Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου συμμετείχε στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜ-Θ που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

Στις δηλώσεις του τόνισε:

“Βρίσκομαι εδώ για να δηλώσω την αμέριστη υποστήριξή μου στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής μας.

Διεκδικούν το αυτονόητο: να μείνουν στη γη τους, να κρατήσουν βιώσιμες τις αγροτικές και κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις.

Η οικονομική ενίσχυση για τους καπνοπαραγωγούς που ανακοινώθηκε χθες μετά από πολλές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις, έχει ήδη εξαερωθεί από την ακρίβεια, το υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ αδυνατεί να ανακόψει τη φθίνουσα πορεία της καπνοκαλλιέργειας που εγκαταλείπεται μαζικά από τους παραγωγούς.

Στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ ο Δημήτρης ΧαρίτουΔυστυχώς στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ήρθε να προστεθεί και η λαίλαπα της ακρίβειας που εκτινάσσει στα ύψη το κόστος παραγωγής. Τα αναιμικά μέτρα που ανακοινώνει σταδιακά η κυβέρνηση, και οι ανέξοδες υποσχέσεις της, αντί να αντιμετωπίζουν επιτείνουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Αν δεν υπάρξουν άμεσα γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, όπως η μείωση στο κατώτατο των ειδικών φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, αν δεν μηδενιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρονικό ρεύμα, αν δεν μειωθούν στο κατώτατο όλοι οι συντελεστές σε όλα τα γεωργικά εφόδια και τις ζωοτροφές, αν δεν υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους, αν δεν υπάρξει άμεση ρευστότητα και χρηματοδότηση στους παραγωγούς από το τραπεζικό σύστημα, τότε είναι βέβαιο ότι θα μείνουν χωράφια άσπαρτα και ζώα στους στάβλους χωρίς τροφή. Με άμεση συνέπεια την πτώση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και των εισοδημάτων, γεγονός που θα επηρεάσει συνολικά την τοπική οικονομία.

Η  γεωργία και η κτηνοτροφία είναι πυλώνες της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης.

Στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ ο Δημήτρης ΧαρίτουΕπιβάλλεται να ληφθούν μέτρα ώστε να καταστούν βιώσιμες οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Είναι αδιανόητο να μην εγκρίνονται τα επενδυτικά σχέδια των αγροτών για τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ ο Δημήτρης ΧαρίτουΕίναι ολέθριο να μην εντάσσονται για χρηματοδότηση και υλοποίηση αρδευτικά έργα όπως το μεγάλο έργο του Φράγματος Κομψάτου στον Ίασμο που θα μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή”.