Χαρίτου: “Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της αλιείας στο Θρακικό Πέλαγος”

Μειώνονται τα ιχθυοαποθέματα στο Θρακικό Πέλαγος.
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου (8)

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της αλιείας στο Θρακικό Πέλαγος, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, με ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο κλάδος της αλιείας πλήττεται από πολλές πλευρές μετά και τη μεγάλη αύξηση τους κόστους ενέργειας και όχι μόνο, και η αντιμετώπιση του Υπουργείου είναι τουλάχιστον άνιση σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς του πρωτογενούς τομέα, όπου πάντως και εκεί τα μέτρα στήριξης κρίνονται ανεπαρκή.

Όπως σημειώνουν, το σοβαρότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλιείς, είναι η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων στο Θρακικό Πέλαγος.

Γι’ αυτό καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει μέτρα στήριξης των αλιέων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Χαρίτου ήδη από τις 14 Ιανουαρίου 2022 είχε ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταβληθούν το ταχύτερο οι αποζημιώσεις στους αλιείς δικαιούχους του μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid 19».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Θέμα: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της αλιείας στο Θρακικό Πέλαγος.

Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται οι επαγγελματίες αλιείς που δραστηριοποιούνται στο Θρακικό Πέλαγος, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά να χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Συγκεκριμένα, η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει υποχρεώσει πολλά καΐκια να παραμείνουν στη στεριά. Μάλιστα, η εξαίρεση των  αλιέων από τα (ανεπαρκή, σε κάθε περίπτωση) μέτρα στήριξης σε ό,τι αφορά τη μείωση του λειτουργικού κόστους λόγω ακρίβειας, εντείνει το πρόβλημα.

Το σοβαρότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία αλιέων μηχανοτράτων είναι η μείωση ιχθυοαποθεμάτων στο Θρακικό πέλαγος. Ενδεικτικά, οι απώλειες σε κουτσομούρα, μπακαλιάρο, χταπόδι και γάμπαρη είναι τεράστιες. Παράλληλα, η αξία του αλιεύματος για τους αλιείς παραμένει χαμηλή, ενώ οι τιμές στην αγορά για τους καταναλωτές είναι υψηλές.

Επιπρόσθετα, έντονες είναι οι ανησυχίες για την παραγωγή οστρακοειδών για την τρέχουσα χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι η εμφάνιση πλακτόν στο Θρακικό πέλαγος από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου που ξεπέρασαν τους 29 με 30 βαθμούς κελσίου, δηλαδή άνω του ορίου θερμικής αντοχής των μυδιών (περίπου 27 βαθμούς κελσίου) έπληξαν σε ποσοστό σχεδόν 100% τη μυδοκαλλιέργεια, καθώς και τους γονοσυλλέκτες.

Επειδή, μετά την ολική καταστροφή των οστρακοειδών της περιοχής η ανάγκη για εμπλουτισμό των μονάδων με γόνο είναι επιτακτική.

Επειδή, ο κλάδος της αλιείας πλήττεται από πολλές πλευρές και η αντιμετώπιση του Υπουργείο είναι-τουλάχιστον- άνιση σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς του πρωτογενούς τομέα, όπου και εκεί τα μέτρα στήριξης κρίνονται ανεπαρκή.

Επειδή, η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει περαιτέρω τις μυδοκαλλιέργειες στις ελληνικές θάλασσες.

Επειδή, η έλλειψη ιχθυοαποθέματος στο Θρακικό πέλαγος έχει πλήξει τους επαγγελματίες της θάλασσας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεται να στηρίξει τους αλιείς που δραστηριοποιούνται στο Θρακικό πέλαγος μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σκοπό την παύση της αλιείας και την ταυτόχρονη διασφάλιση υλοποίησης του μέτρου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων;
  • Πώς προτίθεται το Υπουργείο να συμβάλει στην αναγέννηση του γόνου μυδιών που καταστράφηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες;
  • Με δεδομένο ότι η καταστροφή μυδιών δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ, και ο κανονισμός του δεν προβλέπει αποζημιώσεις λόγω καύσωνα, προτίθεται να εξετάσει εναλλακτικές πηγές αποζημίωσης των αλιέων;
  • Με ποιον τρόπο προτίθεται να στηρίξει τους αλιείς, οι οποίοι λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood