Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
%ce%b4%ce%b7%cf%80%ce%b5%ce%b8%ce%b5

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής, στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων σχετικά με την τοπική ιστορία, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ, θα υλοποιήσει εργαστήριο για τη δημιουργία ομάδας Προφορικής Ιστορίας στην Κομοτηνή στις 27, 31 Μαρτίου και 1, 2, 3 και 17 Απριλίου 2022.

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει εισαγωγή και εκπαίδευση στις αρχές και τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας, από τους: Βασίλη Δαλκαβούκη, Αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (συλλογή και αρχειοθέτηση προφορικών αφηγήσεων), και Κυριάκο Σγουρόπουλο, ΕΔΙΠ, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (εργαλεία και τεχνικές καταγραφής ήχου και εικόνας στην προφορική αφήγηση).

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με εκπαίδευση από τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ που θα επικεντρωθεί στην κινηματογράφηση της προφορικής μαρτυρίας μέσα από τρεις φάσεις: Α’ φάση (τετράωρη διαδικτυακή συνάντηση) Εισαγωγή στη μέθοδο κινηματογράφησης, προεργασία, οδηγίες για την έρευνα, Β’ φάση (διήμερο εργαστήριο δια ζώσης): Κινηματογράφηση προφορικής μαρτυρίας από τον εισηγητή, κατανομή των συμμετεχόντων σε ομάδες εργασίας, κινηματογράφηση μιας προφορικής μαρτυρίας από την κάθε ομαδα, προβολή επιλεγμένου υλικού των ομάδων στην ολομέλεια του εργαστηρίου, Γ’ φάση (τετράωρη διαδικτυακή συνάντηση) παρουσίαση των επεξεργασμένων ασκήσεων, ανάλυση των θετικών στοιχείων τους και επισήμανση των αστοχιών, οδηγίες για την περαιτέρω επεξεργασία. Στόχος είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες αυτή τη διαδικασία βήμα προς βήμα: από την έρευνα και την προεργασία μέχρι το γύρισμα και την οργάνωση για το μοντάζ του υλικού που θα γυριστεί.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα όπου εμπεριέχεται και το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου:

https://docs.google.com/forms/d/1MOxVSIavbZW9P9YhFVkkv4Y3ZeQfKXhbXV6Qt7MZXu0/edit

Το Σάββατο 2 Απριλίου στις 7:30 το απόγευμα, στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για τα μέλη του εργαστηρίου αλλά και για το κοινό  με τις παρακάτω εισηγήσεις:

  • «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και κοινότητες κληρονομιάς: ένα συμμετοχικό-συμπεριληπτικό υπόδειγμα διαχείρισης της κληρονομιάς» Σταυρούλα Φωτοπούλου, Διευθύντρια Δ/νσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • «Δημόσια Ανθρωπολογία και αφηγηματική εθνογραφία. Αντιμαθήματα, κοσμολογίες οπισθοφυλακής και εναλλακτικές ξεναγήσεις στις γειτονιές» από την κα Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • «Το μουσείο, συλλέκτης αφηγήσεων/αφηγητής : πολυχώρος πολιτισμού Ισλαχανέ» από την κα Αρετή Κονδυλίδου, Αρχαιολόγο, Κοιν. Ανθρωπολόγο, ΥΠΠΟΑ.
  • «Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ» από τον κο Βασίλη Λουλέ, Σκηνοθέτη.

Κρατήσεις θέσεων για την ανοιχτή εκδήλωση στο 25310-37770 εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Οι δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής πραγματοποιούνται ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους.

Η είσοδος, η έξοδος και η παραμονή στο κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής,  γίνεται με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood