Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει όσον αφορά την επισιτιστική επάρκεια της χώρας σε σιτηρά, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές αγορές από Ευρώπη και Αμερική, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, έχει ήδη συναντήσει εκπροσώπους του Συνδέσμου Εισαγωγέων Δημητριακών και της Αλευροβιομηχανίας, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές αγορές από χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Επεσήμανε, δε, ότι τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχει γίνει εισαγωγή μαλακού σιταριού από τις ΗΠΑ, και τόνισε ότι όπου χρειαστεί το ΥπΑΑΤ ήδη βοηθά και θα βοηθήσει για να γίνει με απρόσκοπτο τρόπο η εισαγωγή των ποσοτήτων που έχει ανάγκη η χώρα.

Ο υπουργός υπογράμμισε οτι από τους 900.000 τόνους μαλακού σιταριού που χρειάζεται η χώρα, οι 250.000, δηλαδή το 30%, εισάγονταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ αν προστεθεί και η Μολδαβία, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 35%. Η Ελλάδα σε μαλακό σιτάρι παράγει μόνο το 10% των αναγκών της, ενώ σε σκληρό έχει επάρκεια παραγωγής και δεν κάνει εισαγωγές.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ακόμη ότι στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής και πρόσθεσε οτι βούληση της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο αγρότης που παράγει.