Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα για τη στήριξη των αγροτών

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα για τη στήριξη των αγροτών.
Screenshot_1136

Γράφει ο Μεμέτ Ντενίζ*

Εδώ και αρκετά χρόνια ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας είναι σε απόγνωση. Οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν απέδωσαν. Το οικονομικό αδιέξοδο συνεχίστηκε με τη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, των λιπασμάτων, αλλά και με τη γενική αύξηση της ακρίβειας χωρίς την παράλληλη αύξηση της τιμής των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Όλη αυτή η ασφυκτική κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα να φθάσουν χιλιάδες αγρότες στο αδιέξοδο και ένα βήμα πριν την εγκατάλειψη των χωραφιών τους. 

Ο δίκαιος αγώνας αγροτών κορυφώθηκε πριν αρκετές ημέρες με τα μπλόκα σε αρκετά σημεία της χώρας. Μπορεί τα μπλόκα να είναι ένα μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση, όμως από την άλλη δημιουργείται και το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων των πολιτών στην ελεύθερη κυκλοφορία αλλά και στην ελευθερία της κινήσεως. Έπρεπε η κυβέρνηση εδώ και αρκετό χρόνο, ενώ γνώριζε αυτά τα προβλήματα, να πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να μη φτάσουν οι αγρότες σε αυτό το σημείο.

Βασικά αιτήµατα των αγροτών είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με θέσπιση μέτρων όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους τους αγρότες, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρµογής στο ηλεκτρικό ρεύμα µε αναδροµική ισχύ, η μείωση των τιμών των αγροεφοδίων, η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στο 100% για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, καθώς και μέτρων για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος από τη μείωση της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Δεν κράτησε τον λόγο της απέναντι στους αγρότες και δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον ότι είναι στο πλευρό των αγροτών. Χρειαζόμαστε γενναίες αποφάσεις και ρεαλιστικές προτάσεις και μια νέα πολιτική που θα βοηθήσει στην υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών.  

Άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως:

  • Πάγωμα οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
  • Ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων ώστε με χρήση προκαταβολών οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την ταμειακή ρευστότητα που χρειάζονται,
  • Να συμπεριληφθούν οι αγρότες στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων,
  • Βιώσιμη λύση για τις οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης,
  • Μείωση του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος με αύξηση του αφορολόγητου ορίου,
  • Μείωση των τιμών αγροεφοδίων και αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους τους αγρότες.

Αν δεν ληφθούν μέτρα σε σύντομο χρονικό σημείο, φοβάμαι πως θα είναι πολύ αργά και χιλιάδες αγρότες και παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Συνέπειες θα έχουμε σε όλη την οικονομία αλλά και στο εργατικό δυναμικό. 

*Ο Μεμέτ Ντενίζ είναι δικηγόρος, υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής ΔΠΘ

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood