[VID] Χαρίτου στη Βουλή: Να αποδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας των σπιτιών στους κατοίκους του οικισμού Ηφαίστου του Δήμου Κομοτηνής

Αποτιμώντας τη συζήτηση, ο κ. Χαρίτου, τονίζει: "Ο αν. υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε την επίλυση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση παρόμοια με αυτή που δόθηκε σε ανάλογο πρόβλημα στη Λάρισα, παρέπεμψε στο απροσδιόριστο μέλλον τη συζήτηση του προβλήματος του οικισμού Ηφαίστου, μαζί με ανάλογα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλους οικισμούς της χώρας".
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου (11)

Στη Βουλή συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρη Χαρίτου ο οποίος ζητά “να αποδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας των σπιτιών στους κατοίκους του οικισμού Ηφαίστου του Δήμου Κομοτηνής”.

Αποτιμώντας τη συζήτηση, ο κ. Χαρίτου, τονίζει: “Ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας αρνήθηκε την επίλυση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση παρόμοια με αυτή που δόθηκε σε ανάλογο πρόβλημα στη Λάρισα, παρέπεμψε στο απροσδιόριστο μέλλον τη συζήτηση του προβλήματος του οικισμού Ηφαίστου, μαζί με ανάλογα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλους οικισμούς της χώρας”.

Ο βουλευτής της Ροδόπης απευθυνόμενος στον υπουργό σημείωσε: «Οι κάτοικοι του οικισμού Ηφαίστου στον Δήμο Κομοτηνής, στην πλειοψηφία τους άνεργοι, με προνοιακά επιδόματα, ελάχιστοι μικροπωλητές, επιπρόσθετα με τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Ζουν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, αφού στερούνται τους τίτλους ιδιοκτησίας των σπιτιών τους στα οποία διαβιούν για δεκαετίες. Ενώ κύριε υπουργέ με ευθύνη της πολιτείας από το έτος 1937, 800 περίπου οικογένειες εγκαταστάθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή, σε δημοτική έκταση που τους παραχωρήθηκε. Όπου από τις αρχές της δεκαετίας του 60 και μετέπειτα – λόγω των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων που ισοπέδωσαν τα αρχικά καταλύματα τους- οι ίδιοι οι κάτοικοι με δικά τους έξοδα και τη συμβολή της πολιτείας, έκτισαν μικρά σπίτια, διαμορφώνοντας τον σημερινό οικισμό. Ενώ κύριε υπουργέ με την ένταξη του οικισμού στο σχέδιο πόλης του δήμου Κομοτηνής κατά το έτος 1999, όλα τα κτίσματα κατέστησαν νόμιμα. Και παρά τις επανειλημμένες ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Κομοτηνής για την παραχώρηση των οικοπέδων, τις ενέργειές του, όπως και των ενδιαφερομένων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση, λόγω του ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την δωρεάν παραχώρηση των οικοπέδων, ακόμη και όταν πρόκειται για μια οικονομικά εξαθλιωμένη και ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Η διαιώνιση ενός τέτοιου καθεστώτος που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους του οικισμού οποιαδήποτε δικαιοπραξία, διαθήκη, δωρεά, άδεια λειτουργίας καταστημάτων, την εγγραφή  των ακινήτων στο  κτηματολόγιο, όταν μάλιστα για αυτά τα ακίνητα τους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και φόρους! Αυτή λοιπόν η κατάσταση δε μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Μπορεί οι κάτοικοι του οικισμού λόγω οικονομικής ανέχειας να αναγκάζονται να συμβιβάζονται για λόγους επιβίωσης με αυτό το άτυπο καθεστώς, να έχουν δηλαδή στέγη χωρίς όμως την κυριότητα των μικρών κτισμάτων τους. Αυτό όμως δεν τιμά μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, που διαχρονικά δεν επέδειξε τα ανάλογα αντανακλαστικά».

Ο βουλευτής ζήτησε από τον αν. υπουργό να απαντήσει στα ερωτήματα: «Σας ερωτώ κύριε υπουργέ αν είναι στις προθέσεις σας να δοθεί λύση στο πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση ανάλογη με αυτήν που αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα στη Λάρισα, συγκεκριμένα με τον νόμο 1832/1989 άρθρο 17 παρ.3. Με την πρόβλεψη, η παραχώρηση των οικοπέδων να γίνει άνευ οποιουδήποτε τιμήματος. Ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν το τίμημα να προσδιοριστεί, όπως ο ιδιοκτήτης των οικοπέδων ο δήμος Κομοτηνής προτείνει, στο 1/50 μόνο της τρέχουσας αξίας μόνο των οικοπέδων και όχι των υπαρχουσών επί αυτών κτισμάτων».

Στην απάντησή του ο κ. Πέτσας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κοινωνικά και δικονομικά θέματα, και επικαλέστηκε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι δημοτικές εκτάσεις στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητα των κατοίκων του Ηφαίστου παράγονται νομικές δεσμεύσεις από την πλευρά του Δήμου για μεταβιβάσεις σε τρίτους, κάνοντας αναφορά σε νομικό πλαίσιο του 1980. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο θέμα του οικισμού του Ηφαίστου σημειώνοντας ότι αυτό θα εξεταστεί μαζί με ανάλογα προβλήματα που υπάρχουν και σε άλλους οικισμούς στο σύνολο της χώρας.

[VID] Χαρίτου στη Βουλή: Να αποδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας των σπιτιών στους κατοίκους του οικισμού Ηφαίστου του Δήμου ΚομοτηνήςΣτην δευτερολογία του ο βουλευτής κ. Χαρίτου τόνισε: «Κύριε υπουργέ, δεν αρκεί να αναγνωρίζεται στα λόγια η ύπαρξη του προβλήματος και η κοινωνική διάσταση που αυτό έχει. Την ίδια στιγμή που επικαλείστε το νομικό πλαίσιο και τα νομικά εμπόδια, καταλήγετε να αρνείστε να δεσμευτείτε για συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος, όπως έγινε με ανάλογη νομοθετική ρύθμιση σε παρόμοιο πρόβλημα στη Λάρισα το 1989. Παραπέμπετε τη λύση του μαζί με ανάλογα προβλήματα άλλων οικισμών της χώρας που ενδεχομένως να υπάρχουν. Αξιοποιείστε τις δυνατότητες αυτής της νομοθετικής ρύθμισης που σας καταθέσαμε, γιατί φοβάμαι ότι κλωτσάτε το τενεκεδάκι συνεχώς προς τα πίσω.  Είχατε στα χέρια σας σχεδόν 3 μήνες την πρόταση, με βάση την ερώτηση που σας κατέθεσα, όπως και αυτήν του Δήμου  Κομοτηνής. Αν πράγματι είχατε την πολιτική βούληση για να συζητηθεί και να υπάρξει λύση προφανώς θα είχατε προχωρήσει. Ο τρόπος που το χειρίζεστε και το παραπέμπετε συνεχώς προς τα πίσω, θυμίζει να το αφήσουμε στο καλάθι των αχρήστων».

Ο βουλευτής υπενθύμισε στον αν. υπουργό: «Η νομοθετική ρύθμιση που δόθηκε για παρόμοιο ζήτημα στη Λάρισα ήταν αποτέλεσμα διακομματικής συνεννόησης, αφού ψηφίστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συναινέσουμε για να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στους κατοίκους του οικισμού Ηφαίστου. Αν συμφωνείτε, πολιτικά εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τροπολογία ώστε πράγματι να δοθεί λύσει σε αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας σε αυτούς τους κατοίκους έχει υπερωριμάσει και έπρεπε ήδη να έχει λυθεί. Είναι άδικο για τους ανθρώπους αυτούς που ζουν σήμερα σε συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας και αποτελούν μια περιθωριοποιημένη κοινωνική ομάδα. Είναι ντροπή κυρίως για την Ελληνική Πολιτεία να μη σκύψει πάνω σε αυτό το πρόβλημα ώστε να τους βγάλει από το καθεστώς ημιπαρανομίας. Αν όπως φαίνεται εσείς δεν έχετε τη πολιτική διάθεση, βλέπω και τον  πολιτικό χρόνο, να δώσετε λύση, μία άλλη προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία θα δώσει λύση και σε αυτό το πρόβλημα».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood