Ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν καταδικάζει με δήλωσή του την κατεδάφιση των μουσουλμανικών τάφων στον οικισμό του Πετεινού του Δήμου Αβδήρων όπου σχεδιάζεται η κατασκευή χώρου αναψυχής, ενώ ταυτόχρονα καλεί και σε έκτακτη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο για την έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος.

Συγκεκριμένα τονίζει:

“Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη κατεδάφιση των τάφων και την εξαφάνιση του νεκροταφείου Πετεινού του Δήμου Αβδήρων Νομού Ξάνθης. Άμεσα καλώ τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την παράνομη, καταχρηστική και κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου τελεσθείσα απόφαση και τις συνακόλουθες πράξεις της που προσβάλλουν βάναυσα την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά πάνω από όλα τη μνήμη των θαμμένων νεκρών ομοθρήσκων μας. Άμεσα καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο Ιάσμου σε έκτακτη συνεδρίαση αποστέλλοντας στη γραμματεία του συμβουλίου την εισήγησή μου για την έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος με αίτημα επαναφοράς στην προτέρα κατάσταση των πραγμάτων. Καλώ τον συνάδελφο Δήμαρχο Αβδήρων να επαναφέρει τη λογική και να αποκαταστήσει άμεσα τη βάναυση προσβολή της Ισλαμικής θρησκείας…”.

Για το θέμα υπήρξε νωρίτερα αντίδραση και από τη Μουφτεία Ξάνθης, η οποία καλεί την Πολιτεία να παρέμβει προκειμένου να αποκατασταθεί το «λάθος των τοπικών Αρχών».