Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται τη Δευτέρα 28/3 υπό τον πρωθυπουργό, στον οποίο ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων θα παρουσιάσει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί στην Ελλάδα επισιτιστική κρίση, δεδομένου οτι η χώρα μας λόγω αποστολής και στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία έχει συμπεριληφθεί από τη Μόσχα στις “μη φιλικές χώρες” προς την Ρωσία με συνέπεια τη μη εξαγωγή δημητριακών.

«Ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η επισιτιστική κρίση, έχω συγκαλέσει μια τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων για την προσεχή Δευτέρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων στην πατρίδα μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή 25/3 μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση».

Παράλληλα οι βιομήχανοι τροφίμων δηλώνουν: «Οι εγχώριες βιομηχανίες κάνουν τεράστιες προσπάθειες να βρουν πρώτες ύλες ώστε να μην έχουν προβλήματα, κάνοντας εισαγωγές από άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Λύσεις βρίσκονται πάντα. Ωστόσο εάν η κρίση στην Ουκρανία έχει μεγάλη διάρκεια είναι αμφίβολη η εξέλιξη των πραγμάτων και ευνόητο ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά».

Για πρώτη φορά μετά το ’40, καταγραφή αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων και πρώτων υλών

Εξάλλου, από αύριο 28/3 και για 48 ώρες, για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την περίοδο του ’40, θα γίνει η δήλωση-καταγραφή των αποθεμάτων σε γεωργικά προϊόντα και πρώτες ύλες. «Περάσαμε στη Βουλή μια διάταξη με τον υπουργό ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία ζητάμε για συγκεκριμένα προϊόντα, κατά βάση για τις πρώτες ύλες, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, το σιτάρι, κ.λπ., από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, να μας δηλώσουν τα αποθέματά τους. Η σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί τη Δευτέρα κι εντός 48 ωρών πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα και το σημείο στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

πηγή: pronews.gr

επιμέλεια: inkomotini.news