Την περίοδο των μνημονιακών περιορισμών συντελέστηκε μια σφοδρή αδικία σε βάρος των παλινοστούντων Ποντίων και των Βορειοηπειρωτών. Επί της ουσίας κόπηκε η συνταξιοδότησή τους, διότι ετέθη ως προϋπόθεση γι’ αυτήν η παραμονή τους στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, όταν είναι γνωστό ότι η επιστροφή τους κατέστη δυνατή μόνο μετά το 1990 που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και άνοιξαν τα σύνορα και με την Αλβανία, δηλαδή πριν 30 χρόνια. Αυτό είχε ως συνέπεια οι περισσότεροι εξ αυτών είτε να μην πάρουν σύνταξη ή να πάρουν εξαιρετικά μειωμένη, διότι ουδέποτε υπογράφηκε αντίστοιχη διμερή συμφωνία με τα περισσότερα νεοσύστατα κράτη από τα οποία προήλθαν για την αναγνώριση των δεδουλευμένων τους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας εμπράκτως συνέπεια στη δέσμευση που είχε αναλάβει, και εθνική ευαισθησία, ζήτησε την κατάθεση σχετικής διάταξης η οποία και εισήχθη την προηγούμενη βδομάδα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ως τροπολογία.

Με την τροπολογία αυτή μειώνεται ο χρόνος παραμονής από τα 40 στα 30 χρόνια, άρα το σύνολο των ομογενών κατοχυρώνει δικαίωμα Εθνικής Σύνταξης. Ακόμα και όσοι το έχουν κατοχυρώσει ήδη με μειωμένες απολαβές, αυξάνουν αναλογικά τις απολαβές τους, κι αυτό ευνοεί τόσο τους Βορειοηπειρώτες όσο και τους Πόντιους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Συγκεκριμένα η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή έχει ως εξής:

cb40d20a eikona viber 2022 03 13 23 45 13 373