Παρέμβαση Χαρίτου στη Βουλή: Προχωρά η κυβέρνηση στην κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής;

Η υλοποίηση του σχεδιασμού, που πρόσφατα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, είναι σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή η διατήρηση Διοικητικών Εφετείων άλλων περιοχών της χώρας (Ιωαννίνων, Λάρισας, Χανίων), που προβλέπει η σχετική εισήγηση, γίνεται με την επίκληση εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών κριτηρίων!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΧΑΡΙΤΟΥ (2)

Ο  βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου φέρνει στη Βουλή το σοβαρό θέμα του σχεδιασμού της νέας χωροταξίας των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, όπου αποκαλύπτεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού, που πρόσφατα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, είναι σε εξέλιξη.

Στη σχετική εισήγηση-μελέτη, η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής στηρίζεται στο ότι δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κυρίως αναφορικά με τον αριθμό των υπηρετούντων δικαστών.

Την ίδια στιγμή η διατήρηση Διοικητικών Εφετείων άλλων περιοχών (σύμφωνα με πληροφορίες, Ιωαννίνων, Λάρισας, Χανίων), που προβλέπει η εν λόγω εισήγηση, γίνεται με την επίκληση εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Όπως σημειώνει ο κ. Χαρίτου, αν υπάρχει μια δομή δικαιοσύνης που οφείλει να διατηρηθεί βάσει αυτών των κριτηρίων, είναι προδήλως το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής· ενώ είναι βέβαιο ότι η τυχόν υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού και η υπαγωγή στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης όλων των διοικητικών υποθέσεων της περιοχής μας, θα καταστήσει δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση των πολιτών στο δικαίωμα της δικαιοσύνης.

Ο βουλευτής της Ροδόπης σε ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης και συνυπογράφουν είκοσι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης ποιος είναι ο επανασχεδιασμός του χάρτη των Διοικητικών Εφετείων της χώρας και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

“Προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Θέμα: Κατάργηση Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της νέας χωροταξίας των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, που περιλαμβάνεται στην έρευνα του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις με τίτλο  «Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα-Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα», προτείνεται η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Η ανησυχία είναι έντονη γιατί δεν πρόκειται απλά για μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2019, αλλά για ένα σχεδιασμό που η υλοποίησή του είναι σε εξέλιξη, αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ως ειλημμένη απόφαση προς άμεση υλοποίηση.

Οι λόγοι των οποίων γίνεται επίκληση για την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής,  είναι ότι δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κυρίως με τον αριθμό των δικαστών που υπηρετούν. Πρότυπα όμως που δεν λαμβάνονται υπόψη, όταν πρόκειται για άλλα Διοικητικά Εφετεία όπως των Ιωαννίνων, των Χανίων και της Λάρισας, με ανάλογο αριθμό δικαστών, τα οποία όμως διατηρούνται με την  επίκληση εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Είναι οξύμωρο σε μια περιοχή όπως η Θράκη, που όφειλαν κατεξοχήν να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω κριτήρια, να οδηγείται το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής σε κατάργηση. Όταν μάλιστα εξυπηρετεί μια ευρεία ακριτική περιοχή με ιδιαίτερα γεωοικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, εξυπηρετεί περιοχές από τον Έβρο έως την Καβάλα και στεγάζεται στο νεόδμητο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής με εξαιρετικές υποδομές.

Ο σχεδιασμός αυτός με βάση την διαίρεση της χώρας στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, με την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, θα σημάνει την υπαγωγή του στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Γεγονός που θα καταστήσει δύσκολη έως  ανέφικτη την πρόσβαση στη δικαιοσύνη πολιτών λόγω απόστασης και οικονομικής δυσπραγίας και ουσιαστικά θα αποτελέσει άρνηση δικαιώματος  για μια δίκαιη δίκη, όπως είναι η υποχρέωση της πολιτείας.

Επειδή, φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής με αναφορά στα  ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επειδή, αν υπάρχει μια περιοχή που όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά λόγω εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών, αυτό είναι το Διοικητικό Εφετείο της Κομοτηνής.

Επειδή, η υπαγωγή στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης όλων των διοικητικών υποθέσεων της περιοχής θα καταστήσει δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση στο δικαίωμα της δικαιοσύνης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιος είναι ο επανασχεδιασμός του χάρτη των Διοικητικών Εφετείων της χώρας και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood