“Νίπτει τας χείρας του” το Υπουργείο Ναυτιλίας για το λιμάνι του Ιμέρου

Δημήτρης Χαρίτου: "Ο υπουργός μεταθέτει τις ευθύνες του θεωρώντας ότι ο ρόλος του εξαντλείται στο να επαναλαμβάνει τα οριζόμενα από την κείμενη νομοθεσία".
ΧΑΡΙΤΟΥ-ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

Καμία απολύτως δέσμευση για το άνοιγμα του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου δεν αναλαμβάνει ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Αυτό προκύπτει από την απάντησή του σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου, και ενώ: α) έχει κατατεθεί αίτημα από το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων στο οποίο υπάγεται το αλιευτικό καταφύγιο, για οικονομική συνδρομή από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, β) έχει κατατεθεί στο Υπουργείο αίτημα εκπόνησης μελέτης για συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων και του ΔΠΘ.

  • Η απάντηση του κ. Πλακιωτάκη:

“Επί των διαλαμβανομένων στην εν θέματι Ερώτηση, γνωρίζεται ότι κατόπιν ελέγχου στο αλιευτικό καταφύγιο Ίμερου Ν. Ροδόπης που διενεργήθηκε την 14-01-2022 από μικτό κλιμάκιο ελέγχου αποτελούμενο από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Αλεξανδρούπολης, της Περιφέρειας Ροδόπης και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ο σχηματισμός προσχώσεων στην είσοδο του αλιευτικού
καταφυγίου εξαιτίας συσσώρευσης φυκιών και φερτών υλικών. Συναφώς με το υπ’ αριθ. πρωτ. 60/27-01-2022 έγγραφό του, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων αιτήθηκε τη συνδρομή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την έγκριση εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού-αποκατάστασης λειτουργικών βαθών του αλιευτικού καταφυγίου Ίμερου Ν. Ροδόπης. Επί του ανωτέρω αιτήματος, με το αριθ. πρωτ. 3122.1-Τ13Α/8564/2022/08-02-2022 έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρασχέθηκαν προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων οδηγίες και ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία ως προς την εκτέλεση του έργου, σύμφωνα με τις προβλέψεις τις κείμενης νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τηρούμενα από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αρχεία, δεν έχει υποβληθεί στο παρελθόν αίτημα για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του ανωτέρω λιμένα”.

  • Δημήτρης Χαρίτου: “Ο υπουργός μεταθέτει τις ευθύνες του θεωρώντας ότι ο ρόλος του εξαντλείται στο να επαναλαμβάνει τα οριζόμενα από την κείμενη νομοθεσία”

Σε δήλωσή του ο κ. Χαρίτου, τονίζει: “Με ερώτηση που κατέθεσα στις 27/01/2022, ζητούσα από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να λάβει μέτρα για ανοίξει άμεσα το αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου για  να μη χαθεί η αλιευτική περίοδος για τους αλιείς της περιοχής μας. Στην απάντησή του ο υπουργός δεν αναλαμβάνει καμία απολύτως δέσμευση για το άνοιγμα του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου. Το γεγονός αυτό μεγαλώνει τις ανησυχίες μας για τη διαιώνιση του σοβαρού αυτού προβλήματος που ανέκυψε μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο καταφύγιο με συνέπεια να σταματήσουν οι εργασίες καθαρισμού του. Το αποτέλεσμα είναι  να μην έχουν πρόσβαση στο καταφύγιο οι επαγγελματίες αλιείς εδώ και τρεις μήνες, γεγονός που πλήττει τους ίδιους και την τοπική οικονομία. Αντίθετα, ο υπουργός, στην απάντησή του, μεταθέτει τις δικές του ευθύνες στο Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων περιοριζόμενος να επαναλάβει με το από 08-02-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου, ότι παρασχέθηκαν στο Λιμενικό Ταμείο οι απαραίτητες οδηγίες για την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών, θεωρώντας ότι ο ρόλος του εξαντλείται στο να επαναλαμβάνει τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας. Και ενώ έχει κατατεθεί  αίτημα από το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων για οικονομική συνδρομή από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο αλιευτικό καταφύγιο Ίμερου, από την πλευρά του υπουργείου δεν υπήρξε καμία απάντηση. Ενώ, δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα το ότι ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές διαδικασίες από το υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη έργων/μελετών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου για το έτος 2022. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά του υπουργού κ. Πλακιωτάκη ότι δεν έχει υποβληθεί στο παρελθόν αίτημα για την αντιμετώπιση συνολικά του προβλήματος του καταφυγίου Ιμέρου. Όταν υπάρχει ήδη κατατεθειμένο στο υπουργείο Ναυτιλίας αίτημα προς έγκριση, και συγκεκριμένα η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων και ΔΠΘ για εκτέλεση μελέτης για συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος στο αλιευτικό καταφύγιο“.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood