Στη Βουλή αύριο η παρέμβαση Χαρίτου για τη μη λειτουργία του χώρου Υδροθεραπείας & Αποκατάστασης του ΚΕΦΙΑΠ Κομοτηνής

Το ΚΕΦΙΑΠ υπάγεται διοικητικά στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και την 4η ΥΠΕ, όμως παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις τοπικών φορέων, όπως του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων «Περπατώ» και του σωματείου ΑμΕΑ Ροδόπης, και μολονότι έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες προτάσεις για τη λειτουργία του χώρου, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας.
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ΚΕΦΙΑΠ Κομοτηνής

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα συζητηθεί στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρη Χαρίτου για τη λειτουργία του χώρου Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Κομοτηνής, που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, κινητικά και όχι μόνο προβλήματα.

Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή ο κ. Χαρίτου επισκέφθηκε το ΚΕΦΙΑΠ και συνομίλησε με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γ. Πατλάκα και εργαζόμενους της δομής.

Ενημερώθηκε συνολικά για τη λειτουργία του Κέντρου με εξειδικευμένο προσωπικό των ειδικοτήτων εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας, και την παροχή υπηρεσιών προς παιδιά και ενήλικους με νευρομυϊκές διαταραχές, αναπτυξιακές διαταραχές, αυτισμό, νοητική υστέρηση, κ.ά. Έγινε δε εκτενής συζήτηση για την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει και ο χώρος Υδροθεραπείας, ένας χώρος που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες ατόμων με αναπηρία, όμως παραμένει αναξιοποίητος.

Το ΚΕΦΙΑΠ υπάγεται διοικητικά στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και την 4η ΥΠΕ, όμως παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις τοπικών φορέων, όπως του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων «Περπατώ» και του σωματείου ΑμΕΑ Ροδόπης, και μολονότι έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες προτάσεις για τη λειτουργία του χώρου, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας.

Ο βουλευτής στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή θα ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει τους λόγους που δεν λειτουργεί ο χώρος Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κομοτηνής, αλλά και να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να λειτουργήσει ο χώρος αυτός προς όφελος των ατόμων με αναπηρία της περιοχής.

Στη Βουλή αύριο η παρέμβαση Χαρίτου για τη μη λειτουργία του χώρου Υδροθεραπείας & Αποκατάστασης του ΚΕΦΙΑΠ ΚομοτηνήςΤο πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

“Θέμα: Να λειτουργήσει ο χώρος Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κομοτηνής.

Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κομοτηνής (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) είναι  μια  δομή που έχει ως στόχο να προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες τους, αντιμετωπίζοντας το άτομο και το περιβάλλον του σφαιρικά. Να ενημερώνει την κοινωνία, εστιάζοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην άρση των προκαταλήψεων, στην ανάπτυξη της προσπελασιμότητας, αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας και στάσης απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Η δομή αυτή που έχει την  έδρα της στην Κομοτηνή, εξυπηρετεί τις ανάγκες κατοίκων συνολικά της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενώ  υπάγεται διοικητικά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής και την 4η ΥΠΕ.

Και ενώ στους στόχους του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. είναι να προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα στα άτομα με αναπηρίες, δυστυχώς στο Κέντρο υπάρχει δομή που παραμένει αναξιοποίητη και δε λειτουργεί, ενώ θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα και τη ζωή ανθρώπων με αναπηρία, κινητικά κι όχι μόνο προβλήματα. Πρόκειται για τον χώρο Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης, το τμήμα της πισίνας και της μπανιέρας, που δε λειτούργησε ποτέ, στερώντας από δυνητικά ωφελούμενους τις ευεργετικές ιδιότητες της θεραπευτικής κολύμβησης. Πρόκειται για  μια μορφή θεραπείας, η οποία εφαρμόζεται για τη βελτίωση της κινητικότητας του παιδιού – ενηλίκου. Παράλληλα όμως ενδείκνυται για νευρομυϊκές διαταραχές, όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση, η μυοπάθεια κ.ά., για διαταραχή λόγου, για ΔΕΠΥ, για αναπτυξιακές διαταραχές, όπως είναι ο αυτισμός, το σύνδρομο Aspenger, αλλά και για τη νοητική υστέρηση.

Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις φορέων της περιοχής, όπως του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων Ν.Ροδόπης «Περπατώ» και του σωματείου ΑμΕΑ Ροδόπης, για τη λειτουργία του χώρου Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα  καμία ανταπόκριση, με την επίκληση αστήριχτων λόγων, όπως την αδυναμία λειτουργίας του χώρου από το φορέα, που έχει την διοικητική ευθύνη, δηλαδή το Νοσοκομείο Κομοτηνής και την 4η ΥΠΕ.  Σχετικό αίτημα κατατέθηκε  εκ μέρους του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων Ν.Ροδόπης «Περπατώ» για παραχώρηση του χώρου Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης. Στο αίτημα, που περιλάμβανε ολοκληρωμένη πρόταση εφαρμογής ενός σύγχρονου μοντέλου κοινωνικής επιχειρηματικότητας  με  τη σύμπραξη των συναρμόδιων φορέων προκειμένου ο χώρος να καταστεί βιώσιμος και λειτουργικός, δε δόθηκε καμία απάντηση από την πλευρά του υπουργείου και της 4η ΥΠΕ.

Κοινή πεποίθηση όλων των φορέων ατόμων με αναπηρία αλλά και των τοπικών κοινωνιών είναι πως η μη λειτουργία μίας τέτοιας δομής, με ευθύνη της Πολιτείας, αποτελεί απώλεια για την περιφέρεια και τους πολίτες της. Αντίθετα η λειτουργία της είναι μία ευκαιρία και ένα εργαλείο για την παροχή σημαντικών υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία, με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ανάπηρων ατόμων σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο κος υπουργός:

Είναι στις προθέσεις σας να λειτουργήσει ο χώρος Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κομοτηνής;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood