Από τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο θα φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά.
Σε πρώτη φάση – με την αξιοποίηση και της άρτιας λειτουργίας της εμβολιαστικής επιχείρησης έναντι της πανδημίας – θα αποσταλούν sms σε 1.300.000 γυναίκες προκειμένου να κάνουν δωρεάν μαστογραφία, τα αποτελέσματά της οποίας θα εξεταστούν από γιατρό.
Στη συνέχεια, από τον Ιούλιο και μετά, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα που αφορούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Παράλληλα, ο εμβολιασμός έναντι του HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξαλειφθεί μέχρι το 2030 ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, θα αφορά αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9-18 ετών, κάτι το οποίο στη χώρα μας δεν γινόταν.
Ακόμη, δημιουργείται ψηφιακό βιβλιάριο που θα διευκολύνει τον εμβολιασμό των παιδιών.
“Η Κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη. Επέλεξε μάλιστα ένα μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να αξιοποιηθεί για την πρόληψη που σχετίζεται με τον καρκίνο”, τονίζεται από το Υπουργείο Υγείας.