- Δέσμευση Στύλιου για επίσκεψη στη Θράκη μαζί με τον ΥΠΑΑΤ μετά από πρόσκληση Μέτιου.
Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ απάντησε στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος.
Για 25 λεπτά αναπτύχθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας όλα τα αιτήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της ΑΜ-Θ, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο συλλαλητήριο του Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή.
Ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε επιτακτικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντήσεις για:
- τη μείωση του κόστους παραγωγής, με ενίσχυση για την αγορά εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα),
- την ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών με 150 ευρώ/ανά ζωική μονάδα,
- την επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2022 σε όλους, και άμεση θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου,
- την πλήρη και αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια και στις μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης,
- την έναρξη πραγματικής διαβούλευσης για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027,
- τις δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για φυτική και ζωική παραγωγή,
- την κατάργηση της υποχρεωτικής κατάθεσης ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων, με αναγραφή του ΑΤΑΚ,
- τις αξιοπρεπείς συντάξεις στους απόμαχους του πρωτογενή τομέα.
Παράλληλα, ο Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε άμεση εφαρμογή της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για την κάρτα για το αγροτικό πετρέλαιο και τα λιπάσματα, προκειμένου να είναι σε θέση οι αγρότες να προμηθεύονται άμεσα τα απαραίτητα εφόδια για να μπουν στο χωράφι να καλλιεργήσουν.
Επίσης, επικαιροποίησε, καταθέτοντάς την στα Πρακτικά της Βουλής, την πρότασή του που συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα της Διακομματικής για την Ανάπτυξη της Θράκης, για τη στρεμματική ενίσχυση των μικρών εκτάσεων ορεινών και ημιορεινών περιοχών ως αναγκαία προϋπόθεση για να επιβιώσουν οικονομικά οι αγρότες με κλήρο.
Από την πλευρά του ο κ. Στύλιος παρέπεμψε στον διάλογο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες για το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, και τη διεκδίκηση περισσότερων πόρων για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία από τα 26 εκατομμύρια που της αναλογούν από το έκτακτο πακέτο ενισχύσεων των 500 εκατομμύριων για το σύνολο των χωρών της Ε.Ε., και επιπλέον ακόμα 26 εκατομμυρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ειδικότερα για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, υποστήριξε ότι έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 23 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση εν μέσω της πανδημίας, και 13,5 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ λόγω του Ιανού και του παγετού της Άνοιξης του 2021.
Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε για επίσκεψη στη Θράκη μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος. «Βεβαίως θα έρθουμε και στη Θράκη. Μου έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Μέτιος. Η απάντηση είναι θετική και από εμένα και από τον Υπουργό. Θα έρθουμε να μιλήσουμε από κοντά, δια ζώσης με τους αγρότες. Θα φέρουμε και στελέχη του Υπουργείου για να δώσουμε και τεχνικές απαντήσεις», κατέληξε.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 21-3-2022
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ. Καλή συνέχεια και στους δύο. Δεν έχετε άλλη, κύριε Αρσένη.
Και πάμε στην επόμενη. Είναι η με αριθμό 514/11-3-2022 δεύτερη επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η ενεργειακή κρίση βάζουν θηλιά στον πρωτογενή τομέα της χώρας και υποθηκεύουν το μέλλον του».
Κύριε Αχμέτ, καλησπέρα σας, καλή εβδομάδα.
Ορίστε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά για το ξεκίνημά σας.
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Κύριε Πρόεδρε, πριν αρχίσω με την επίκαιρη ερώτησή μου, θα ήθελα επειδή είναι σήμερα 21 Μαρτίου και είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και επειδή υπάρχει πόλεμος στον κόσμο και θρηνούμε θύματα και ο κόσμος πεινάει, θα ήθελα να καταδικάσω και εγώ από τη μεριά μου κάθε συμπεριφορά ρατσισμού. Μπορεί οι άνθρωποι να είναι διαφορετικοί όλοι σε χρώμα, στη θρησκεία αλλά είναι οι ίδιοι ως άνθρωποι.
Μετά από αυτή τη δήλωση που νομίζω είναι πολύ επίκαιρη σήμερα 21 Μαρτίου και πρέπει να το τονίζουμε αυτό, θέλω να περάσω στην επίκαιρη ερώτηση.
Κύριε Υπουργέ, εδώ και πολλές φορές συζητάμε για τα προβλήματα των αγροτών. Και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σας πω ότι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος και δημιουργηθεί αυτή η ενεργειακή κρίση είτε με το πετρέλαιο, είτε με τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, υπήρχε ήδη μεγάλη φτώχεια και ήδη είχαν ξεφύγει οι τιμές.
Όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Ροδόπης, Ξάνθης, μαζευτήκαμε μπροστά στην Περιφέρεια και σας κοινοποιήσαμε με κάποια αιτήματα, για τα οποία ουδέποτε όμως πήραμε απάντηση από εσάς. Και μάλιστα η συντονιστική επιτροπή σας είχε ζητήσει και ραντεβού προκειμένου να σας τα πει.
Ποια ήταν αυτά; Και θέλω σήμερα από το Βήμα της Βουλής να μας απαντήσετε όσο συγκεκριμένα μπορείτε σε αυτά τα ερωτήματα.
Το πρώτο αίτημα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με ενίσχυση στην αγορά εφοδίων, δηλαδή λιπάσματα και φάρμακα. Τώρα το πώς θα γίνει αυτή η μείωση και πώς θα αντανακλά άμεσα στην τσέπη του αγρότη στη δευτερολογία μου θα πω την άποψή μας, αφού σας ακούσω. Δεύτερον, ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών με 150 ευρώ συγκεκριμένα ανά ζωική μονάδα.
Τρίτο, επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2022 σε όλους και άμεση θέσπιση του φθηνού αγροτικού πετρελαίου, ενεργοποιώντας την κάρτα πετρελαίου του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, επί ΠΑΣΟΚ, που είχε αρχίσει αυτή η διαδικασία.
Τέταρτο, πλήρη και αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια και στις μονάδες τυποποίησης μεταποίησης.
Πέμπτο, έναρξη πραγματικής διαβούλευσης για το στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Διότι με την παράταση που πήρε η χώρα μας για επτά μήνες, πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη Θράκη και τη Ροδόπη στη νέα ΚΑΠ. Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ.
Έκτο, δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για φυτική και ζωική παραγωγή.
Έβδομο, κατάργηση της υποχρεωτικής κατάθεσης ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων με αναγραφή του ΑΤΑΚ.
Όγδοο, αξιοπρεπείς συντάξεις στους απόμαχους του πρωτογενή τομέα, στους αγρότες μας. Για να μην χρειάζεται αυτοί να συνεχίζουν να δουλεύουν. Διότι όταν έχουν χαμηλά εισοδήματα, υποχρεούνται οι άνθρωποι προκειμένου να μεγαλώσουν ακόμα και τα εγγόνια τους να εργαστούν στα χωράφια.
Εύλογα λοιπόν σας ρωτάμε: Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τα παραπάνω οχτώ αιτήματα που είχε καταθέσει τότε όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε εσάς ως Υπουργείο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Αχμέτ. Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος.
Κύριε Στύλιο, καλησπέρα σας, καλή εβδομάδα.
Ορίστε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, έχουμε μιλήσει πολλές φορές και εδώ, στη Βουλή, όπου είναι ο χώρος που μπορούμε να έχουμε έναν διάλογο, και έξω, και στο Υπουργείο, αλλά και σε άλλους χώρους εκτός του Υπουργείου και έχουμε τοποθετηθεί, και απαντήσει, και μιλήσει για τα θέματα και τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας και πιο συγκεκριμένα το κόστος της παραγωγής του και τον τρόπο με τον οποίον βλέπουμε το μέλλον και την εξέλιξη του πρωτογενή τομέα.
Απόρροια όλων αυτών των συζητήσεων, και των ερωτήσεων, και των θεσμικών διαδικασιών είναι και το στρατηγικό σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027 -το αναφέρετε και στην ερώτηση σας- το οποίο έχει κατατεθεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση και μέσα από το οποίο περιμένουμε, και προσδοκούμε, και εργαζόμαστε να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τη διαδικασία παραγωγής.
Είναι ένα σχέδιο το οποίο συγκροτήθηκε μετά από διαβούλευση σε διάφορα στάδια, ένα σχέδιο όπου υπήρξε σύμβουλος που είχε αναδειχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, μια ομάδα συμβούλων, όπου αναλύθηκαν οι αδυναμίες και τα προβλήματα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Διορθώσαμε πολλά από αυτά τα προβλήματα και τις αδυναμίες και προσδοκούμε να προχωρήσουμε από δω και στο εξής.
Το έχει πει και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργαντάς, το λέω κι εγώ τώρα, εδώ, μπροστά σε εσάς, δημόσια και ανοικτά ότι οι πόρτες του Υπουργείου μας είναι ανοιχτές σε όλους όσους θέλουν, ενδιαφέρονται και έχουν να μας θέσουν θέματα και ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγή στη χώρα. Είμαστε ανοιχτοί και σε διάλογο και να δώσουμε απαντήσεις, αλλά να βρούμε κυρίως λύσεις με τις οποίες θα γίνει πιο καλή η παραγωγή στη χώρα μας, θα βελτιώσουμε το εισόδημα των παραγωγών, θα αυξήσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας, θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.
Η Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσεις, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, οι τέσσερις μεγάλες κρίσεις, για να μην αναφερθώ και σε άλλα που έχουν συμβεί. Σε όλα αυτά υπήρξε παρούσα. Τα διαχειρίστηκε και έδωσε απαντήσεις, και έδωσε λύσεις και προτάσεις συγκεκριμένες.
Μπορώ να σας πω για τη δική σας περιοχή, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, για τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν πριν τον πόλεμο. Αναφέρομαι στην ενίσχυση και τη στήριξη των παραγωγών του πρωτογενή τομέα. Αναφέρομαι μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, από το Προσωρινό Πλαίσιο Στήριξης, τα γνωστά μέτρα Covid που δόθηκαν σε παραγωγούς. Αναφέρομαι στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Έχουν δοθεί 23 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση μέσω της πανδημίας -μιλώ συνολικά για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη- και 13,5 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ λόγω του Ιανού, του παγετού την Άνοιξη του 2021 κλπ. Είναι δύο σημαντικά ποσά που αφορούν τη Θράκη.
Να δούμε όμως συγκεκριμένα τα θέματα που θέσατε. Θα απαντήσω σε μερικά και στα υπόλοιπα θα επανέλθω και στη δευτερολογία. Λοιπόν, σε σχέση με την ενέργεια και το ενεργειακό κόστος η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δημιουργεί Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση με σκοπό την επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε ήδη εξαγγείλει και εφαρμόζεται, καλύπτεται από το Υπουργείο μας το 80% της αύξησης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτό θα φανεί –φαίνεται- στα τιμολόγια του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος. Το συνολικό ποσό αυτής της παρέμβασης εκτιμάται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Πλέον αυτής της παρέμβασης –μιλάω μόνο για το ρεύμα- οι κάτοχοι αγροτικών τιμολογίων απαλλάσσονται από τις χρεώσεις στον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και αναστέλλεται από 1η Νοεμβρίου του 2021 ως 31 Μαρτίου του 2022 με δυνατότητα παράτασης η καταβολή χρεώσεων υπέρ κοινής ωφέλειας, τα γνωστά ΥΚΩ.
Έγινε η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%. Θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες διάταξη η οποία αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Είχαμε κάνει την ανακοίνωση ότι ένα ποσό της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί και αφορούσε πάνω από διακόσιες είκοσι κατ’ επάγγελμα αγρότες αυτούς οι οποίοι ήταν συμβεβλημένοι στις ομάδες παραγωγών τους νέους αγρότες και στη συμβολαιακή γεωργία. Αυτό το ποσό επεκτάθηκε και έχει γίνει 60 εκατομμύρια ευρώ.
Με τη διάταξη που θα ψηφιστεί θα δοθεί εξουσιοδότηση να υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του δικού μας Υπουργείου όπου η φιλοσοφία θα είναι η εξής: Θα δοθεί με κριτήρια συγκεκριμένη επιδότηση σε αυτούς που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για το πετρέλαιο. Δεν θα είναι, δηλαδή, ένα μέτρο οριζόντιο. Θα είναι ένα μέτρο στοχευμένο με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που έχουν γίνει την προηγούμενη περίοδο, με βάση τις εκτάσεις, με βάση τις ανάγκες, διότι θέλουμε να υπάρξει μία σωστή και δίκαιη κατανομή, να βοηθηθούν οι παραγωγοί, να έχουμε και παραγωγές σημαντικές και ικανές στη χώρα για να καταφέρουμε με αυτόν τον τρόπο και να εγγυηθούμε την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, αλλά να έχουμε και τα προϊόντα τα διαθέσιμα και να είναι σε χαμηλές τιμές στο ράφι για τον καταναλωτή.
Έγινε παρέμβαση στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που προκλήθηκε από την Γαλλική Προεδρία όπου θέσαμε το θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καταδικάσαμε την εισβολή και δηλώσαμε επίσημα τη συμπαράσταση της χώρας μας. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες από κοινού έθεσαν ζητήματα που αφορούν το κόστος ενέργειας και παραγωγής. Είναι προβλήματα που αφορούν όλη την Ευρώπη και δεν έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα μόνο. Εμείς θέσαμε συγκεκριμένα θέματα και ζητήματα όπως αυτά τα οποία αναφέρατε εσείς πιο πριν.
Σταματώ εδώ και θα επανέλθω στη δευτερολογία για να απαντήσω και στα υπόλοιπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Σας έδωσα τον επιπλέον χρόνο γιατί πρόκειται για ενεργειακή κρίση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι πολλά τα θέματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα. Αλλά στη δευτερολογία να μην ξεφύγουμε πάλι, σας παρακαλώ πολύ.
Ορίστε, κύριε Αχμέτ, έχετε τον λόγο.
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε για τον διάλογο που έχουμε εμείς οι Βουλευτές και ότι οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοιχτές και όντως σε αυτό συνομολογώ και εγώ. Κι επειδή ως Βουλευτής έχω την τιμή να εκπροσωπώ τη Ροδόπη εδώ και τρεις τετραετίες, θέλω να πω ότι όντως αυτή η Κυβέρνηση τουλάχιστον στις επίκαιρες ερωτήσεις έρχεται και ανταποκρίνεται. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό και λειτουργεί θεσμικά, διότι είχαμε κι άλλα φαινόμενα στην προηγούμενη διακυβέρνηση, όπου δυστυχώς δεν ερχόντουσαν οι περισσότεροι Υπουργοί.
Αφού κάνω αυτή την επισήμανση για να είμαι δίκαιος ως προς αυτό, θέλω να απαντήσω σε κάποια θέματα που είπατε.
Καταρχάς, κύριε Υπουργέ, μιλήσαμε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Είπατε ότι καταθέσατε τη στρατηγική πρόταση και η Ευρώπη μας έδωσε τη δυνατότητα μέχρι τον Ιανουάριο να κάνουμε κάποιες συμπληρώσεις. Θέλω να συμπεριλάβετε στην πρότασή σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική τη Θράκη.
Ξέρετε, έχουμε κάνει μια Ειδική Διακομματική Επιτροπή μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνονται πάρα πολλές προτάσεις. Μέσα στις προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη και την ανάπτυξη της Θράκης είναι και μια συγκεκριμένη πρόταση δικιά μου η οποία ενσωματώθηκε μέσα στην Επιτροπή και αφορά στις μικρές καλλιέργειες στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές προκειμένου να έχουν μια στρέμμα ενίσχυση. Η φιλοσοφία είναι πάρα πολύ απλή: Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μικρούς κλήρους, είναι μικροί αγρότες, μέχρι είκοσι και τριάντα στρέμματα σε μονοκαλλιέργεια, είτε βάζουν καπνό, είτε βάζουν οτιδήποτε άλλο. Αποτέλεσμα αυτού: οι ενισχύσεις να είναι μηδαμινές, ιδίως τα καπνά. Και πώς θα διατηρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στη γη τους και θα τους στηρίξουμε; Μόνο με ειδική ενίσχυση μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι συμβατό. Την πρόταση αν και την έχω καταθέσει στη Διακομματική, θα την καταθέσω πάλι σήμερα στα Πρακτικά της Βουλής για να λάβετε γνώση.
Πέραν αυτού, όμως, στα άλλα προβλήματα των αγροτών πέραν της Θράκης, αλλά και της Θράκης βέβαια, είναι και αυτό που είπατε ότι μειώσατε τον ΦΠΑ στα λιπάσματα κτλ..
Κοιτάξτε, όμως, η αγορά των λιπασμάτων και των ζωοτροφών έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα με τιμές 400% παραπάνω. Ο αγρότης σήμερα ζητά άμεσα να έχει μια ενίσχυση στην τσέπη του, προκειμένου να αντεπεξέλθει, να βγει αύριο το πρωί στο χωράφι του.
Εδώ άκουσα ότι η κατάργηση του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό είναι πολύ καλό και το χαιρετίζω, αλλά προσέξτε να μην ωφεληθούν μόνο αυτοί που κρατάνε βιβλία, δηλαδή οι επαγγελματίες αγρότες, αλλά και οι μικροί αγρότες να μην ξεχαστούν από την κατάργηση του ειδικού φόρου πετρελαίου.
Επίσης, εμείς έχουμε σαν Κίνημα Αλλαγής μια πιο ριζική πρόταση, μια πιο άμεσα εφαρμοστέα πρόταση. Εμείς λέμε να επιδοτηθεί ο αγρότης στην αγορά του προϊόντος στο τιμολόγιο πάνω, δηλαδή πηγαίνοντας να αγοράσει ένα λίπασμα, πηγαίνοντας να αγοράσει μία ζωοτροφή, πηγαίνοντας να βάλει βενζίνη. Όπως τώρα θεσπίστηκε η επιδότηση κάρτας για αγορά βενζίνης, έτσι ακριβώς. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Εφ’ όσον δημιουργήθηκε ένα ειδικό ταμείο 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ψηφιστεί την Τετάρτη –τα οποία είναι πάρα πολύ λίγα σε σύγκριση- εκεί μπορεί να γίνει η κάρτα του αγρότη. Βέβαια, πάλι με κριτήρια οικονομικά ενισχύοντας τους μικρούς αγρότες, να υπάρχει η χρηματική επιδότηση μέσω αυτής της κάρτας προκειμένου να πάει άμεσα να αγοράσει το λίπασμά του, το φάρμακό του ή το πετρέλαιό του και να βγει στο χωράφι να καλλιεργήσει.
Η δική μας ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή. Σαν Υπουργείο πρέπει να δώσετε μάχη αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αυξηθεί το ποσό πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ –στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25, τίποτα δεν είναι- για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη το θέμα της σίτισης με σιτάρι και προκειμένου οι αγρότες να ανακουφιστούν λόγω του πολέμου κι άλλα πολλά, να δημιουργήσουμε μια ενίσχυση στον παραγωγό που έχει ανάγκη και με αυτήν την καρτούλα, μ’ αυτόν τον τρόπο, να πηγαίνει να αγοράζει σήμερα και να μην περιμένει μετά από τέσσερις, πέντε, έξι μήνες να εισπράξει κάτι το οποίο είναι και αβέβαιο.
Οπότε περιμένουμε και επ’ αυτού στη δευτερολογία σας την άποψή σας.
Κύριε Πρόεδρε, καταθέτω το έγγραφο που σας προανέφερα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιλχάν Αχμέτ καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε, κύριε Αχμέτ.
Ορίστε, κύριε Στύλιο, έχετε κι εσείς τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θυμίζω τα εξής: Αναφέρθηκα στις αποφάσεις, στα μέτρα στήριξης για το ρεύμα. Αναφέρθηκα στις αποφάσεις και στο τι περιμένουμε για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο, για τα καύσιμα. Αναφέρθηκα στα λιπάσματα, στη μείωση του ΦΠΑ.
Περνάω τώρα στις ζωοτροφές. Αναφέρω ότι έχουμε ήδη υπαγωγή στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή. Όπως ακούσαμε πριν από λίγο από τον έτερο Υφυπουργό, ακόμα μια σειρά από άλλες πρώτες ύλες οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί μέχρι τώρα, εντάσσονται. Αυτές είναι η σίκαλη, η βρώμη, το μαλακό σιτάρι, το κριθάρι. Οπότε δίνουμε μια ρευστότητα και με αυτή τη μείωση στον ΦΠΑ. Έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα ότι θα καλύψουμε το 4% του τζίρου για τις ζωοτροφές στα τιμολόγια για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, για το προηγούμενο έτος.
Μένει, λοιπόν, να δούμε τι γίνεται και από εδώ και στο εξής, τι θα γίνει το 2022, διότι ο πόλεμος είναι εδώ και είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η Ευρώπη μετά και από τη δική μας παρέμβαση, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, μόλις προχθές, ένα άλλο προσωρινό πλαίσιο στήριξης 500 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρατε, όπου η Ελλάδα λαμβάνει από εκεί 26 εκατομμύρια ευρώ και έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει αυτό το ποσό με άλλα 26 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό, τον ελληνικό προϋπολογισμό, από τα δικά μας χρήματα. Άρα, μιλάμε για 52 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν σταματάμε όμως εκεί. Ζητούμε να αυξηθεί αυτό το προσωρινό πλαίσιο των 500 εκατομμυρίων, να διευρυνθεί περισσότερο. Τούτη την ώρα που μιλάμε είναι σε εξέλιξη Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Ο Υπουργός είναι στις Βρυξέλλες, είναι έξω. Θα γυρίσει. Έχουν και αύριο συνεδρίαση. Αναμένουμε αύριο τα αποτελέσματα. Θα θέσει το θέμα που είπατε της αύξησης του προσωρινού πλαισίου των 500 εκατομμυρίων. Οπότε περιμένουμε και για την Ελλάδα να προκύψει και κάτι καλύτερο.
Γι’ αυτά που έχουμε τώρα εδώ, τα 26 εκατομμύρια συν άλλα 26 εκατομμύρια που μπορούν να διατεθούν από τη δική μας τη μεριά -και το λέω δημόσια εδώ, μας ακούν οι παραγωγοί και οι αγρότες μας- σε πρώτη προτεραιότητα είναι τα λιπάσματα, για να λιπαίνουμε, για να μπορούμε να έχουμε παραγωγή και οι ζωοτροφές για να μπορούμε να έχουμε και στην κτηνοτροφία την παραγωγή που αναμένουμε και έχει ανάγκη και η χώρα μας. Θα έρθουμε στη συνέχεια να ανακοινώσουμε και να εξειδικεύσουμε. Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα σταθμίζουμε τα δεδομένα, παίρνουμε τα στοιχεία και καταλαβαίνοντας το πρόβλημα που υπάρχει και την ανάγκη, πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε και βλέποντας και την εξέλιξη, πώς πάει, χωρίς να εξαντλήσουμε δηλαδή από την αρχή όλους τους πόρους, είμαστε εδώ για να βοηθούμε, να στηρίζουμε και να παρεμβαίνουμε.
Να πω και κάτι άλλο που είναι χρήσιμο και ωφέλιμο. Αποφασίστηκε ότι τα κτήματα που είναι σε αγρανάπαυση, το γνωστό πρασίνισμα δηλαδή, θα μπορούν να τα καλλιεργούν για τα επόμενα δύο χρόνια, χωρίς να χάσουν την ενίσχυση από την επιδότηση για την αγρανάπαυση. Και αυτό είναι ένα άλλο μέτρο. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι δεν είναι αρκετό, αλλά πιστεύουμε ότι είναι μία σημαντική βοήθεια.
Θέλω να θυμίσω ότι από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Μεταβατικό Πρόγραμμα 2021-2022 έχουμε βγάλει ένα ποσό της τάξης των 31 εκατομμυρίων ευρώ, ούτως ώστε να στηρίξουμε την παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών και να καταφέρουμε με αυτόν τον τρόπο να βοηθηθεί και να ενισχυθεί περισσότερο η κτηνοτροφία της πατρίδας μας.
Θέλω να θυμίσω ότι υπάρχουν μια σειρά από μέτρα μόνιμα τα οποία έχουν ψηφιστεί από αυτή την Κυβέρνηση, την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη: Μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των αγροτικών επιχειρήσεων. Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% αντί για το 22%. Μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων από το 28% στο 22%. Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης. Μείωση της φορολογίας στο 10% των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων. Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος. Μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην αξία των αγροτεμαχίων και φυσικών προσώπων, συνεπώς και των αγροτών.
Και έχουμε και μια σειρά άλλα μέτρα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως είναι το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών – Νέων Γεωργών. Διπλασιάσαμε το ποσό. Τρέχουμε την αξιολόγηση για να έχουμε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα μέσα στον ερχόμενο Μάιο. Συνολικά ο προϋπολογισμός ήταν 420 εκατομμύρια και 12.500 με 13.000 θα επωφεληθούν από το συγκεκριμένο μέτρο. Ακολουθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, τα σχέδια βελτίωσης, η μεταποίηση, μία σειρά προγραμμάτων. Και πάλι θα μετράμε τα αποτελέσματα, θα βλέπουμε τις ανάγκες και είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε.
Βεβαίως θα έρθουμε και στη Θράκη. Μου έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Μέτιος. Η απάντηση είναι θετική και από εμένα και από τον Υπουργό. Θα έρθουμε να μιλήσουμε από κοντά, διά ζώσης με τους αγρότες. Θα φέρουμε και στελέχη του Υπουργείου, για να δώσουμε και τεχνικές απαντήσεις.
Ευχαριστώ πολύ.