Ιωάννου: “Για 2η φορά ο κ. Χαριτόπουλος υποθηκεύει το μέλλον του τόπου”

"Περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ ήταν τα χρέη στις 31/12/2021 προς ΔΕΔΔΗΕ και ΕΤΒΑ".
15d5164a-screenshot-1104

Στις αιτιάσεις του επικεφαλής της παράταξης “Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών” του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, Απόστολου Ιωάννου, μέσω των οποίων ζητά τον “λογαριασμό” από τη δημοτική αρχή για πόρους 1.265.000 €, ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος απάντησε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού “Χρόνος” και κατηγόρησε τον κ. Ιωάννου οτι βρίσκεται “εκτός τόπου”.

Ανταπαντώντας ο κ. Ιωάννου, τονίζει:

1ον: Απάντηση δημάρχου: Η διαφορά στην τροποποίηση του προϋπολογισμού είναι 10.000-20.000 € – ούτε το ακριβές νούμερο δεν γνώριζε. Η πραγματικότητα: Η πρόταση της αντιπολίτευσης είχε να κάνει με την εγγραφή κωδικών που προσδιορίζουν την πορεία πλεύσης του Δήμου: α) Δια ζώσης δημοτικά συμβούλια, β) Βοήθεια αδύναμων οικονομικά δημοτών λόγω της ενεργειακής κρίσης (πρόταση του κ. Βασιλειάδη την οποία ο κ. Βασιλειάδης καταψήφισε!), γ) “Φρένο” στις απ’ ευθείας αναθέσεις έργων και διεξαγωγή ανοιχτών διαγωνισμών.

2ον: Απάντηση δημάρχου: Υπάρχουν χρέη σε ΔΕΗ και ΕΤΒΑ από τη θητεία Ιωάννου. Η πραγματικότητα: α) ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ) 1/1/21 →  ληξιπρόθεσμες οφειλές ≈ 75.000 €, 31/12/21 → ληξιπρόθεσμες οφειλές ≈ 750.000 €. β) ΕΤΒΑ: για υδροδότηση κοινότητας Αμαράντων: 1/1/21 → οφειλές: 0 €, 31/12/21 → οφειλές: ≈ 240.000 €. Η θητεία του κ. Ιωάννου ως αντιδημάρχου οικονομικών την περίοδο 2012-2014 παρέδωσε οικονομικά μεγέθη χωρίς ούτε ένα ευρώ χρέος προς τους παραπάνω φορείς, όπως και σε κανέναν άλλον συναλλασσόμενο με τον Δήμο.

3ον: Απάντηση δημάρχου: Χωρίς προβλήματα η υδροδότηση οικισμών. Η πραγματικότητα: Μετά τη σημαντική ενίσχυση της ποσότητας του νερού των Σαπών επί θητείας Ιωαννάκη, που αύξησε την παροχή πόσιμου νερού σε ποσοστό άνω του 40%, έγινε κατορθωτό να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα του πόσιμου νερού. Παράλληλα δρομολογήθηκε μελέτη “περιβαλλοντική-χωροταξική-τοπογραφική-υδραυλική” αξίας 40.000 € για οριστική λύση του προβλήματος, την οποία ανέσυρε ο κ. Χαριτόπουλος από τα συρτάρια της Δημαρχίας και με αυτήν κατάφερε να εντάξει το έργο της κατασκευής εξωτερικού δικτύου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Καλώς πράξατε κ. δήμαρχε. Όμως υδρευτικά προβλήματα δεν έχουν μόνο οι Σάπες. Δυσκολίες υπάρχουν στην κοινότητα Αμαράντων (δεν διαθέτουν ακόμη επάρκεια στην υδροδότηση), στη Σαλμώνη, στη Μαρώνεια, στην Κρωβύλη, στο Αρσάκειο και στον οικισμός των Παλιννοστούντων στις Σάπες.

4ον: Απάντηση δημάρχου: Εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα. Η πραγματικότητα: Τα αντιπλημμυρικά έργα που επικαλείται ο κ. δήμαρχος είναι απλοί καθαρισμοί ρεμάτων και χαντακιών, τα οποία βοηθάνε, όμως δεν λύνουν κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό πρόβλημα.

Ιωάννου: "Για 2η φορά ο κ. Χαριτόπουλος υποθηκεύει το μέλλον του τόπου"

5ον: Απάντηση δημάρχου: Εκπονήσαμε πέντε φορές περισσότερες μελέτες από τη θητεία Ιωάννου (δεν ανέφερε έστω κάποιες από αυτές – μήπως γιατί δεν υφίστανται;). Η πραγματικότητα: Μελέτες που εκπονήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2014:

Α) Ύδρευση:

 1. Πετρωτά-Σάπες: μελετητής Χιόνης.
 2. Πλατανίτης-Μαρώνεια: μελετητής Χιόνης.
 3. Νέα Πέτρα-Ξυλαγανή: μελετητής Χιόνης.
 4. Μελέτη και υλοποίηση υδρευτικής γεώτρησης Διώνης: μελετητής τεχνική υπηρεσία.
 5. Μελέτη και υλοποίηση: ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης και κατασκευή ενδιάμεσης δεξαμενής για την υδροδότηση των Σαπών: μελετητής τεχνική υπηρεσία.
 6. Μελέτη-κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Χαμηλού: μελετητής τεχνική υπηρεσία.
 7. Μελέτη-κατασκευή δικτύου ύδρευσης Αετόλοφου–Αετοκορυφής: μελετητής τεχνική υπηρεσία.
 8. Μελέτη-κατασκευή δικτύου υδροδότησης Ισάλου από Βέννα: μελετητής τεχνική υπηρεσία.
 9. Μελέτη για την ολοκληρωμένη και οριστική λύση του προβλήματος υδροδότησης των Σαπών: μελετητής AMETRON EE.

Β) Υποδομές:

 1. Μελέτη και υλοποίηση ασφαλτόστρωσης οδού Σαπών–Εβρένου με προϋπολογισμό 1.000.000 €: μελετητής τεχνική υπηρεσία.
 1. Μελέτη και υλοποίηση: Πολιτιστικό Κέντρο Μαρώνειας, με προϋπολογισμό 1.200.000 €: μελετητής τεχνική υπηρεσία.
 2. Μελέτη και ένταξη στο πρόγραμμα LEADER του έργου: Ανάπλαση τοποθεσίας “ΔΕΝΤΡΑΚΙ” πόλεως Σαπών, με προϋπολογισμό 200.000 €.
 3. Μελέτη εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου οικισμού Αρσακείου για τη σύνδεσή του με τον Βιολογικό των Σαπών.

Πως είναι δυνατόν η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, που ενώ τα προηγούμενα χρόνια έχει εκπονήσει έναν σημαντικό αριθμό μελετών, επί δυόμισι έτη που διοικεί ο κ. Χαριτόπουλος να μην έχει εκπονήσει καμία;

6ον: Απάντηση δημάρχου: Η εξοικονόμηση χρημάτων από τη μη διεξαγωγή εκδηλώσεων ανέρχεται σε 10.000 €. Η πραγματικότητα: Α) Φεστιβάλ Μαρώνειας: προϋπολογισμός από 50.000 € έως 80.000 €, Β) Αποκριάτικες εκδηλώσεις – καρναβάλι Σαπών: προϋπολογισμός περίπου 30.000 €, Γ) Εαρινά Σαπών: προϋπολογισμός περίπου 25.000 €, Δ) Επιχορηγήσεις πολιτιστικών συλλόγων: προϋπολογισμός περίπου 15.000 €, Ε) Επιχορηγήσεις αθλητικών συλλόγων: προϋπολογισμός περίπου 20.000 €.

Η προηγούμενη θητεία του κ. Χαριτόπουλου υποθήκευσε το μέλλον του τόπου για είκοσι περίπου χρόνια, με χρέη που υπερέβαιναν κατά πολύ το 1.000.000 € (δάνειο αείμνηστου Πιλιλίτση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με εξόφληση το 2021).

Από τη νυν θητεία του κ. Χαριτόπουλου, εάν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, το χρέος θα τεθεί εκτός ελέγχου και θα είναι πλέον μη βιώσιμο, υποθηκεύοντας για δεύτερη φορά και για περισσότερες δεκαετίες την ομαλή πορεία του τόπου μας.

Τα παραπάνω είναι ζητήματα που επιβάλλεται να συζητηθούν ζωντανά σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς ο κ. Χαριτόπουλος με το πρόσχημα της πανδημίας, παρ’ όλο που πλέον προσεγγίζουμε την κανονικότητα και παρ’ όλο που οι τηλεδιασκέψεις έχουν καταστεί ρουτίνα, κωφεύει στα κελεύσματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη λειτουργία του οργάνου”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood