Σύμφωνα με το  χρονοδιάγραμμα προχωρά το πρόγραμμα για τον σχεδιασμό και την παραγωγή του πρώτου ελληνικού Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων/Drone με το όνομα «Αρχύτας», το οποίο ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 μετά από πολύμηνη προετοιμασία, και σε συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με τα Πανεπιστήμια, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης, και Θεσσαλίας.

Από το πρόγραμμα θα προκύψει ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος που περιγράφεται ως Πολλαπλών Ρόλων. Κύριος στόχος του θα είναι, όταν ίπταται «να έχει αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται», είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα.

Το πρόγραμμα αξιολογείται ανά τρίμηνο και σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των αρμοδίων για το δεύτερο τρίμηνο, η εξέλιξη των εργασιών είναι συνεπής προς τον συμφωνημένο χρονοπρογραμματισμό.

Στο τέλος Απριλίου, δε, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αρχική σχεδίαση του στην πραγματική του μορφή με τη δημιουργία μοντέλου υπό κλίμακα.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Οικονομικών, πήρε το όνομα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, πολιτικού, στρατηγού, μαθηματικού και μηχανικού, που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή.

e15a40be arhytas rompot peristeriΤο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΒ και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα, καθώς θα την αναδείξει ως παραγωγό σύγχρονων συστημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Κατά την υπογραφή του Μνημονίου οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν συμφωνήσει ότι στόχος ήταν η προσπάθεια αυτή να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών είχε καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους συνεργάτες να εντείνουν τις προσπάθειες με αίσθημα εθνικής ευθύνης και να ολοκληρώσουν το έργο με την καλύτερη ποιότητα του προϊόντος, με απόλυτη διαφάνεια, στον συντομότερο κατά το δυνατόν χρόνο και με το μικρότερο κατά το δυνατόν κόστος.