[VID] Ο Ν. Δένδιας έβαλε στη θέση του (και) τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο

Ο Ν. Δένδιας έβαλε στη θέση του (και) τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο.
Screenshot_1108

Την περιβόητη κόντρα του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, θύμισαν όλα όσα διαδραματίστηκαν στο Όσλο ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Τούρκο πρέσβη.

Όλα αυτά ενώ αφενός είχε ήδη προηγηθεί ένα νέο… παραλήρημα του ίδιου του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –στο οποίο επίσης απάντησε ο Νίκος Δένδιας– κι αφετέρου η γειτονική χώρα προχωρούσε σε νέο… όργιο παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, όλα έγιναν στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων όπου γινόταν ανοικτή συζήτηση με τίτλο: «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προκλήθηκε από τον Τούρκο πρέσβη και μάλιστα τον έβαλε στην θέση του όταν εκείνος τον διέκοψε την ώρα που μιλούσε λέγοντας του: «Είστε διπλωμάτης και δεν νομίζω ότι στο πρωτόκολλο λέει κάπου ότι μπορείτε να διακόπτετε».

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στο Δίκαιο της Θάλασσας είπε: «Όταν πρέπει να λύσεις ένα πρόβλημα πρώτα πρέπει να θέσεις τους κανόνες.

Αν δεχτούμε ότι ο κανόνας του παιχνιδιού είναι το Δίκαιο της Θάλασσας τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ εύκολα για όλους. Κι αν λυθούν τα θέματα τότε η δυναμική είναι τεράστια και οι προοπτικές πολύ μεγάλες».

Παρουσιάζοντας τους χάρτες με την συμφωνία για ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Είναι παράδειγμα εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας. Και εδώ βλέπετε τη λεγόμενη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε εν είδη μνημονίου την ώρα που η Λιβύη βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο. Θα μπορούσε να υπογραφεί οτιδήποτε. Αυτή η συμφωνία αγνοεί την επήρεια των ελληνικών νησιών».

Ο Τούρκος πρέσβης… τον διέκοψε!

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρέσβης και παραβιάζοντας κάθε λογική είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών: «Ισχυρίζεστε ότι η Τουρκία κάνει το ένα και το άλλο αλλά χάνεται το κρίσιμο σημείο. Αλλά όλα αυτά γίνονται σε απάντηση δικών σας κινήσεων. Το casus belli έγινε επειδή η Ελλάδα είπε ότι θα προχωρούσε μονομερώς στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων και αυτό πρακτικά θα κλείδωνε την Τουρκία στα δικά της νερά. Αυτό προσπαθείτε να πείτε στην Ελλάδα. Η Τουρκία δεν προσχώρησε στη Σύμβαση διότι ακριβώς υπήρχαν διαφορές στο Αιγαίο. Η Τουρκία πιστεύει ότι ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει στη μέση», είπε μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε στο ίδιο προκλητικό μοτίβο: «Το Αιγαίο έχει δυο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την Ιστορία. Όπως νησιά έχει η Ελλάδα νησιά έχει και η Τουρκία και αυτά έχουν επήρεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο πάνω στη Σύμβαση μόνο. Υπάρχουν και άλλες βάσεις. Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο αν έχετε πράγματι διάθεση να λύσετε τα προβλήματα. Και δεν αναφέρατε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Η Συνθήκη της Λωζάνης σας λέει ότι δεν μπορείτε να έχετε στρατό».

Απάντησε… όπως έπρεπε ο Νίκος Δένδιας

Φυσικά ο Νίκος Δένδιας δεν έμεινε σιωπηλός κι έβαλε στην θέση του τον Τούρκο πρέσβη λέγοντας: «Χαίρομαι που επιβεβαιώνετε κ. πρέσβη αυτά που είπατε. Είπατε μόνος σας ότι απειλείτε με πόλεμο».

«Η χάρτα του ΟΗΕ λέει καθαρά ότι απαγορεύεται η χρήση και η απειλή χρήσης βίας. Τι ακριβώς είναι το casus belli λοιπόν; Ακόμα και οι ΗΠΑ που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση λένε υπογράψτε και λύστε τις διαφορές με βάση αυτή. Είναι αυτή μια πραγματικά πρόσκληση για διάλογο ή είναι αυτή μια πραγματική απειλή; Αν η Τουρκία μείνει στον 19ο αιώνα με τις αρμάδες του Σουλεϊμάν αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει. Υπάρχει όμως πιθανότητα για την Τουρκία ν’ αλλάξει στάση και αυτό θα είναι υπέρ της ελληνικής κοινωνίας».

Δείτε τον διάλογο από το 34:43

πηγή: newsit.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood