ΣΥΡΙΖΑ: “Ο κ. Μητσοτάκης αντί να συνταχθεί με Ισπανία-Πορτογαλία, στηρίζει την αισχροκέρδεια”

"Η Ελλάδα η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 27 κράτη-μέλη της E.E. / Η ακρίβεια στην Ελλάδα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη / Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ".
Screenshot_1312

«Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Σύνοδο Κορυφής για να υπερασπιστεί τα καρτέλ της αισχροκέρδειας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89».

«Στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι στην κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία, θα έπρεπε να συμμετέχει δηλαδή στο μπλοκ των χωρών του Νότου που πέτυχαν, αφού πρώτα το διεκδίκησαν, να πάρουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Υπογράμμισε, βέβαια, ότι η στάση της κυβέρνησης εξηγείται, καθώς «μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμφισβητεί την ύπαρξη υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και δηλώνει ότι θα τα φορολογήσει στον βαθμό που αυτά βρεθούν. Κι αυτό, την ίδια στιγμή που η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, έχουν ήδη ξεκινήσει να φορολογούν αυτά που η ίδια η Κομισιόν αποκαλεί “ουρανοκατέβατα” κέρδη των εταιρειών ενέργειας».

«Είναι ήδη φανερό από τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές παραγωγής και στις τιμές που παίρνουν από το χρηματιστήριο ενέργειας, ότι οι εταιρείες που πέρσι μπορεί να δούλευαν με κέρδη 3 ή 4 ευρώ τη μεγαβατώρα, φέτος δουλεύουν με κέρδη 49 και 50 ευρώ τη μεγαβατώρα!», επεσήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Είναι πραγματικά αδιανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μια κίνηση που θα φέρει έσοδα στο κράτος», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στη χονδρική τιμή ρεύματος ήδη από τον Νοέμβριο, πολύ πριν γίνει η ρωσική εισβολή», υπενθύμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και συμπλήρωσε: «Ακριβώς γι’ αυτό μιλάμε για μια σειρά από επιλογές της κυβέρνησης – και την αδράνειά της – που έχουν φέρει τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση».

Η Ελλάδα η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 27 κράτη-μέλη της E.E.

Και επεσήμανε ακόμα: «Η Ελλάδα είναι η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 27 κράτη-μέλη της E.E. – προφανώς η ακρίβεια σχετίζεται άμεσα και με το εισόδημα που έχει ο κόσμος. Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα, δηλαδή αυτή τη στιγμή οι πολίτες δεν βγάζουν τον μήνα».

Η ακρίβεια στην Ελλάδα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

Επιπλέον ο Ν. Ηλιόπουλος, τόνισε: «Το γεγονός ότι βιώνουμε 7 μήνες αισχροκέρδειας στην ενέργεια και δεν βλέπουμε ουσιαστικά μέτρα, το γεγονός ότι για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα και ακόμα συζητάμε για το αν θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός – μια αύξηση που όπως φαίνεται, όταν έρθει, θα την έχει ήδη καλύψει ο πληθωρισμός – δείχνει ότι η ακρίβεια στη χώρα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη».​

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερθείς στις υπόλοιπες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τόνισε: «Είναι απαραίτητη η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συνολικά στα καύσιμα, ένα μέτρο στο οποίο έχουν ήδη προχωρήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τελευταία παραδείγματα την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία. Το μέτρο αυτό υπάρχει στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν ήδη από τον Οκτώβριο. Η εφαρμογή του για έναν χρόνο θα κόστιζε 1,5 δισ. €, άρα είναι δημοσιονομικά εφικτό».

«Πρέπει επίσης να μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας», συνέχισε, «γιατί αυτό που κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι να επιδοτεί τα υπερκέρδη. Μέσω της ΔΕΗ θα έπρεπε ήδη να έχει μπει πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που έχει κάνει για παράδειγμα η Γαλλία. Αν είχε γίνει αυτό και στη χώρα μας, θα συμπαρέσυρε προς τα κάτω το σύνολο της αγοράς ενέργειας». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διενέργειας ελέγχων στην αγορά όπως κάνουν άλλες χώρες, διαπιστώνοντας πως «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood