Μετά τη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στο δημαρχείο του Δήμου Κιλελέρ, δήλωσε:

«Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι δίκαια αιτήματα. Διότι αυτή τη φορά δεν διακυβεύεται λιγότερο κέρδος. Αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή στα χωράφια, στην ύπαιθρο. Είναι αν θα συνεχίσουν να παράγουν. Και αυτό είναι κρίσιμο για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία.
Η ακρίβεια έχει τσακίσει κάθε νοικοκυριό. Η ενεργειακή κρίση που με ευθύνες της κυβέρνησης έχει πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να είμαστε η χώρα με την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει τσακίσει τους παραγωγούς.
Συνεπώς, το αίτημα να υπάρξει άμεσα και για όσο διαρκεί αυτή η κρίση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, το αίτημα να υπάρξουν στοχευμένες επιδοτήσεις για να αντισταθμιστούν οι τρομακτικές αυξήσεις με την ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό τιμολόγιο, το αίτημα να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι, είναι αιτήματα απολύτως δίκαια. Θα έλεγα απολύτως λογικά, εάν θέλουμε να σταθεί η ύπαιθρος και η ελληνική οικονομία.

Η δικαιολογία ότι θα προκαλέσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι μια δικαιολογία αστεία. Διότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει την κοινωνία που χειμάζεται. Δεν μπορεί να κάνεις 5 δισ., ίσως και παραπάνω, απ’ ευθείας αναθέσεις, να κόβεις τη 13η σύνταξη, να δίνεις 1,5 δισ. για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, 7 δισ. για εξοπλισμούς, και την ίδια στιγμή να λες ότι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να στηρίξεις την κοινωνία που χειμάζεται.

Καλώ τον πρωθυπουργό να σταματήσει την καθεστωτική πολιτική που προσπαθεί να κρύψει τη φωνή των ανθρώπων που αγωνίζονται και διεκδικούν. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν θα δει κανείς το τελευταίο διάστημα τις αγροτικές κινητοποιήσεις στους τηλεοπτικούς δέκτες. Και τον καλώ να συζητήσει μαζί τους όπως έκανα εγώ το 2016 στο Μαξίμου, αντί να στέλνει τα ΜΑΤ και να δίνει εντολή να κόβονται από τον δημόσιο διάλογο οι φωνές διαμαρτυρίας και οι διεκδικήσεις τους.

b22a2f35 1 abn4246Σε μια δημοκρατική χώρα οι διεκδικήσεις και οι διαφορετικές φωνές δεν μπορεί να κόβονται, και στο τέλος δεν θα κοπούν. Διότι ο αγώνας των αγροτών και τα αιτήματά τους δεν αφορούν μόνο τους αγρότες. Αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί.

Είμαστε βέβαιοι ότι ανταπόκριση στα αιτήματα δεν θα υπάρξει. Μακάρι να υπάρξει στον διάλογο. Γι’ αυτό και έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό στον δημόσιο διάλογο την πρότασή μας. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, και όπου υπάρχουν πρέπει να λυθούν με την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

«Θέλουν να αποφύγουν τη φωνή σας γιατί ταυτίζεται με κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση»

Νωρίτερα, στη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στο δημαρχείο του Δήμου Κιλελέρ, ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε το γεγονός ότι «ένα πολύ σημαντικό μέρος του αγροτικού κόσμου κινητοποιείται για μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα, αλλά δεν το έχει μάθει κανείς ότι υπάρχουν αυτές οι κινητοποιήσεις», χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» τον «αποκλεισμό της φωνής του αγροτικού κόσμου από τη σφαίρα των Μέσων Ενημέρωσης».

Τόνισε πως «δεν έχει σημασία αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί σας», υπογραμμίζοντας πως «είναι στοιχείο της Δημοκρατίας τα κόμματα και κυρίως η κυβέρνηση να ακούει τα αιτήματά σας, να τοποθετείται, να συμφωνεί ή να διαφωνεί και οι πολίτες να ενημερώνονται». Πρόσθεσε, δε, πως ο αποκλεισμός αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι «τα αιτήματα που καταθέτετε, κυρίως αυτά που αφορούν στο υπερβολικό κόστος και το ενεργειακό, είναι ζητήματα που δεν αφορούν μόνο τις αγροτικές οικογένειες αλλά και τη μέση ελληνική οικογένεια, τη μέση επιχείρηση».

a5e0373d abn4643«Η δική σας φωνή ταυτίζεται, ίσως για πρώτη φορά, με τη φωνή αγωνίας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό και αυτό η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως «δεν είναι σχήμα λόγου ότι τα προβλήματά σας είναι πλέον υπαρξιακά, διότι ξέρω ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος στο κόστος παραγωγής πραγματικά καθιστούν ζήτημα ύπαρξης το να υπάρξει μία διέξοδος». Αλλιώς, όπως πρόσθεσε, «δεν θα υπάρχει κανένα όφελος να μένετε στην ύπαιθρο και να σπέρνετε τα χωράφια σας. Και αυτό δεν είναι υπερβολή αλλά διαπίστωση».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως θεώρησε υποχρέωσή του να ανταποκριθεί στο αίτημα των αγροτών για συνάντηση «θεωρώντας πως η θεσμική παρουσία μου εδώ ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούσε παρά να αναγκάσει μέρος των Μέσων Ενημέρωσης να αναδείξουν ότι υπάρχετε, διαμαρτύρεστε και αγωνιζόσαστε».

35f39946 1 abn4563Έκανε λόγο για «συνθήκες καθεστώτος με αποκλεισμούς Μέσων από χρηματοδοτήσεις χωρίς κριτήρια, με διώξεις δημοσιογράφων και δικαστών», ενώ με αφορμή τη διαγραφή του Γ. Κύρτσου από τη ΝΔ, σημείωσε πως διεγράφη «επειδή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να γίνουμε όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, καθώς το ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει συνδέσει τις χρηματοδοτήσεις με βάση τα δικαιώματα», που όπως είπε «δυστυχώς στην Ελλάδα είναι σε τέτοιες λογικές στοχοποίησης».

Μετά το Κιλελέρ ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στην Αγιά όπου είχε συζήτηση με αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες της περιοχής.

a17d49bb 1 abn5242 270832b4 1 abn5221 cb103b49 1 abn5195 e07aba0a 1 abn5128 7bddfd27 1 abn4616 f5a8fce0 1 abn4600 898ab97c 1 abn4580 35f39946 1 abn4563 13685ba7 1 abn4414 4422758a 1 abn4373 4a2cc038 1 abn4363 ad678c64 1 abn4353 b22a2f35 1 abn4246 d4397be2 1 abn4242 14873fc6 1 abn4227 b41d7e92 1 abn4207 a5e0373d abn4643