ΝΔ: Έμπρακτη στήριξη των πραγματικών αγροτών

Τα 180 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το πλέγμα των παρεμβάσεων για τη στήριξη των πραγματικών αγροτών, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
12 (7)

Τα 180 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το πλέγμα των παρεμβάσεων για τη στήριξη των πραγματικών αγροτών, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, και υπενθυμίζουν οτι: 

Η κυβέρνηση από το φθινόπωρο, πριν ακόμα η κρίση γίνει αντιληπτή από τους αγρότες, έλαβε αποφάσεις για τη στήριξή τους ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής. Από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

 • Μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.
 • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το ύψος της επιστροφής οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata). Το συνολικό ύψος της επιστροφής αυξήθηκε στα 60 εκατ. ευρώ από τα 50 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικώς εξαγγελθεί.
 • Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής των αγροτικών τιμολογίων από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, ύψους 50 εκατ. ευρώ.
 • Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022 καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό εξειδικεύεται με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και καταβάλλεται προσπάθεια για την κάλυψη μεγάλου μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής και για το επόμενο διάστημα.
 • Μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% σε 6%, παρέμβαση ύψους 20 εκατ.
 • Ενίσχυση περαιτέρω των κτηνοτρόφων με επιδότηση ύψους 4% επί των φορολογητέων εκροών του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια ευρώ.
 • Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό εξειδικεύεται με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
 • Αύξηση κατά 50% στο πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τις παρενέργειες στην αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν οτι η χώρα μας κινείται σε τρεις κατευθύνσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί ως προτάσεις και στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. Συγκεκριμένα:

 • Στήριξη με κάθε τρόπο των αγροτών ώστε το κόστος παραγωγής να κινείται σε ανεκτά επίπεδα.
 • Στήριξη της καλλιέργειας δημητριακών και ελαιούχων σπόρων με σκοπό τη δημιουργία αποθεμάτων και τη σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
 • Ενεργοποίηση άμεσα από την Ε.Ε. μέτρων της Κοινής Οργάνωσης Γεωργικών Αγορών, ώστε να αντιμετωπιστεί η διατάραξη των αγορών και να απορροφηθούν από την ελληνική αγορά τα προϊόντα των οποίων η εξαγωγή θα επηρεαστεί – κυρίως νωπά φρούτα και λαχανικά.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood