Ένα βίντεο στο οποίο ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει παθιασμένα πως ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου το 1999 ήταν δική του ιδέα υπενθύμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Πρόκειται για βίντεο του 1998 από συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Ο Μπάιντεν λέει ότι ήταν αυτός που πρότεινε τον βομβαρδισμό της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Και όλα αυτά τα λέει εκπρόσωπος ενός κράτους που δεν είχε ούτε κοινά σύνορα ούτε κοινή ιστορία με τη Γιουγκοσλαβία. Η Γιουγκοσλαβία δεν αποτελούσε άμεση ή έμμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή τους πολίτες τους. Απλώς αυτό χρειάζονταν», επεσήμανε η Ζαχάροβα.

Το βίντεο αναδημοσίευσε και ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, υπενθυμίζοντας στον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία που εκτιμάται ότι σκότωσαν περίπου 2.500 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 89 παιδιά. «Μπορεί να θυμίσει κάποιος στον Μπάιντεν ποιος είναι ο εγκληματίας πολέμου;» έγραψε ο Ρογκόζιν, και προσθέτει: «Στην άκρη του τάφου του, αυτός ο καταραμένος γέρος πρέπει να θυμάται τις φρικαλεότητες του, τους χιλιάδες αμάχους που σκότωσε».

Ο Τζο Μπάιντεν, μόλις στις 16/3/2022 δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου». Ο εκπρόσωπος του Κρεμνλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν ήταν «απαράδεκτα» και η ρητορική «ασυγχώρητη από τον αρχηγό του κράτους του οποίου οι βόμβες σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».