Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρη Χαρίτου για τη (μη) λειτουργία του χώρου υδροθεραπείας του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Κομοτηνής, απάντησε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης.

Ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό να προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει ο χώρος για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.
Ο υπουργός αναγνώρισε στα λόγια την αναγκαιότητα τέτοιων υπηρεσιών υγείας στα άτομα με αναπηρία, ωστόσο δεν ανέλαβε σαφή δέσμευση για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής της Κομοτηνής.
Αν και αναγνώρισε ότι με τον νόμο 4600/2019 επί ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για την πρόσληψη 42 ιατρών φυσικής ιατρικής, 2 εκ των οποίων στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, εντούτοις δεν δεσμεύτηκε για την πρόσληψη τους, που είναι μία από τις προϋποθέσεις για την άδεια λειτουργίας του χώρου υδροθεραπείας.
Ακόμη ο κ. Πλεύρης παραδέχτηκε ότι οι δημόσιες δομές αποκατάστασης υστερούν, ενώ υπάρχουν πολλές ιδιωτικές!
Ο βουλευτής κος Χαρίτου απευθυνόμενος στον υπουργό τόνισε:
“Η στήριξη των υπηρεσιών υγείας για τα άτομα με αναπηρίες υστερεί διαχρονικά στο δημόσιο σύστημα υγείας. Βασικός λόγος είναι η υποστελέχωση των σημαντικών δομών που υπάρχουν και δεν αξιοποιούνται ώστε να εκπληρώνουν τους στόχους τους. Μια τέτοια δομή, το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, υπάρχει στην Κομοτηνή. Και ενώ:
  • ως βασικό στόχο έχει να προσφέρει υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας στα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες,
  • διαθέτει σύγχρονο χώρο υδροθεραπείας και αποκατάστασης, δηλαδή μια λειτουργική πισίνα με πλήρη μηχανικό εξοπλισμό εισόδου-εξόδου, χώρους με ειδικές μπανιέρες, που όλα κατασκευάστηκαν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό,
  • οι ειδικοί κάνουν λόγο για τις ευεργετικές ιδιότητες της θεραπευτικής κολύμβησης που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες και με κινητικά προβλήματα συμβάλλοντας σημαντικά στον τομέα της αποκατάστασης και ένταξής τους,
  • θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά οι συμπολίτες μας με προβλήματα αναπηρίας,

παρ’ όλα αυτά δυστυχώς δεν αξιοποιείται λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού!”.

Ακόμη ο κ. Χαρίτου ανέφερε: “Σας είπα με ειλικρίνεια ότι οι μεγάλες ανάγκες αποκατάστασης των ανθρώπων με αναπηρία δεν έτυχαν διαχρονικά της ανάλογης στήριξης. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την δική σας απραξία όλο αυτό το διάστημα. Το αν μπορεί να δοθεί άδεια και να λειτουργήσει αυτός ο χώρος συνδέεται πρωτίστως και κυρίως με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού που μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του. Χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη αυτού του εξειδικευμένου προσωπικού”.

[VID] Χαρίτου σε Πλεύρη: "Επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει ο χώρος υδροθεραπείας του ΚΕΦΙΑΠ Κομοτηνής"Και συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτου: “Ο χώρος της υδροθεραπείας στο ΚΕΦΙΑΠ Κομοτηνής υπάγεται διοικητικά στην 4η ΥΠΕ και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Είναι στη δική σας αρμοδιότητα και η ευθύνη βαραίνει το Υπουργείο Υγείας, αφού με την πολιτική εγκατάλειψης που ακολουθείτε, της υποβάθμισης μέσω της υποστελέχωσης των συγκεκριμένων δομών του δημόσιου συστήματος υγείας, ωθείτε ουσιαστικά τους ανθρώπους με αναπηρία στον ιδιωτικό τομέα”.

Επιπλέον ο κ. Χαρίτου πρόσθεσε: “Η λειτουργία του εν λόγω χώρου υδροθεραπείας και αποκατάστασης αποτελεί καθολικό αίτημα όλων των συλλόγων που εκπροσωπούν τους συμπολίτες μας με αναπηρίες στη Ροδόπη. Εκτός των άλλων έχει κατατεθεί στο υπουργείο συγκεκριμένη πρόταση για τη βιώσιμη και ορθολογική λειτουργία, μόνο – το τονίζω, μόνο – του χώρου υδροθεραπείας, από τον σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ, μια δομή συνεργατική που υλοποιεί σημαντικά προγράμματα”.

Δοθέντων των παραπάνω, ο βουλευτής της Ροδόπης κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει στα ερωτήματα: “Είναι στις προθέσεις σας να λειτουργήσει ο χώρος υδροθεραπείας και αποκατάστασης στο ΚΕΦΙΑΠ της Κομοτηνής; Θα προχωρήσετε στη στελέχωσή του με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσει;”.

Στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας δεν ανέλαβε σαφή δέσμευση για τη λειτουργία του χώρου. 

Από την πλευρά του ο βουλευτής επανήλθε σημειώνοντας: “Κύριε υπουργέ, δεν αναλάβατε καμία δέσμευση και επιμένετε στη μέχρι τώρα επιλογή σας, της εγκατάλειψης αυτών των δημόσιων δομών, μολονότι αναγνωρίζετε ότι είναι λίγες, εντούτοις επιμένετε σε αυτή τη λογική εγκατάλειψης, προφανώς γιατί ως κυβέρνηση το ενδιαφέρον σας είναι στον ιδιωτικό τομέα στον οποίο αναγκαστικά προστρέχουν οι πολίτες με αναπηρία. Υπάρχουν πράγματι καινούργιες υποδομές με σύγχρονο εξοπλισμό που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 2000. Υπάρχουν επίσης νέες, αυξημένες κοινωνικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία για παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης, ανάγκες που αναδείχθηκαν με πιο έντονο τρόπο την περίοδο της πανδημίας, όχι μόνο για αποθεραπεία αλλά και για αποκατάσταση σε ασθένειες που διαρκώς διευρύνονται”.

Καταλήγοντας ο κ. Χαρίτου, τόνισε στον κ. Πλεύρη: “Κύριε υπουργέ, είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει ο χώρος υδροθεραπείας του ΚΕΦΙΑΠ Κομοτηνής με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο είναι πρωτίστως στη δική σας αρμοδιότητα γιατί είναι ένα αίτημα διαχρονικό όλων των συλλόγων ατόμων με αναπηρία και ανταποκρίνεται συνολικά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας”.