Σε κρίσιμη περίοδο περνούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Τουρκία πλέον φεύγει από τη θεωρία μόνο της αποστρατικοποίησης των νησιών, και φτάνει στο σημείο να προειδοποιεί οτι θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Ειδικότερα όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία διαμηνύει πως θα αμφισβητήσει την κυριαρχία νησιών, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως, η Λήμνος και η Σαμοθράκη, στην περίπτωση που δεν αποστρατικοποιηθούν.

Η Τουρκία προειδοποιεί οτι θα αμφισβητήσει την κυριαρχία 8 ελληνικών νησιών αν δεν αποστρατικοποιηθούνΤην ίδια ώρα δημιουργείται κλίμα και στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος επισημαίνει ότι η «Ελλάδα μετατρέπει τα νησιά σε οπλοστάσιο με μαχητικά».

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους τους τελευταίους μήνες, επαναφέροντας δύο φορές το Casus Belli σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, προβάλλοντας τη “Γαλάζια Πατρίδα” και το “Τουρκολιβυκό Μνημόνιο”, ενώ προκρίνει και την αποστρατικοποίηση και την κυριαρχία των νησιών.

Λίγες ώρες μετά τις σχετικές δηλώσεις Τσαβούσογλου στην κρατική τηλεόραση της γείτονος, μεταδόθηκε και ρεπορτάζ για τα νησιά: «18 νησιά του Αιγαίου με τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων παραχωρήθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα. Αυτός ο όρος ήταν της αποστρατιωτικοποίησης. Όμως η Ελλάδα δεν τήρησε τους όρους των Συνθηκών. Ο όρος στη Λωζάννη είναι ξεκάθαρος, η Ελλάδα στα νησιά μπορεί να έχει δυνάμεις της αστυνομίας και στρατοχωροφυλακής. Όμως η Ελλάδα αγνόησε το διεθνές δίκαιο και μετέτρεψε τα νησιά σε στρατόπεδα μηχανοκίνητων στρατιωτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ όμως η Ελλάδα μετέτρεψε τα νησιά σε οπλοστάσια, και σαν να μην έφτανε αυτό, σε κάποια από αυτά έχτισε και αεροδρόμια, προσγείωσε μαχητικά κι έγινε δυνητική απειλή για την Τουρκία».

Η Τουρκία προειδοποιεί οτι θα αμφισβητήσει την κυριαρχία 8 ελληνικών νησιών αν δεν αποστρατικοποιηθούνΤο τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί παράλληλα την Ελλάδα για παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ειδικότερα η Άγκυρα δεν θέλει τα ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη να προσεγγίζουν στα ελληνικά νησιά.

«Η Ελλάδα διέπραξε το 2022 με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά μέσα 229 παραβιάσεις αναφορικά με τις νήσους σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Eπιπλέον, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα νησιά με αποστρατιωτκοποιημένο καθεστώς συνιστούν «εκ βάθρων παραβίαση» των εν λόγω Συνθηκών. Αναφέρουμε την παρανομία σε αυτό το θέμα στους συνομιλητές μας σε κάθε είδους πλατφόρμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Πινάρ Καρά.

Πηγή: skai.gr