Σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης μετονομάζεται ο ΟΑΕΔ – Αλλαγές στη διαδικασία παροχών

Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση βοηθημάτων.
oaed-

Σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης μετονομάζεται ο ΟΑΕΔ, όπως προβλέπεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και ανατροπές στη λειτουργία και τη διαδικασία παροχών του Οργανισμού.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει:

 • Καταβολή επιδόματος εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας) στους μακροχρόνια ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
 • Καταβολή μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε συνεργασία με τους εργασιακούς συμβούλους.
 • Ενδεχόμενο απώλειας του επιδόματος ανεργίας. Ένα μέτρο που θα εφαρμόζεται σε όσους βρίσκονται στο μητρώο του ΔΥΠΑ και αρνηθούν τρεις φορές θέσεις απασχόλησης που θα τους προταθούν. Αυτοί οι άνεργοι θα διαγράφονται από το Μητρώο Ανεργίας για δύο έτη και για ισόποσο χρονικό διάστημα θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή, όσοι αρνηθούν τη συμμετοχή σε δράσεις κατάρτισης, θα υφίστανται ανάλογη διαγραφή για έξι μήνες.
 • Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη διατήρηση βοηθημάτων. Εντοπίστηκαν άνεργοι με υψηλό εισόδημα που διατηρούν τη θέση τους στο σχετικό μητρώο.
  • Εφεξής θα ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης. Για έγγαμο το όριο θα είναι 20.000 ευρώ.
  • Τα κυριότερα βοηθήματα που δεν θα χορηγούνται στους ανέργους με υψηλό εισόδημα, είναι η δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η συμμετοχή σε προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και η μοριοδότηση για προσλήψεις στο δημόσιο.
  • Θα εξακολουθήσει να χορηγείται όπως σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το επίδομα αυτοτελών και ανεξάρτητα απασχολούμενων.
  • Τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν επίσης το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης.
 • Νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως ψηφιακή κάρτα και ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, που διασυνδέονται μεταξύ τους ώστε να επιτυγχάνεται η εξατομίκευση αναγκών.
 • Κίνητρα απόδοσης για τους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ με κριτήρια από τη Διοίκηση. Πρόκειται για το μπόνους παραγωγικότητας, όπως προβλέφθηκε πρόσφατα και στον ΕΦΚΑ. Όταν οι άνεργοι βρίσκουν δουλειά, θα αυξάνεται η αμοιβή των εργασιακών συμβούλων.
 • Νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου με τρεις θέσεις υποδιοικητών (κατά τα πρότυπα του ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ) και μείωση των μελών Δ.Σ. από 17 σε 11 (δύο από εργοδότες και δύο από ΓΣΕΕ).
 • Ταχύτερες διαδικασίες για τις προμήθειες.
 • Μεταφορά του ΛΑΕΚ στους κοινωνικούς εταίρους. Τα αποθεματικά που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2022 παραμένουν στον ΟΑΕΔ, ενώ από 1/1/23 η διαχείριση του πόρου μεταφέρεται στους κοινωνικούς εταίρους
 • Δημιουργία, παράλληλα με το Δ.Σ., Συμβούλιου Κοινωνικών Εταίρων, στο οποίο θα έχουν την πλειοψηφία. Το κράτος σε αυτό το Δ.Σ. θα έχει μικρή συμμετοχή. Θα γίνεται η διαχείριση των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικών Εταίρων (μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται ινστιτούτα, δαπάνες συνδικαλιστικών οργανώσεων, δαπάνες ΕΛΥΝΙΑΕΕ, κ.λπ.). Θα γνωμοδοτεί για θέματα κατάρτισης, προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής, κ.λπ. Στην πράξη δημιουργείται μια νέα γεωμετρία πραγμάτων στο οποίο θα λειτουργεί ο νέος ΟΑΕΔ. Στο πρώτο η κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία, όπως συμβαίνει σε άλλους οργανισμούς. Στο δεύτερο, οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν πλειοψηφία.
 • Αναβάθμιση στεγαστικής πολιτικής με εκμίσθωση ακινήτων, ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, ΣΔΙΤ για την ανέγερση ακινήτων, αξιοποίηση περιουσίας του πρώην ΟΕΚ και νέες στεγαστικές πολιτικές.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood