ΚΕΔΕ: Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους απειλεί την οικονομική βιωσιμότητα (και) των Δήμων

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος προκαλούν σοκ στα οικονομικά των Δήμων καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Screenshot_1068

Συνεδρίασε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ με κυριότερα θέματα συζήτησης:

  • Τα οικονομικά των Δήμων υπό το πρίσμα της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους και της επιβολής του τέλους ταφής.
  • Τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
  • Τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις εκδόσεις βεβαιώσεων ΤΑΠ από τους Δήμους για μεταβιβάσεις ακινήτων.
  • Την επαναλειτουργία σε μόνιμη βάση της πλατφόρμας δήλωσης τετραγωνικών, χωρίς εξοντωτικά πρόστιμα.
  • Την άδικη προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών στους Δήμους στο ζήτημα της διαχείρισης της κακοκαιρίας “ΕΛΠΙΔΑ”.

Σχεδόν 100% αυξήθηκε το ενεργειακό κόστος των Δήμων

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ενεργειακού κόστους με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι “προκαλούν σοκ στα οικονομικά των Δήμων καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά”. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “οι δαπάνες των Δήμων μόνο για την ενέργεια το 2019 ανήλθαν στα 300 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα οι Δήμοι δείχνει να επιβαρύνονται με άλλα τόσα, δηλαδή στο σύνολο 600 εκ.”.

Ίδια είναι και η εικόνα από την Ένωση των ΔΕΥΑ, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος το οποίο δεν είναι δυνατόν να μετακυλιστεί στους δημότες μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων, αλλά δεν μπορεί και να απορροφηθεί από τους Δήμους.

Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η κοινή επιτροπή ΥΠΕΣ-ΥΠΟΙΚ-ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών, Εσωτερικών Στ. Πέτσα και Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, με κύριο θέμα την άμεση εξεύρεση τρόπου κάλυψης του ενεργειακού κόστους των Δήμων. Παράλληλα πρέπει να εξεταστεί και η κάλυψη του επιπλέον κόστους που προκαλεί η επιβολή του τέλους ταφής, αλλά και η πανδημία, η διαχείριση της οποίας προκαλεί σημαντικές δαπάνες στους Δήμους.

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: “Να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην ένταξη έργων

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη των έργων των Δήμων, ανακοινώνοντας ότι “μετά από δυόμιση μήνες συνεδριάζει την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών”, τονίζοντας παράλληλα την “ανάγκη να τρέξει γρήγορα το πρόγραμμα και να ξεκαθαριστεί ποια έργα θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ή/και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία”.

Κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ οι Δήμοι

Σχετικά με την έκδοση των βεβαιώσεων ΤΑΠ από τους Δήμους για την αγοραπωλησία ακινήτων, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι “καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για κατάργησή τους”. Για να ξεπεραστούν δε οι καθυστερήσεις στην έκδοση των βεβαιώσεων, ιδιαίτερα σε μεγάλους Δήμους, η ΚΕΔΕ προτείνει αυτές “να εκδοθούν καταβάλλοντας οι ενδιαφερόμενοι ως εγγύηση το 0,5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και να ακολουθήσει η ακριβής βεβαίωση του ποσού από τον Δήμο σε μέλλοντα χρόνο χωρίς να καθυστερήσει η αγοραπωλησία”. Οι όποιες δε δηλώσεις έχουν γίνει για κατάργηση του πιστοποιητικού, “έγιναν χωρίς να υπάρξει καμία συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και βρίσκουν κάθετα αντίθετη την Αυτοδιοίκηση”

Αναγκαία η λειτουργία της πλατφόρμας δήλωσης τετραγωνικών, χωρίς όμως την επιβολή υπέρογκων προστίμων

Αναφορικά με την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα δήλωσης των τετραγωνικών, πάγια άποψη της ΚΕΔΕ είναι πως “αυτή πρέπει να λειτουργεί σε σταθερή και διαρκή βάση, αφού όμως πρώτα γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές διορθώσεις ώστε να μην επιβάλλονται τα υπέρογκα πρόστιμα που σήμερα προβλέπονται σε όσους πολίτες επιλέξουν να προχωρήσουν στη διόρθωση των στοιχείων των ιδιοκτησιών τους. Τα πρόστιμα αυτά λειτουργούν ως αντικίνητρο”.

Στις 16/3 η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, με κυρίαρχο θέμα τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων.

πηγή: airetos.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood