Τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB/Ελλάδας-Βουλγαρίας, θέλουν να αναδείξουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φανέρωσε το μέγεθος της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία και επιτάχυνε τις εξελίξεις για το κόψιμο του ομφάλιου λώρου, με τη Gazprom, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, και την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, να ανακοινώνουν τις προηγούμενες μέρες τη στρατηγική REPowerEU που προβλέπει τον περιορισμό κατά 2/3 των εισαγωγών ρωσικού αερίου. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενεργειακής προμήθειας είναι ψηλά στην ατζέντα των Βρυξελλών.

Ο αγωγός IGB είναι ένας από τους ενεργειακούς διαδρόμους που έρχεται να προσφέρει φυσικό αέριο από διαφορετική πηγή. Σε πρώτη φάση θα συνδεθεί στην Κομοτηνή με τον αγωγό TAP και θα μεταφέρει στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται ότι ανήκει εξ ημισείας στην ελληνοϊταλική εταιρεία IGI Poseidon (ΔΕΠΑ και Edison), και στη βουλγαρική BEH.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο βρίσκεται στην ολοκλήρωση της κατασκευής του, με τις εκτιμήσεις να θέλουν την παράδοσή του από την ελληνική εταιρεία AVAX στο πρώτο δεκεπανθήμερο του Απριλίου.

Εν όψει της ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 12:45 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα επιθεωρήσει μαζί με τον  Βούλγαρο Πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ το εργοτάξιο του υπό κατασκευή αγωγού στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής.

Αθήνα και Σόφια, λένε οι πληροφορίες, θέλουν να παρουσιάσουν το συγκεκριμένο έργο ως ενδεικτικό της σημασίας των εναλλακτικών πηγών ενέργειας της Ε.Ε. που διασφαλίζουν τον εφοδιασμό της ενιαίας αγοράς.

Ο IGB επίσης θα δώσει σημαντική ενεργειακή ανάσα στη βουλγαρική αγορά με το αζέρικο αέριο καθώς ο αποκλειστικός προμηθευτής της είναι η Ρωσία.

Ο αγωγός πρόκειται μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και για τον εφοδιασμό και με αέριο από το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Απώτερος στόχος είναι ο IGB να αποτελέσει τον πρώτο κρίκο μίας αλυσίδας διασυνδετήριων αγωγών που θα μεταφέρουν αέριο στη Ρουμανία ακόμα και μέχρι την Ουκρανία.