Ιλχάν Αχμέτ: “Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η ενεργειακή κρίση βάζουν θηλιά στον πρωτογενή τομέα”

Στην  Βουλή θα απαντήσει προσεχώς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε σήμερα από τον βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.
ΙΛΧΑΝ-ΑΧΜΕΤ

Στην  Βουλή θα απαντήσει προσεχώς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε σήμερα από τον βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ με θέμα “Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η ενεργειακή κρίση βάζουν θηλιά στον πρωτογενή τομέα της χώρας και υποθηκεύουν το μέλλον του”.

Όπως επισημαίνεται στην επίκαιρη ερώτηση, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στις 24 Φεβρουαρίου για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής μοιάζουν ήδη με “ασπιρίνες” μπροστά στο τσουνάμι που ακολούθησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας.
Ο Ιλχάν Αχμέτ παραθέτει στη επίκαιρη ερώτησή του, το σύνολο των αιτημάτων που τέθηκαν από αγρότες και κτηνοτρόφους της ΑΜ-Θ στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα στις 11 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή και ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις πλέον από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση:

“Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχοντας να αντιμετωπίσουν μετά την διετή πανδημία που έπληξε δραματικά τα εισοδήματά τους, τώρα και τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που οδηγούν σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Ήδη, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στις 24 Φεβρουαρίου μοιάζουν πλέον με ασπιρίνες μπροστά στο τσουνάμι των αυξήσεων που ζούμε σήμερα, την ίδια στιγμή που η  εκτόξευση των τιμών της ενέργειας υποθηκεύουν το μέλλον της εργασίας τους.   

Κατά την πρόσφατη κινητοποίηση τους που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, αγρότες και κτηνοτρόφοι απαίτησαν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες ενεργητικές πολιτικές παρεμβάσεις που θα αντισταθμίσουν την σημερινή εικόνα και πιο συγκεκριμένα:           

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με ενίσχυση για την αγορά εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα).
  • Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών με 150 ευρώ/ΖΜ.
  • Επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2022 σε όλους και άμεση θέσπιση φθηνού Αγροτικού Πετρελαίου.
  • Πλήρη και αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα Αγροτικά τιμολόγια και στις μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης.
  • Έναρξη πραγματικής διαβούλευσης για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2023-2027
  • Δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για φυτική και ζωική παραγωγή.
  • Κατάργηση της υποχρεωτικής κατάθεσης ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων, με αναγραφή του ΑΤΑΚ.
  • Αξιοπρεπείς συντάξεις στους απόμαχους του πρωτογενή τομέα, για να μη χρειάζεται να συνεχίσουν να δουλεύουν μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε και πότε προκειμένου να αντισταθμίσετε τις απώλειες εισοδημάτων από την κρίση που πλήττει βαρύτατα τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood