6 προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για ακόμα δικαιότερο ΕΝΦΙΑ

Τις θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σχετικά με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτα νοικοκυριά, και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ανέπτυξε ο Πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. 
kollias_28032019

Τις θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σχετικά με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτα νοικοκυριά, και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ανέπτυξε ο Πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τόνισε ότι το ανανεωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργεί κατά τα πρότυπα ευρωπαϊκών και διεθνών εποπτικών αρχών καθιερώνοντας για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο αρχών. «Εξίσου σημαντική είναι και η τροποποίηση σε σχέση με το σχέδιο της διαβούλευσης, αφού η πενταετής παραγραφή θα καλύπτει μόνο τις αρμοδιότητες επιβολής κυρώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι το ποινικό σκέλος», ανέφερε.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη ρύθμιση για το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, «ιδιαιτέρως σήμερα όπου οι ανατιμήσεις έχουν περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το ΟΕΕ είχε εκφράσει την άποψη να δίνεται η δυνατότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά να επανακτούν την κυριότητα της κατοικίας τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι οι βελτιώσεις της Κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού θα μειωθεί ο λογαριασμός για τους περισσότερους φορολογούμενους, ενώ και οι δόσεις αυξάνονται σε δέκα. Ταυτόχρονα, όμως, επεσήμανε:

  • Το ΟΕΕ προτείνει να καταργηθεί πλήρως η προσαύξηση φόρου για οποιαδήποτε αξία περιουσίας ακινήτων και να εφαρμοστεί ενιαίος φόρος της αξίας για όλα τα επίπεδα.
  • Ορθά καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά και για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, λαμβανομένου υπ’ όψη του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.
  • Προτείνεται η αυτόματη μετάπτωση και διόρθωση της δήλωσης, χωρίς την υποχρέωση υποβολής δηλώσεως από τον φορολογούμενο, σε περιπτώσεις εντάξεων νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων. «Το Δημόσιο έχει όλα τα δεδομένα και μπορεί να διορθώσει οίκοθεν ό,τι είναι απαραίτητο», σημείωσε.
  • Για τους μακροχρόνια άνεργους και τους πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα που κατέχουν στην κυριότητά τους ακίνητη περιουσία μικρότερη των 100.000 ευρώ και η οποία δεν τους επιφέρει επιπλέον εισόδημα, να δίνεται απαλλαγή ή μείωση επί του φόρου σε μεγάλο ποσοστό.
  • Στις μικρές πόλεις της επαρχίας και στα απομακρυσμένα χωριά, για ενίσχυση της αποκεντρωμένης διοίκησης, να δίνεται μείωση στην τιμή ζώνης επί της αξίας που υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, ως κίνητρο για να μείνουν στον τόπο τους οι μόνιμοι κάτοικοι με μικρότερο κόστος ζωής.
  • Να δοθεί κίνητρο στην εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 10% επί του συνόλου.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood