Ως το τέλος του 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προμηθευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στο πλαίσιο της απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανακοίνωσαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το 2021 οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ οι εισαγωγές της Γηραιάς Ηπείρου από τη Ρωσία ήταν περίπου 14-18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα τελευταία χρόνια καλύπτοντας σχεδόν το 40% των αναγκών της Ε.Ε. για οικιακή θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αμερικανικό LNG θα αγοράζει η Ε.Ε. σε έως και 6 φορές υψηλότερες τιμές από το ρωσικό φυσικό αέριο
Ο Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το θέμα της πώλησης του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη, ήταν η προτεραιότητα στην ατζέντα του Τζο Μπάιντεν στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Αμερικανικό LNG θα αγοράζει η Ε.Ε. σε έως και 6 φορές υψηλότερες τιμές από το ρωσικό φυσικό αέριο«Η Ευρώπη θα εργαστεί για να εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση για επιπλέον LNG των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030. Στοχεύουμε σε περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Τζο Μπάιντεν.

Πάντως, το αμερικανικό LNG είναι έως και έξι φορές ακριβότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αμερικανικό LNG θα αγοράζει η Ε.Ε. σε έως και 6 φορές υψηλότερες τιμές από το ρωσικό φυσικό αέριο
Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.