Στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας επίσημοι οικονομικοί παράγοντες του Ισραήλ άρχισαν να επικοινωνούν με πολύ γνωστούς Ευρωπαίους επιχειρηματίες και ομίλους οι οποίοι εξειδικεύονται στην εμπορία σιτηρών. Το αίτημα των Ισραηλινών πραγματικά αιφνιδίασε αυτούς τους επιχειρηματικούς κύκλους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», ζητούσαν, και μάλιστα βραχυπρόθεσμα, τον εφοδιασμό του Ισραήλ με πολλές χιλιάδες τόνους σιτηρών την εβδομάδα, τα οποία θα πληρώνονταν ως συνήθως με μετρητά.
Δηλαδή ένας ισχυρός πολιτικός παράγων στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, ζητά να προμηθευτεί χιλιάδες τόνους σιτηρών ανά εβδομάδα την ώρα που συμπληρώνεται ένας μήνας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Με άλλα λόγια, τα πράγματα είναι σοβαρά και γίνονται ακόμη σοβαρότερα, με τη δημόσια προειδοποίηση του υπεύθυνου επισιτισμού του ΟΗΕ ο οποίος κάνει λόγο για επερχόμενη κόλαση στη Γη λόγω βασικών ελλείψεων σε τρόφιμα και προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες: Πληρώστε περισσότερα τώρα για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο να πεινάσουν μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού ή να υποστείτε μια μεταναστευτική κρίση στο μέλλον.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κλονίσει τις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη, διαταράσσοντας την προσφορά και διογκώνοντας τις τιμές. Τούτο κινδυνεύει να οδηγήσει τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη σε πολιτικό χάος και να δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.
Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Mπίσλεϊ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει επειγόντως περισσότερη χρηματοδότηση, διαφορετικά θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων. «Μας λείπουν δισεκατομμύρια», τόνισε. «Η αποτυχία να παράσχουμε φέτος μερικά επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια σημαίνει ότι θα έλθει πείνα, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση».
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Οι διαταραχές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο έχουν άμεσο αντίκτυπο στις χώρες που βασίζονται σε αυτές τις προμήθειες, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.
Οι μισές από τις εισαγωγές σιταριού της Αφρικής προέρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, η οποία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων. Όσο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές της έχουν σταματήσει και η ικανότητά της να συνεχίσει να παράγει τρόφιμα φέτος κρέμεται από μια κλωστή. Το κρίσιμο σημείο θα έρθει το φθινόπωρο, είπε ο Μπίσλεϊ, όταν είναι πιθανό να γίνει αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος της αναταραχής του πολέμου.
«Αν νομίζετε ότι έχουμε κόλαση στη Γη τώρα, απλά ετοιμαστείτε», προειδοποίησε. «Αν παραμελήσουμε τη βόρεια Αφρική, η βόρεια Αφρική θα έρθει στην Ευρώπη. Εάν παραμελήσουμε τη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή θα έρθει στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Οι οικονομικές συνθήκες σε αυτά τα μέρη του κόσμου είναι πλέον δυσμενέστερες από ό,τι ήταν πριν την Αραβική Άνοιξη, είπε. Και δεν είναι μόνο οι πληθυσμοί των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που θα υποστούν ισχυρό πλήγμα.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θρέφει ήδη εκατομμύρια ανθρώπους νοτιότερα σε χώρες του Σαχέλ, όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο, όπου τα προβλήματα θα επιδεινωθούν εάν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμείνουν στα ύψη. «Προειδοποιώ τα ανεπτυγμένα έθνη μας εδώ και αρκετά χρόνια ότι το Σαχέλ θα καταρρεύσει αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.
Ο Μπίσλεϊ βρίσκεται σε επείγουσα αποστολή συγκέντρωσης κεφαλαίων στις Βρυξέλλες, όπου είχε συνομιλίες με δύο Επιτρόπους της Ε.Ε. την Τρίτη. Εάν η επισιτιστική κρίση ξεφύγει από τον έλεγχο και ο κόσμος αντιμετωπίσει κρίσιμες ελλείψεις εφοδιασμού, η πλούσια Δύση δεν θα γλιτώσει από την πολιτική αναταραχή.
«Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στο Παρίσι, στο Σικάγο και στις Βρυξέλλες, όταν δεν υπάρχει αρκετό φαγητό;» είπε, μιλώντας στον πολυτελή χώρο του Βασιλικού Μουσείου Καλών Τεχνών του Βελγίου, όπου η Ε.Ε. πραγματοποίησε μια μεγάλη ανθρωπιστική διάσκεψη αυτή την εβδομάδα. «Είναι εύκολο να είσαι αδιάφορος μέσα στον γυάλινο πύργο σου, όταν δεν είσαι αυτός που πεινάει».
πηγή: zougla.gr
επιμέλεια: inkomotini.news