Νέες κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ και όλης της Δύσης εξαπέλυσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Δεν δίστασε μάλιστα να συγκρίνει τις ΗΠΑ με τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ. Απαντώντας στα περί δικτάτορα που είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Ρώρο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε χαρακτηριστικά: “Οι Αμερικανοί υπαγορεύουν στους Γερμανούς τι είναι καλό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και τους λένε ότι δεν έχουν ανάγκη τον Nordstream 2 και πως η ενεργειακή τους ασφάλεια θα διασφαλιστεί από τις ΗΠΑ των οποίων το φυσικό αέριο είναι πολλές φορές πιο ακριβό. Τώρα θέλουν να επιβάλλουν τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρώπης σε εμάς. Ο Ναπολέων και ο Χίτλερ είχαν στόχο να έχουν όλη την Ευρώπη υπό τον έλεγχο τους και τώρα το κάνουν οι Αμερικάνοι”.

Ερωτηθείς εξάλλου αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία δεν θα κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τη χώρα σε πυρηνικό συναγερμό, απάντησε: “Έχουμε ένα στρατιωτικό δόγμα το οποίο περιγράφει τις περιμέτρους και τις συνθήκες για την εφαρμογή ή την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία κλιμάκωση όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν οι Δυτικοί”. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι στο μυαλό των Ρώσων το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση των πυρηνικών τους όπλων.