Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε εκτάκτως, αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας τη συνέχιση της αποχής των μελών τους μέχρι τις 30/6/2022 από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης επίσπευσης πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020.2021.
Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης συνήλθε εκτάκτως και υιοθέτησε την πρόταση αποφασίζοντας σχετικώς, σημειώνοντας πως “μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί ο προβλεπόμενος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, δεν έχει θεσπιστεί δια νόμου δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων, και δεν έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί”.
Ειδικότερα αποφασίστηκε:
α) η αποχή από τη σύνταξη, υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής (άρθρο 924 Κ.Πολ.Δ), που αποτελεί την πρώτη πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης και η οποία συντάσσεται υποχρεωτικά κάτω από επικυρωμένο αντίγραφο από το πρώτο εκτελεστό απόγραφο, του οποίου η ακρίβεια της αντιγραφής βεβαιώνεται από τον δικηγόρο που το εκδίδει (άρθρο 36 παρ. 2 περ. β Κώδικα Δικηγόρων).
β) η αποχή από την υπογραφή εντολής προς εκτέλεση (άρθρο 927 Κ.Πολ.Δ), κατά τα ανωτέρω.
Όπως επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, “η ιδιότητα του ευάλωτου οφειλέτη θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Τράπεζα ή την Εταιρία Διαχείρισης Απαιτήσεων, εφόσον αυτές είναι ενημερωμένες με τα τρέχοντα στοιχεία του οφειλέτη, σε διαφορετική περίπτωση οφείλουν να ενημερώσουν τον δανειολήπτη να προσκομίσει (στην Τράπεζα ή Εταιρία Διαχείρισης) τα απαραίτητα στοιχεία (το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα και το τελευταίο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ), ώστε να προκύπτει η ιδιότητα του ευάλωτου”.