Χιλιάδες δικηγόροι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη με υπαιτιότητα του ΕΦΚΑ

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ.
02656238fe20fb9246fe5ad779a64038_XL

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για “αδικαιολόγητη στέρηση ασφαλιστικής ικανότητας από δικηγόρους οι οποίοι δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, είτε τις έχουν καταβάλει, είτε βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση”, με αποτέλεσμα “χιλιάδες συνάδελφοί μας, με αποκλειστική υπαιτιότητα του ΕΦΚΑ, να στερούνται πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και στις παροχές υγείας”.

Μάλιστα διαμηνύουν πως σχεδιάζουν μαζικές αγωγές κατά του e-ΕΦΚΑ, και τη λήψη αποφάσεων από τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για 15νθήμερη αποχή των μελών τους από όλες τις δίκες συμφερόντων του e-ΕΦΚΑ”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος:

“Η εξυπηρέτηση των δικηγόρων από τον e-ΕΦΚΑ για τα ασφαλιστικά τους ζητήματα είναι διαχρονικά προβληματική. Το τελευταίο όμως διάστημα παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένα προβλήματα, απόρροια της δυσλειτουργίας των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, με αποκορύφωμα την αδικαιολόγητη στέρηση ασφαλιστικής ικανότητας από δικηγόρους οι οποίοι δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, είτε τις έχουν καταβάλει, είτε βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση, και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι χιλιάδες συνάδελφοί μας, με αποκλειστική υπαιτιότητα του ΕΦΚΑ, να στερούνται πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και στις παροχές υγείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι καρκινοπαθείς με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενής με προγραμματισμένη επέμβαση στο Ωνάσειο, έγκυος με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενείς με ανάγκη φαρμάκων υψηλού κόστους και διενέργειας εξετάσεων, βρέθηκαν αιφνιδίως χωρίς υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους. Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε αρμοδίου.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, ενώ από τον e-ΕΦΚΑ αναγνωρίζεται το πρόβλημα, δεν επιλύεται με πρωτοβουλία του δια της αυτοδίκαιας παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι την επίλυση του προβλήματος. Η επίλυση του προβλήματος μετακυλίεται στους ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να προσέλθουν σε τοπικό υποκατάστημα με ραντεβού, τα οποία προσδιορίζονται μετά από πολλές ημέρες ή και εβδομάδες. Παράλληλα, δε, στα τοπικά υποκαταστήματα παρατηρείται ουσιαστική αδυναμία εξυπηρέτησης των δικηγόρων, αφού δεν υπήρξε ουσιαστική μέριμνα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων και λειτουργίας των σχετικών εφαρμογών.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μαζική αποστολή Πράξεων Βεβαίωσης Οφειλών εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής στο ΚΕΑΟ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση του ασφαλισμένου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν βάσιμες αντιρρήσεις για εσφαλμένες χρεώσεις (πχ. συμψηφισμός γραμματίων, ύπαρξη παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, λήξη ασφάλισης, κ.λπ.), στερώντας την ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα από συναδέλφους, την ίδια στιγμή που ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει προβεί σε εκκαθάριση και δεν έχει επιστρέψει ακόμη τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προείσπραξης έτους 2021, ακολουθώντας τη γνώριμη εισπρακτική λογική και μάλιστα σε μια περίοδο που οι συνέπειες της πανδημίας έχουν αφήσει έντονο αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομική κατάσταση όλων μας.

Η κατάσταση έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο. Η απαράδεκτη συμπεριφορά της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, η οποία μας προσβάλει βάναυσα, πρωτίστως ως πολίτες, αλλά και η αδυναμία της για την άμεση επίλυση του προβλήματος, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και να μείνει αναπάντητη.

Στα πλαίσια αυτά η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ:

α) Να σταματήσει την απαράδεκτη πρακτική της έκδοσης Πράξεων Επιβολής Οφειλών χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση των ασφαλισμένων.

β) Να λάβει μέριμνα ώστε οι δικηγόροι να εξυπηρετούνται από εξειδικευμένες Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ που θα διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό.

γ) Να επιστραφούν άμεσα τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προεισπράξεων έτους 2021.

Για τη διεκδίκηση των ανωτέρω, αποφάσισε να προβεί στις κατωτέρω ενέργειες-δράσεις:

1. Να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να αποφασίσουν την κήρυξη 15νθήμερης στοχευμένης αποχής των δικηγόρων-μελών τους από όλες τις δίκες συμφερόντων του e-ΕΦΚΑ.

2. Να συνταχθεί σχέδιο αγωγής το οποίο θα διανεμηθεί στους συναδέλφους για την κατάθεση μαζικών αγωγών κατά του e-ΕΦΚΑ για τις ανωτέρω αιτίες.

3. Να προκαλέσει κοινοβουλευτικό έλεγχο μέσω ερωτήσεων και επερωτήσεων βουλευτών.

Η Συντονιστική Επιτροπή επιφυλάσσεται, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος, να κλιμακώσει τις δράσεις της”.

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τονίζει:

“Με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, χιλιάδες δικηγόροι της χώρας στερούνται αδικαιολόγητα την ασφαλιστική τους ικανότητα, την πρόσβαση στην αναγκαία υγειονομική περίθαλψη και τις παροχές υγείας,​ σε πολύ σοβαρές μάλιστα περιπτώσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι είναι πρωταθλήτρια ανικανότητας και ανευθυνότητας. Εκθέτει με δική της υπαιτιότητα σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ασφαλισμένων. Καλούμε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να σταματήσουν αμέσως την απαράδεκτη αυτή τακτική και να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αποδοθεί άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα σε όσους αδικαιολόγητα τη στερήθηκαν, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα άμεσα και να αποτρέψουν τη συνέχιση παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον. Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για τους ασφαλισμένους, αλλά δυστυχώς αυτό δεν το αντιλαμβάνονται, ούτε το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη ούτε  οι εκλεκτοί του”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood