Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής: Διατάξεις που υπερβαίνουν τα όρια του Συντάγματος, στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής: Διατάξεις που υπερβαίνουν τα όρια του Συντάγματος, στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ.
d50c1abc-img-20211031-144643

Κατά των όσων προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ, τάσσεται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής.

Σε ανακοίνωσή του, λέει “ΝΑΙ στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ – ΟΧΙ στις πελατειακές σχέσεις”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ e-ΕΦΚΑ: ΔΕN ΝΟΕΙΤΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΧΩΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον «εκσυγχρονισμό» του e-ΕΦΚΑ, επισημαίνει ότι η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Όμως, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όχι μόνο παραμένουν, αλλά αυξάνονται οι παθογένειες του ΕΦΚΑ, με κυριότερο το πρόβλημα εκείνο των εκκρεμών συντάξεων.

Το νομοσχέδιο κατά την άποψή μας περιέχει διατάξεις που υπερβαίνουν τα όρια του Συντάγματος, παρακάμπτουν τα υπηρεσιακά πειθαρχικά συμβούλια και τις νομοθετημένες διαδικασίες προμηθειών, ενώ παραβιάζουν και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Η δε εταιρεία διαχείρισης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, συστήνεται με σοβαρό θεσμικό κοινωνικό έλλειμμα, αφού απουσιάζει ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία, με την ενιαία αρχή δημοσίων συμβάσεων να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις.

Δεδομένες θα είναι και οι «πελατειακές σχέσεις»  με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, με την εισαγωγή υψηλόμισθων ιδιωτών σε διευθυντικές θέσεις, με παράκαμψη του ΑΣΕΠ και με αμφίβολη την επάρκεια προσόντων, αγνοώντας τους επί χρόνια εργαζόμενους και τους έτοιμους επιστήμονες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Πώς διασφαλίζονται άραγε η νομιμότητα, η διαφάνεια και η αμεροληψία, όταν θα προσλαμβάνονται με υψηλότατες αποδοχές ιδιώτες χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια;

Παρά τα όσα διακηρυκτικά εισάγονται στον δημόσιο διάλογο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και του κοινωνικού κράτους, μεταθέτοντας εσκεμμένα ευθύνες στους υφιστάμενους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, όταν την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι αναμένουν για χρόνια τη διεκπεραίωση των φακέλων τους και τις οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των μέχρι σήμερα λανθασμένων διοικητικών και κυβερνητικών επιλογών είναι η πρόωρη απομάκρυνση 683 νέων επιστημόνων που απασχολούνταν στη διεκπεραίωση των συντάξεων μέσω ειδικού προγράμματος για το braindrain την περίοδο 2019-2020, οι οποίοι διεκπεραίωναν περί τις 1.000 συντάξεις καθημερινά και περί τις 25.000 συνολικά το μήνα. Η ως άνω χρονική περίοδος μάλιστα ήταν και η μόνη που η Κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάζει ως περίοδο προόδου. Την ίδια στιγμή που μόνο το έτος 2021 συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 700 έμπειροι υπάλληλοι από τον φορέα.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής λέει ΝΑΙ στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ – ΟΧΙ στις πελατειακές σχέσεις”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood