Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως: “Η Τουρκία βρίσκεται στην αρχή του τέλους της”

"Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η Τουρκία θα πληρώσει ακριβά".
5fba78d2e586a-1

Την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία σχολίασε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Maximum fm της Αλεξανδρούπολης, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, κ.κ. Άνθιμος.

Ο επίσκοπος καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας και ειδικότερα τις δηλώσεις Πούτιν περί ενδεχομένου χρήσης πυρηνικών όπλων, ενώ εστίασε και στη στάση του Πατριαρχείου Μόσχας που κατά την εκτίμησή του “φέρεται στη Ρωσία κατά 20% ως εκκλησία και κατά 80% ως πολιτική άποψη”, υπογραμμίζοντας ότι “η Εκκλησία εύχεται ο στόχος και η επιδίωξη του πολιτισμού μας να είναι μόνο η ειρήνη, και εργάζεται γι’ αυτό, εκτός κι αν έχει καταντήσει φερέφωνο εθνικιστικών και αναθεωρητικών πολιτικών. Οι Εκκλησίες πρέπει να μιλούν για ειρήνη, να βοηθούν να συγγενεύουν οι άνθρωποι, να εγγίζουν οι αντιπαλότητες και να γεφυρώνονται τα χάσματα”.   

Αναφορικά με το γεγονός της παρουσίας Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, σημείωσε ότι είναι “καλύτερα να είσαι παίκτης ενός παιχνιδιού, παρά να είσαι θεατής στο παιχνίδι που παίζουν κάποιοι άλλοι”, και συμπλήρωσε: “Η Αλεξανδρούπολη στον χάρτη αποτελεί πια ένα σταθερό σημείο απ’ όπου η ειρήνη εγκαθιδρύεται ως στέρεη πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Όμως η θέση μας αυτή πρέπει να είναι διάφανη και σταθερή, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, που πηγαίνουμε, και με ποιον βηματισμό συνεισφέρουμε στην ειρήνη. Οι Θρακιώτες νιώθουμε εξαιρετικά και πρωτόγνωρα ασφαλείς, και μάλιστα με όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον δεύτερο σταθμό του LNG  που θα γίνει στην περιοχή μας“.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, χαρακτήρισε τη γείτονα ως “ταραξία της ειρήνης” και την κατηγόρησε οτι “δεν έχει ξεκαθαρισμένη θέση ούτε ρόλο, όχι μόνο στον δυτικό κόσμο αλλά και στην Ανατολή”, σημειώνοντας πως “οι Τούρκοι γείτονές μας νόμιζαν ότι θα παραμείνουν, ως συνήθως, ο επιτήδειος ουδέτερος. Με το να τηρείς ίσες αποστάσεις απ’ όλους, δεν είσαι καλός με κανέναν και γίνεσαι κακός με όλους”. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος μάλιστα, εκτίμησε οτι “η Τουρκία βρίσκεται στην αρχή του τέλους της. Της γυρίζουν όλοι την πλάτη και βυθίζεται σε φτώχεια. Γι’ αυτό, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία θα πληρώσει ακριβά τη νύφη”. Επιπλέον παρομοίασε την Τουρκία με “θηρίο που χαροπαλεύει” και στηλίτευσε τη θέση της σχετικά με τις Συνθήκες του Μοντρέ και της Λωζάνης.

Τέλος, για την αποστολή από την Ελλάδα στην Ουκρανία, πολεμικού υλικού, κατέθεσε τη σύμφωνη γνώμη του, επειδή όπως είπε με νόημα, “si vis pacem, para bellum” (“αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο”).

Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως: "Η Τουρκία βρίσκεται στην αρχή του τέλους της"

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood