Πέντε φορές υψηλότερο πληθωρισμό το 2022 στην Ελλάδα εν συγκρίσει με το 2021, προβλέπει η Κομισιόν, και η Τομεάρχης Οικονομικών του του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου κατηγορεί τη κυβέρνηση για “απραξία” και τονίζει οτι “την «ανάπτυξη» της ΝΔ την πληρώνει ήδη πολύ ακριβά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών”.

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Αχτσιόγλου:

“Πενταπλασιασμό του πληθωρισμού το 2022 σε σχέση με το 2021, προβλέπει η Κομισιόν για τη χώρα μας, την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά απροστάτευτη από το γενικευμένο και σαρωτικό κύμα ακρίβειας.

Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν εκτιμούν την εκτίναξη του πληθωρισμού από 0,6% το 2021 στο 3,1% το 2022, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός τόπου και χρόνου προέβλεπε τον Δεκέμβριο στον Προϋπολογισμό πληθωρισμό «μετριοπαθώς θετικό» 0,8% για το σύνολο του 2022.

Οι πανηγυρισμοί του υπουργείου Οικονομικών για την εκτίμηση της ανάπτυξης μετά τη βαθιά ύφεση του 9% που είχε προηγηθεί, συγκρούονται εκ νέου με την καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την οικονομική τους ασφυξία επιβεβαιώνουν εξάλλου τα νέα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη προς το Δημόσιο που έφτασαν τα 6,33 δισ. το 2021 και μόνο τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 682 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Είναι προφανές ότι την ανάπτυξη της ΝΔ πληρώνει ήδη πολύ ακριβά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών”.