“Οι πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Τσιούκα. “Θέλω να επαναλάβω πως θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, ως εκ τούτου καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν αυτές τις αξίες, και ως κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι μόνον κοινή αλλά και ουσιαστική“.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως“βασική μέριμνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η προστασία της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία, που αριθμεί περί τους είκοσι αιώνες ζωής”

Όσον αφορά τις επιπτώσεις των εξελίξεων στο μέτωπο της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: Στο ενεργειακό πεδίο η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία μας σε φυσικό αέριο να είναι ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Από την τρέχουσα κρίση ωστόσο εξάγονται τρία συμπεράσματα: Πρώτον, ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί με τρόπο που δεν θα πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η φθηνότερη ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια. Πρέπει να διευρύνουμε τις πηγές προμήθειας ενέργειας ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη Ρωσία, και εδώ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο η Ρουμανία, η οποία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της σε φυσικό αέριο. Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα, και θα θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Τρίτον, η συζήτηση περί στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη”.