Βουλή: Εξηγήσεις για το “ρίξιμο” της Ροδόπης στον Αναπτυξιακό Νόμο θα δώσει στον Δ. Χαρίτου ο Ν. Παπαθανάσης

Πρόκειται για την τρίτη παρέμβαση του κ. Χαρίτου για το θέμα, ενώ έχει ήδη προχωρήσει και σε Κοινοβουλευτική Αναφορά προωθώντας στο Προεδρείο της Βουλής και στον αρμόδιο Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, την κοινή επιστολή των Προέδρων των Επιμελητηρίων Ροδόπης και Ξάνθης (θυμηθείτε: "Πυρ ομαδόν από τα Επιμελητήρια Ροδόπης και Ξάνθης κατά του νέου Αναπτυξιακού Νόμου").
ΧΑΡΙΤΟΥ - ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

Στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου, αναφορικά με το “ρίξιμο” της Ροδόπης όσον αφορά τα επενδυτικά κίνητρα που προβλέπει για τη Θράκη ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, θα απαντήσει αύριο Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 το μεσημέρι στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, κληθείς να δώσει εξηγήσεις για ποιον λόγο διαφοροποιήθηκαν τα κίνητρα ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης.

Πρόκειται για την τρίτη παρέμβαση του κ. Χαρίτου για το θέμα (θυμηθείτε την πρώτη εδώ, και τη δεύτερη εδώ), ενώ έχει ήδη προχωρήσει και σε Κοινοβουλευτική Αναφορά προωθώντας στο Προεδρείο της Βουλής και στον αρμόδιο Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, την κοινή επιστολή των Προέδρων των Επιμελητηρίων Ροδόπης και Ξάνθης (θυμηθείτε: Πυρ ομαδόν από τα Επιμελητήρια Ροδόπης και Ξάνθης κατά του νέου Αναπτυξιακού Νόμου).

Ο Δημήτρης Χαρίτου στην Επίκαιρη Ερώτησή του επισημαίνει ότι “στους μέχρι σήμερα Αναπτυξιακούς Νόμους η Θράκη πάντα αντιμετωπιζόταν ως ενιαίος χώρος λόγω των κοινών διαρθρωτικών προβλημάτων στην οικονομία της και των πιέσεων που δέχεται από τα οικονομικά περιβάλλοντα γειτονικών χωρών, γεγονός που ανατρέπεται με τη ρύθμιση αυτή (σ.σ. τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο)”.

Προσθέτει, δε, με νόημα, οτι “δεν υπήρξε σχετική συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε περιλαμβάνεται κάτι ανάλογο στο πόρισμά της”.

Ο Βουλευτής από τη Ροδόπη καλεί τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων να δώσει απαντήσεις σχετικά με το με ποια αντικειμενικά κριτήρια έγινε αυτή η ρύθμιση στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Βουλή: Εξηγήσεις για το "ρίξιμο" της Ροδόπης στον Αναπτυξιακό Νόμο θα δώσει στον Δ. Χαρίτου ο Ν. ΠαπαθανάσηςΟλόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης

“Θέμα: Με ποια αντικειμενικά κριτήρια καθορίστηκαν τα διαφοροποιημένα ποσοστά των επενδυτικών κινήτρων στη Θράκη;

Στον Νόμο 4.887/2022 που πρόσφατα ψηφίστηκε με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», στο άρθρο 30 στην παράγραφο 6, διαφοροποιούνται τα επενδυτικά κίνητρα που χορηγούνται για τη μεσαία επιχειρηματικότητα ανάμεσα στις Π.Ε. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ όπως και αυτών της Θράκης.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά άμεσων επιχορηγήσεων στην Π.Ε. Έβρου είναι στο 60%, ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό μειώνεται στο 30%. Ενώ το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του συνόλου, οι έμμεσες ενισχύσεις, δηλαδή οι φοροαπαλλαγές, θα είναι αντίστοιχα 40% και 70%. Επίσης, η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται, με το ποσοστό στην Π.Ε. Έβρου να είναι στο 10% και στις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης στο 5%. Ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις υπόλοιπες Π.Ε. της ΑΜ-Θ,- για χορήγηση κινήτρων διαφορετικής  κλίμακας.

Από τους μέχρι σήμερα αναπτυξιακούς Νόμους, όπως 2601/1998, 3299/2004, 3908/2011 και 4399/2016, τα αναπτυξιακά κίνητρα για τη Θράκη ήταν ενιαία ώστε να διασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξή της. Η Θράκη αντιμετωπίζονταν πάντα ως ενιαίος χώρος, λόγω των κοινών διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας της. Των ενιαίων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, όπως της μεγάλης απόστασης από τα αστικά κέντρα και της έντονης πίεσης που δέχεται ως ακριτική περιοχή από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτονικών χωρών. Και βέβαια τέτοιες ρυθμίσεις δε συζητήθηκαν στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε βέβαια και περιλαμβάνονται στο πόρισμά της.

Δημιουργούνται πολύ σοβαρά ερωτήματα με ποια αντικειμενικά κριτήρια έγιναν τέτοιου είδους ρυθμίσεις που διαφοροποιούν τα επενδυτικά κίνητρα ανάμεσα στις Π.Ε. της Θράκης.

Μακροπρόθεσμα οι ενδεχόμενες διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης ανάμεσα στις Π.Ε. της Θράκης ενέχουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν στη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων ανάμεσα στις Π.Ε., όταν μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για την τριετία 2017-2019 διαμορφώνεται στις 12.172  € στην Π.Ε. Έβρου, στις 10.478 € στην Π.Ε. Ροδόπης και στις 9.695 € στην Π.Ε. Ξάνθης.

Βάσει των παραπάνω, ερωτάται ο κ. υπουργός:

Με ποια  αντικειμενικά κριτήρια, στον Αναπτυξιακό Νόμο, καθορίστηκαν τα διαφοροποιημένα ποσοστά των επενδυτικών κινήτρων στη Θράκη, με ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι ανισότητες ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες της;

Ο ερωτών Βουλευτής, Ροδόπης, Χαρίτου Δημήτρης”. 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood