[VID] Χαρίτου στη Βουλή: “Μας γυρίζετε πίσω στην εποχή της αναξιοκρατίας!”

Ομιλία του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου (12)
  • “Η κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη διαφθορά αλλά συνεχίζει το πάρτι των απ’ ευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών που έφτασαν τα 7 δισ. €!”.
  • “Η κυβέρνηση δεν αποκαθιστά τις αδικίες στις συντάξεις των παλιννοστούντων ομογενών αλλά συνεχίζει να τους εμπαίζει”.
  • “Η υποστελέχωση πλήττει τη λειτουργία των Δήμων στη Ροδόπη, τρεις από τους τέσσερις Δήμους δεν έχουν καν υπηρεσία δόμησης!”.
  • “Η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης ασφυκτιά λόγω έλλειψης προσωπικού, ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας στους δασικούς υπαλλήλους”.
  • “Μας γυρίζετε πίσω στην εποχή του κομματισμού, του νεποτισμού και της αναξιοκρατίας!”.

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ανέφερε:

“Τη στιγμή που τα νοικοκυριά ασφυκτιούν κάτω από το ασήκωτο βάρος της ανεξέλεγκτης ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στα τρόφιμα, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαπενθήμερο, με το πολυνομοσχέδιο που εισηγείστε τα προβλήματα που υποτίθεται ότι θέλετε να αντιμετωπίσετε, στην πραγματικότητα τα περιπλέκετε δημιουργώντας πρόσθετα. Είστε σχεδόν τρία χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας. Πολύ αργά θυμηθήκατε το Εθνικό Σχέδιο για την καταπολέμηση της Διαφθοράς. Θα μου πείτε κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αλλά ούτε αυτό θέλετε να κάνετε με τις ρυθμίσεις. Ποια διαφθορά θα πατάξετε αφού με τις γενικόλογες διατάξεις και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που εισάγετε, αυτή θα συνεχίσει να ανθεί εις δόξα των ρυθμίσεων; Δεν σας έπιασε ο πόνος για τη διαφθορά. Στάχτη στα μάτια θέλετε να ρίξετε. Να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις για όσα έρχονται στην επιφάνεια για τον τρόπο που διαχειρίζεστε το δημόσιο χρήμα. Γιατί, τη στιγμή που στο άρθρο 1 υποτίθεται ότι ενδιαφέρεστε για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο άρθρο 31 στο ίδιο νομοσχέδιο συνεχίζετε το πάρτι των απ’ ευθείας αναθέσεων, των κλειστών διαγωνισμών που έφτασαν αισίως στα 7 δισ. €, που αποτελούν άλλωστε και τη μήτρα της διαπλοκής, της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος”.

Για το θέμα της στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης, ο βουλευτής Ροδόπης σημείωσε:

“Για ποια αξιοκρατία στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης έχετε το θράσος να μιλάτε;  Στα άρθρα 4 και 5, με τη βαρύτητα που δίνετε στην συνέντευξη, ορίζοντας ως κατώτατο όριο στη βαθμολογία τα 500 μόρια, αλλιώς κόβεται, υποβαθμίζετε όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Ο στόχος σας είναι ολοφάνερος. Να τοποθετήσετε τους ημέτερους σε θέσεις κλειδιά στη δημόσια διοίκηση, να εγκαθιδρύσετε το κομματικό κράτος. Μας γυρίζετε πίσω στην εποχή του νεποτισμού, της αναξιοκρατίας, στο παλιό καθεστώς της δεξιάς”.

Ο κ. Χαρίτου έκανε ειδική αναφορά σε θέματα των Δήμων της Ροδόπης μιλώντας για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ:

“Με τις ρυθμίσεις που εισάγετε για τους ΟΤΑ καμία ουσιαστική στήριξη δεν παρέχετε στην αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, ανακυκλώνετε τα σοβαρά προβλήματά της. Και δεν αναφέρομαι στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ενέργειας που έχει δημιουργήσει μαύρες τρύπες στους προϋπολογισμούς των Δήμων και των ΔΕΥΑ, που στους πολίτες στο τέλος θα φτάσει ο λογαριασμός.

Αναφέρομαι στο σοβαρό θέμα των υπηρεσιών δόμησης. Εσείς με την πρόβλεψη του άρθρου 20 για τρίμηνη παράταση για τη σύσταση και λειτουργία υπηρεσιών, δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να εμπαίζετε. Σταματήστε να ανακυκλώνετε  το πρόβλημα των Δήμων και κατ’ επέκταση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Από προσλήψεις, από στελέχωση έχουν ανάγκη οι Δήμοι. Οι τρεις από τους τέσσερεις Δήμους στη Ροδόπη δεν έχουν καν υπηρεσία δόμησης. Ενώ ο Δήμος Κομοτηνής με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, πασχίζει να καλύψει τις ανάγκες όλων των Δήμων. Προκηρύξατε όλο κι όλο μια θέση μηχανικού το 2021. Αφήστε λοιπόν τις τρίμηνες παρατάσεις και τις αναβολές και στελεχώστε τις υπηρεσίες. Εκτός αν ανομολόγητος στόχος σας είναι με την απαξίωσή τους να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση της παροχής αυτών των υπηρεσιών.

Οκτώ μήνες πέρασαν από τη ψήφιση του νόμου για τα ζώα συντροφιάς και ακόμη δεν λειτουργεί ο νέος οργανισμός του υπουργείου, δεν υπάρχει ο διοικητικός μηχανισμός, ούτε βέβαια και οι αναγκαίοι πόροι που θα στηρίξουν τους Δήμους για να εκπληρώσουν τον ρόλο τους”.

[VID] Χαρίτου στη Βουλή: "Μας γυρίζετε πίσω στην εποχή της αναξιοκρατίας!"Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής της Ροδόπης αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για τις Δασικές Υπηρεσίες, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης:

Το περασμένο καλοκαίρι, για να εκτονώσετε την κοινωνική δυσαρέσκεια από τις καταστροφικές πυρκαγιές, εξαγγείλατε την υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σας είχαμε πει τότε, χωρίς να στελεχωθούν με προσωπικό οι δασικές υπηρεσίες, χωρίς σοβαρή χρηματοδότηση, χωρίς ομαλή μετάβαση των υπηρεσιών στο νέο υπουργείο, θα κάνετε μια τρύπα στο νερό. Και σήμερα, επτά μήνες μετά, η δασική υπηρεσία βρίσκεται ακόμη στον αέρα. Επισκέφθηκα πρόσφατα τη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης. Ασφυκτιά στην κυριολεξία λόγω έλλειψης προσωπικού. Μαζί με την προστασία και ανασύσταση των δασικών οικοσυστημάτων, τη θήρα, έχουν τη σύνθετη διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, τον έλεγχο μελετών για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που σαν μανιτάρια φυτρώνουν στην οροσειρά της Ροδόπης, και όλα αυτά με ελάχιστο προσωπικό και μάλιστα γερασμένο. Εσείς με τη διάταξη του άρθρου 36 στο νομοσχέδιο έρχεστε όχι να στηρίξετε αλλά να δημιουργήσετε επιπρόσθετα προβλήματα. Σας ρωτώ: γιατί αναθέτετε σε δασικούς υπαλλήλους αρμοδιότητες διαχείρισης προϋπολογισμών, ελέγχων, εκκαθάρισης, έκδοσης ενταλμάτων πληρωμής δαπανών; Όταν γνωρίζετε ότι δεν είναι το αντικείμενό τους και δεν διαθέτουν τις αναγκαίες γνώσεις; Την ίδια στιγμή, εσείς ως κυβέρνηση κρύβεστε πίσω από το πόρισμα της επιτροπής, αφού με το άρθρο 51 που αφορά την μεταρρύθμιση του καθεστώτος επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής των επιδομάτων αυτών στους δασικούς υπαλλήλους”.

Τέλος, για την εθνική σύνταξη των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο βουλευτής τόνισε πως έμφαση πως «με το άρθρο 60 δεν αποκαθιστάτε αδικίες αλλά συνεχίζετε να τους εμπαίζετε. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας πριν δεκαετίες και εγκαταστάθηκαν στη χώρα. Ένας μεγάλος αριθμός, σχεδόν 8.000 διαβιούν στη Θράκη. Έμειναν στην πραγματικότητα με ελάχιστη στήριξη για εύρεση εργασίας. Πρόβλημα που γιγαντώθηκε ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια, αφού αναγκάστηκαν να γίνουν ξανά μετανάστες. Ενώ λόγω αδυναμίας να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια για τα σπίτια τους, απειλούνται με διαταγές πληρωμών από το τραπεζικό σύστημα. Αφήστε λοιπόν την υποκρισία. Τρεις φορές στα τρία χρόνια ο πρωθυπουργός μοίραζε υποσχέσεις, για να έρθει σήμερα να απαιτεί 30 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα προκειμένου να λάβουν την πλήρη εθνική σύνταξη. Είστε υπόλογοι γιατί δεν εφαρμόζετε εδώ και 32 μήνες διάταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση της εθνικής σύνταξης. Γιατί αρνηθήκατε πρόταση- τροπολογία τον Φεβρουάριο του 2020 προκειμένου αυτή η ρύθμιση να καλύπτει όλους τους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, την οποία σας καταθέσαμε εκ νέου τώρα. Σας καλούμε να αφήσετε τα ημίμετρα και να αποδεχτείτε έστω και τώρα το χρονικό όριο της 15ετίας για την εθνική σύνταξη και ταυτόχρονα τη χορήγηση επιτέλους ολόκληρου του επιδόματος στους υπερήλικες ανασφάλιστους ομογενείς όπως ζητούν και οι οργανώσεις τους. Σας καλούμε έστω και τώρα να ψηφίσετε την τροπολογία που καταθέσαμε αλλιώς θα είστε ανακόλουθοι και έκθετοι απέναντι στους ομογενείς μας”.

Δείτε την ομιλία του Δημήτρη Χαρίτου:

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood