Δημοσίευμα των «Financial Times» θέλει τις ΗΠΑ να βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης ενός σχεδίου για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022. Η συμφωνία σύμφωνα με το ρεπορτάζ στοχεύει να βοηθήσει την Ε.Ε. να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας κατά 2/3 φέτος. Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς την εκπλήρωση του στόχου που έθεσε η Ε.Ε. αυτόν τον μήνα, για αντικατάσταση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που προμηθεύεται αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία, με εναλλακτικές προμήθειες. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. παρουσίασε τα σχέδιά της για εισαγωγή επιπλέον 50 δισεκατομμυρίων μέτρων LNG από παγκόσμιους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό. Το 2021 οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρόκειται για πρόσθετο LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, με τον Λευκό Οίκο να αρνείται να σχολιάσει. Η Ε.Ε. δέχεται έντονη πίεση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει προειδοποιήσει ότι η άμεση απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση. Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το σχέδιο των ΗΠΑ τόνισαν ότι η τελική ποσότητα LNG που θα παρασχεθεί στην Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από τις εμπορικές συμβάσεις. Μεγάλο μέρος της παραγωγής LNG των ΗΠΑ δεσμεύεται ήδη σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ασία.

Υψηλότερες τιμές αερίου στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια

Ο Μάικ Γιάργουντ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της και να πληρώσει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Η πλεονάζουσα χωρητικότητα εισαγωγής LNG στην Ευρώπη είναι συγκεντρωμένη στην Ιβηρική Χερσόνησο, αλλά η Ισπανία έχει κακές συνδέσεις με αγωγούς για να μεταφέρει το εισαγόμενο φυσικό αέριο στη βόρεια Ευρώπη. Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν διαθέτουν την υποδομή για να επωφεληθούν εύκολα από τις εισαγωγές LNG με κοντινούς τερματικούς σταθμούς που λειτουργούν ήδη με ικανή χωρητικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολευθούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές.

Αμερικανικό LNG στην Ευρώπη μέσω Βρετανίας

Εν όψει των παραπάνω, η Βρετανίδα Πρέσβειρα στην Ουάσινγκτον, Κάρεν Πιρς, γνωστοποίησε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστούν ώστε περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) να διατεθεί στις ευρωπαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MSNBC, ανέφερε ότι έχει επέλθει συμφωνία με το λιμάνι της Βαλτιμόρης που διαθέτει τερματικό αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου, ώστε το προϊόν να μεταφέρεται μέσω θαλάσσης σε βρετανικά λιμάνια. «Εμείς θα το μεταφέρουμε στη συνέχεια στην Ευρώπη», είπε η Βρετανίδα διπλωμάτης, και συμπλήρωσε: «Συνεργαζόμαστε με τους Αμερικανούς για να φέρουμε περισσότερο LNG στην Ευρώπη». Η Πιρς έκανε χαρακτηριστικά λόγο για ένα μέτρο «μετάβασης». Σημειώνεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προαναγγείλει μέσω της Washington Post μία σημαντική ανακοίνωση για την ενεργειακή πολιτική από τον Πρόεδρο Μπάιντεν την Παρασκευή (σ.σ. 25/3), όσο θα βρίσκεται ακόμα επί ευρωπαϊκού εδάφους.

πηγή: skai.gr