Όλα τα μέτρα έναντι της πανδημίας που θα ανασταλούν έως το καλοκαίρι, στο σύνολό τους θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο με βάση την επιδημιολογική εικόνα και του καλοκαιριού.

Δεν πρόκειται για οριστική άρση τους, αλλά για αναστολή της ισχύος τους.

Και τούτο, διότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, αν και χωρίς να αυξάνονται οι νοσηλείες, αφού καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός οτι σχεδόν το 85% των ενηλίκων και το 90% άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι κατά του Covid-19, ενώ έχει αρχίσει και η χορήγηση των αντιικών χαπιών της Pfizer.

Εν όψει των παραπάνω:

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά στη ζωή μας και αυτό που εξετάζεται είναι για την περίοδο του καλοκαιριού η πρόσβαση στους χώρους να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του. Είναι κάτι όμως που πρόκειται να συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα.
  • Από 15 Απριλίου έως 31 Αυγούστου αναστέλλονται τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, αλλά το μέτρο θα επανεξεταστεί από Σεπτέμβριο.
  • Αναφορικά με την αναστολή καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, σήμερα Τετάρτη 30/3/2022 ψηφίζεται η διάταξη που προβλέπει την παραμονή τους εκτός ΕΣΥ έως τις 31 Δεκεμβρίου. Δεν επιστρέφουν στο ΕΣΥ, και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι όσο υπάρχει πανδημία, ο υγειονομικός για να μπορεί να εργαστεί σε δομές υγείας θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος κατά της Covid-19, και αυτό έχει να κάνει τόσο με τη δημόσια υγεία όσο και με το γεγονός ότι κάποιος που αρνείται την επιστήμη του δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες. Σχεδόν οι μισοί από τους 7.000 υγειονομικούς που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας, έχουν επιστρέψει, είτε έχοντας εμβολιαστεί είτε με πιστοποιητικό νόσησης.