Χάρης Θεοδόσης: Ο πρώτος Έλληνας Ice Swimmer – Απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής κολύμβησης στον οποίο η Διεθνής Ομοσπονδία «International Ice Swimming Association» απένειμε τον τίτλο του «International Ice Swimmer», ενώ είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα Έλληνας που πήρε μέρος σε δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα, το 2019 στο Μούρμανσκ της Ρωσίας και πριν από λίγες ημέρες στον ποταμό Όντερ στην Πολωνία.
ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ICE SWIMMER

Η θάλασσα καθόρισε τη ζωή του, σμίλεψε την ύπαρξη του, δυνάμωσε τη θέληση και το πείσμα του να επιβιώσει σε παγωμένα νερά και ακραίες καιρικές συνθήκες. Η μοναχική και επίπονη προσπάθεια του, ανοίγει μία νέα σελίδα στην ελληνική κολύμβηση.

Πρόκειται για τον Έλληνα ice swimmer, κολυμβητή στα παγωμένα νερά, Χάρη Θεοδόση, που γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1976.

Είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής κολύμβησης στον οποίο η Διεθνής Ομοσπονδία «International Ice Swimming Association» απένειμε τον τίτλο του «International Ice Swimmer», ενώ είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα Έλληνας που πήρε μέρος σε δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα, το 2019 στο Μούρμανσκ της Ρωσίας και πριν από λίγες ημέρες στον ποταμό Όντερ στην Πολωνία.

Χάρης Θεοδόσης: Ο πρώτος Έλληνας Ice Swimmer - Απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ ΚομοτηνήςΣυναντήσαμε τον Χάρη να προπονείται στον Ναυτικό Όμιλο της Κέρκυρας. Ήταν αργά απόγευμα, γιατί όπως είπε οι θερμοκρασίες στη θάλασσα για την αποδοτική πολύωρη προπόνηση του πρέπει να είναι χαμηλές.

«Από παιδάκι, όπου έβλεπα νερό, έπεφτα με τα ρούχα. Έμαθα από την ηλικία των 2-3 ετών να κολυμπώ. Αυτή η αγάπη με τα χρόνια εξελίχτηκε σε πάθος και στόχο. Το όνειρο μου ήταν να καταφέρω να κολυμπήσω παντού στη γη, σε κάθε ποτάμι, θάλασσα η λίμνη. Καθώς τα χρόνια περνάνε, το όνειρο μου πραγματοποιείται», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διηγείται την ιστορία του.

Ο Κερκυραίος κολυμβητής όταν τελείωσε τη Γυμναστική Ακαδημία στην Κομοτηνή (σ.σ. ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ), «άκουσε» τα θέλω του να ασχοληθεί με κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων σε ανοιχτές θάλασσες. Η περιπέτειά του όπως λέει ξεκίνησε το 2003 με τη συμμετοχή του στον διεθνή αγώνα Καλαμάτας-Κορώνης όπου κατέλαβε την 6η θέση, η οποία έγινε το εφαλτήριο του για μεγαλύτερες προκλήσεις και συγκινήσεις.

Χάρης Θεοδόσης: Ο πρώτος Έλληνας Ice Swimmer - Απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ ΚομοτηνήςΤο ταξίδι προς το ice swimming

«Το 2008 κολύμπησα για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας και συμμετείχα στον διάπλου της Μάγχης. Συνέχισα σε διοργανώσεις στη Βαλτική, στη Βόρεια Θάλασσα, σε λίμνες, σε ποτάμια στην Ευρώπη. Το ταξίδι συνεχίστηκε στον Νότιο Πόλο, και από την Αυστραλία έφτασα να κολυμπάω στον Αρκτικό Ωκεανό, στο βορειότερο σημείο της γης, στο Μούρμασκ στους 0 βαθμούς. Το 2016, μετά τη συμμετοχή μου στον διάπλου Ιρλανδία-Σκωτία, η Ιρλανδική Ομοσπονδία Ice Swimming αναγνώρισε την αντοχή μου στο κρύο και μου πρότεινε να ασχοληθώ με την κολύμβηση σε παγωμένο νερό, και αφού αποδέχτηκα την πρόκληση, οι Ιρλανδοί είναι εκείνοι που μέχρι τώρα με στηρίζουν προπονητικά». Ο Χάρης Θεοδόσης στο σημείο αυτό κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη που είχε από την οικογένεια Χανδρή αλλά και από τον αείμνηστο επιχειρηματία Θόδωρο Βασιλάκη, τον οποίο όπως αναφέρει γνώρισε το 2015 και από τότε με δική του απόφαση μέχρι σήμερα, στηρίζεται η προσπάθεια του με δωρεάν αεροπορικές μετακινήσεις σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις με την αεροπορική εταιρεία Aegean. Με τη βοήθεια της οικογένειας Χανδρή μετά το 2010 συμμετείχε σε διοργανώσεις στις μεγαλύτερες λίμνες της Ευρώπης, στη Βόρεια θάλασσα και στη Βαλτική. Το 2014 ο αθλητής κάνει τον διάπλου της Βαλτικής. «Ήταν ένας αγώνας ιδιαίτερος για μένα λόγω της συναισθηματικής φόρτισης που είχα για δύο λόγους. Έγινα ο πρώτος Έλληνας που κολύμπησε την απόσταση Γερμανία-Δανία σε 7 ώρες 36 λεπτά, ενώ ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στη μνήμη της Μυρτούς Χανδρή, η οποία με το φιλανθρωπικό της έργο προσέφερε πολλά». Στο Μούρμανσκ στο Παγκόσμιο το 2019, ένα χιλιόμετρο κολύμπησε στους 0 βαθμούς και τερμάτισε 39ος ανάμεσα σε 63 αθλητές από όλο τον κόσμο. Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Πολωνία στον ποταμό Όντερ, η θερμοκρασία νερού κυμάνθηκε από τους 1,8 έως 3,4 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι εξωτερικές θερμοκρασίες ήταν στο -8 ή -10 με πολύ δυνατούς ανέμους. Ο αθλητής λέει πως σε αυτές τις συνθήκες τα τρία αγωνίσματα που πήρε μέρος, «ήταν επώδυνα, επικίνδυνα και δύσκολα», καθώς ήταν μεγάλη η απόσταση που κολύμπησε. Στο αγώνισμα των 500 μέτρων έλαβε την 8η θέση στην κατηγορία του, στον κόσμο.

Χάρης Θεοδόσης: Ο πρώτος Έλληνας Ice Swimmer - Απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ ΚομοτηνήςΤο μεγάλο πρόβλημα του Χάρη Θεοδόση σε σχέση με τους άλλους αθλητές, όπως ο ίδιος επισημαίνει, είναι το ότι ζει στην Κέρκυρα όπου οι θερμοκρασίες ακόμη και τους χειμερινούς μήνες δεν πέφτουν κάτω από τους 11 βαθμούς. «Η προπόνηση που κάνω είναι 6-7 ώρες την ημέρα, πολύ πρωινές ή πολύ βραδινές ώρες, και μετά προσπαθώ να συμμετέχω σε αγώνες ή παγκόσμια κύπελλα ώστε να προετοιμάζομαι για τις μεγαλύτερες διοργανώσεις. Δυστυχώς λόγω της πανδημίας έχω ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία. Για την Πολωνία μέσα σε έξι ημέρες έπρεπε να προετοιμαστώ και να ανταγωνιστώ άλλους αθλητές με υψηλότερο επίπεδο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χάρης Θεοδόσης: Ο πρώτος Έλληνας Ice Swimmer - Απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ ΚομοτηνήςΤο ρίσκο της κολύμβησης στα παγωμένα νερά

«Το μυαλό βρίσκεται σε εγρήγορση. Παλεύεις για τη ζωή. Το σώμα αντιδρά για να ζήσεις και για να τερματίσεις». Αυτή είναι η πρώτη απάντηση του Χάρη Θεοδόση στο ερώτημα για τους κινδύνους που κρύβει το παράτολμο άθλημα. Η συνέχεια της συζήτησης συγκλονίζει. «Το πιο δύσκολο για κάθε αθλητή, για κάθε προπόνηση ή αγώνα μέσα στον πάγο, είναι η μάχη της επιβίωσης. Το σώμα μπαίνει σε μία διαδικασία καθαρά επιβίωσης γιατί νιώθει το ακραίο κρύο, τον πόνο μέσα στον πάγο, νιώθεις ότι χιλιάδες μαχαίρια, καρφιά μπαίνουν στο σώμα σου, το οποίο εκείνη τη στιγμή προσπαθεί να αντιδράσει, ενώ παράλληλα προσπαθείς να κολυμπήσεις γρήγορα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μέσα στον πάγο. Όλα αυτά απαιτούν σκληρή προπόνηση, έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μία άλλη μέθοδος προπόνησης είναι τα ice bath, δηλαδή μπαίνουμε σε μπανιέρες με πάγο, καθόμαστε, και προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραμονή μας. Επίσης, μας βοηθάει η προετοιμασία σε παγωμένες λίμνες ή ποτάμια που είναι σε υψόμετρο. Βοηθά το σώμα να ξεπερνά τα όρια του. Υπάρχει ρίσκο. Αθλητές έχουν χάσει την ζωή τους σε προπονήσεις ή αγώνες. Ποτέ δεν ξέρεις την αντίδραση του σώματος, στο ακραίο κρύο. Ο πιο επικίνδυνος αγώνας για μένα ήταν το 2016, τα 22 μίλια που κολύμπησα από την Ιρλανδία στη Σκωτία. Ένας συναθλητής μου έπαθε ανακοπή. Όμως, στη βάρκα που μας συνόδευε ήταν γιατρός, είχαν απινιδωτή, και ήρθε ελικόπτερο μέσα σε ένα τέταρτο που τον παρέλαβε. Ευτυχώς έζησε. Στη Βόρεια Θάλασσα υπάρχει το τρίτο πιο τοξικό είδος μέδουσας. Δεχτήκαμε τσιμπήματα. Πονούσα πολύ, κολυμπούσα και έκλαιγα από πόνους και συνέχιζα με αντισταμινικά και κορτιζονούχα φάρμακα, που μου έδινε το πλήρωμα από το σκάφος συνοδείας. Στα παγωμένα νερά στο Μούρμανσκ, μέσα στη χιονοθύελλα και στον δυνατό αέρα, το σώμα μετά από τα 600 μέτρα νιώθει αφόρητους πόνους. Καθώς χιονίζει, με την αναπνοή μπαίνει το χιόνι στο στόμα και πηγαίνει πνεύμονα».

Στην Κέρκυρα όπου ζει ο Χάρης Θεοδόσης, με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου, μία ομάδα γιατρών του παρέχει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και παρακολούθηση όλο τον χρόνο.

Δύο φορές τον χρόνο κάθε αθλητής υποβάλλεται σε τεστ για να είναι ενημερωμένος ο ιατρικός του φάκελος που βρίσκεται στη Διεθνή Ομοσπονδία, ώστε να γνωρίζουν την φυσική του κατάσταση και πριν κάθε αγώνα.

πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood