Όργανα μέτρησης σωματιδίων και υγρασίας εγκαταστάθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής

Στο πλαίσιο συνεργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με τον Δήμο Κομοτηνής.
ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΚΛΕΙΣΤΟ

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με τον Δήμο Κομοτηνής για την εκτέλεση του έργου ελέγχου και παρακολούθησης των περιβαλλοντικών µεγεθών στο κλειστό γυμναστήριο Κομοτηνής κατά τη διάρκεια προπονήσεων και αγώνων µε σκοπό την αποφυγή µετάδοσης ιώσεων και λοιµώξεων µέσω του αναπνευστικού συστήµατος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον συγκεκριμένο αθλητικό χώρο, παράδοση οργάνων απαραίτητων για την υλοποίηση της ενέργειας.

Ο σκοπός του έργου αφορά στις συνθήκες που επικρατούν στον κλειστό χώρο του σταδίου κατά τη διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων με και χωρίς την παρουσία κοινού. Αφορμή αποτέλεσε η πανδημία, αν και τα αποτελέσματα της μελέτης θα αφορούν συνολικά τις λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω του αναπνευστικού συστήματος.

Απώτερος στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, ειδικότερα κατά τη διεξαγωγή αθλητικών δρωμένων, τόσο των αθλητριών/τών που συμμετέχουν όσο και του κοινού που τα παρακολουθεί.

Ο Δήμος Κομοτηνής έχει ήδη προμηθευτεί και διαθέσει για τις ανάγκες του προγράμματος τα εξής όργανα μέτρησης:

α) αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας, υγρασίας, μεγέθους και αριθμών σωματιδίων, οι οποίοι ήδη έχουν εγκατασταθεί με μέριμνα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής.

β) σπιρόμετρο για τη μέτρηση των όγκων αερίων.

γ) οξύμετρα τα οποία μεταφέρουν δεδομένα ροής ασύρματα.

δ) σύστημα καταγραφής εξωτερικής επιβάρυνσης Polar Pro.

Η συνολική αξία τους ανέρχεται σε 25.000 ευρώ περίπου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Όργανα μέτρησης σωματιδίων και υγρασίας εγκαταστάθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο ΚομοτηνήςΤο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει συστήσει επιστημονική ομάδα υποστήριξης του έργου με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Αθανάσιο Χατζηνικολάου, και μέλη, την Αντιπρύτανη-Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πνευμονολογίας Πασχάλη Στειρόπουλο, τον Επίκουρο Καθηγητή Ιολογίας Ιωάννη Καρακασιλιώτη και την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ελευθερία Κατσίρη. Η ομάδα θα εμπλουτιστεί και από μέλη ΔΕΠ και φοιτητές όλων των επιπέδων.

Τα ερευνητικά ερωτήματα που θα απαντηθούν, είναι:

α) περιβαλλοντικές συνθήκες και σωματίδια – καταγραφή 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα.

β) συγκεκριμένη διοργάνωση αγώνων και προπονήσεων παρουσία κοινού (πληρότητα 10%, 50%, κ.ά.) με καταγραφή της επιβάρυνσης

γ) μελέτες σε διάφορες ομάδες πληθυσμού με στόχο την καταγραφή δεικτών εσωτερικής (καρδιακή συχνότητα, κορεσμός οξυγόνου) και εξωτερικής επιβάρυνσης (ταχύτητα, απόσταση, κ.α.) σε συνδυασμό με την καταγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών και των σωματιδίων.

Παρόντες, στη σημερινή συνάντηση, ήταν: εκ μέρους του Δήμου, ο Δήμαρχος Ιωάννης Γκαράνης, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης Συντονισμού και Καθημερινότητας Κίμων Λεχούδης και η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δέσποινα Πάσσου, και από πλευράς ΔΠΘ, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Αθανάσιος Χατζηνικολάου, η Αντιπρύτανης-Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ελένη Δούδα, και η Επίκουρη Καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ Αλεξάνδρα Αυλωνίτη.

Από τα συνεργαζόμενα μέρη τονίστηκε η ομαλή εξέλιξη της δράσης και η σημασία της στην εποχή της πανδημίας καθώς θα συμβάλει στη διασφάλιση και την προστασία της υγείας των δημοτών, των αθλουμένων και των φοιτητών του ΔΠΘ κατά τη χρήση της αθλητικής εγκατάστασης.
Όργανα μέτρησης σωματιδίων και υγρασίας εγκαταστάθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood