Την επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας-Σαπών, ζητά η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, Κυριακούλα Τσολάκη.

Ειδικότερα, σε ανοιχτή επιστολή της προς την πρόεδρο του συλλογικού οργάνου, την οποία κοινοποιεί και στο γραφείο δημάρχου και στους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων, αναφέρει:

“Αξιότιμη κα Πρόεδρε.

Μετά την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκαλέσατε μία τακτική και δύο έκτακτες συνεδριάσεις, γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των συνεδριάσεων.

Λόγω της πανδημίας του COVID-19, από τον Μάρτιο του 2020 η σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται δια περιφοράς.

Έκτοτε, έχοντας διανύσει σχεδόν δύο χρόνια, ο καθένας μας γνωρίζει καλά πως πρέπει να συμπεριφερθεί για να προστατέψει την υγεία του εαυτού του και των συνανθρώπων του.

Δια ταύτα, θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες προκειμένου να αλλάξει η διαδικασία των συνεδριάσεων και έχετε τη δημοκρατική υποχρέωση να επιτρέψετε να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε μία ζωντανή συνεδρίαση:

  • οι εισηγητές επεξηγούν τις εισηγήσεις τους,
  • οι επικεφαλείς των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετούνται δημόσια επί των θεμάτων, δεχόμενοι ταυτόχρονα την κριτική του σώματος,
  • απαντώνται τυχόν απορίες των συμβούλων από τους εισηγητές,
  • αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και η παραπληροφόρηση,
  • γίνονται συμπληρωματικές προτάσεις, προσθήκες ή αφαιρέσεις στα υπό συζήτηση θέματα. Πραγματοποιείται δηλαδή ένας γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων, διασφαλίζοντας την πρόοδο του Δήμου μας,
  • η διαφάνεια των ζωντανών δημόσιων συνεδριάσεων δεν προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα,
  • οι δημότες θα έχουν ξανά τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να κρίνουν τις απόψεις των παρατάξεων και των συμβούλων.

Έχοντας όλα τα παραπάνω υπ’ όψιν, είναι υποχρέωσή σας να αφουγκραστείτε το σώμα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επανέλθει ο διάλογος στο Δήμο μας, όπως συμβαίνει πλέον στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της Επικράτειας. Συνεπώς, έχετε τη δυνατότητα, αξιοποιώντας τα μέσα που δίνει πλέον η τεχνολογία, σύμφωνα πάντοτε με την τελευταία ΚΥΑ, της τηλεδιάσκεψης ή της διά ζώσης “υβριδικής” συνεδρίασης σε χώρο που διασφαλίζει την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στον οποίο θα βρίσκονται με φυσική παρουσία οι πλήρως εμβολιασμένοι ή οι νοσήσαντες  κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι μη πλήρως εμβολιασμένοι και οι μη νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο σύμβουλοι, θα συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη (ΦΕΚ Β’ 430/05.02.2022).

Πιστεύω κα Πρόεδρε ότι υπάρχει η δυνατότητα και για τις δύο εκδοχές. Ο Δήμος έχει λάβει χρηματοδότηση για την πανδημία του COVID-19. Το ποσό που χρειάζεται για την τεχνική υποστήριξη της τηλεδιάσκεψης, μπορεί να αξιοποιηθεί από το συγκεκριμένο κονδύλι, μιας και η συνάφεια είναι απόλυτη.

Εύκολη είναι και η αναζήτηση του κατάλληλου χώρου με τα απαραίτητα τετραγωνικά. Η ανωτέρω ΚΥΑ προβλέπει απόσταση ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων και ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ. Κατά συνέπεια ένας χώρος μεγαλύτερος των 60 τ.μ., όπως ενδεχομένως να είναι η αίθουσα στο κτίριο το Προσκοπισμού, είναι αρκετός. Για τήρηση αποστάσεων ακόμα μεγαλύτερων από αυτές που έχουν νομοθετηθεί, προτείνω κάποια αίθουσα στα σχολικά κτίρια όπως είναι τα γυμναστήρια. Ως εναλλακτική θα μπορούσε να θεωρηθεί και το ευρύχωρο Δημοτικό κατάστημα τη Μαρώνειας. Ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπει τη διεξαγωγή συνεδριάσεων στην ιστορική έδρα του Δήμου σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αναμφίβολα ως εξαιρετική περίπτωση λογίζεται και μία πανδημία.

Και στις δύο εναλλακτικές προσφέρεται η δυνατότητα διαδικτυακής μετάδοσης. Έτσι οι δημότες μας, αλλά και ο τύπος, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις και να ακούσουν τις απόψεις και τις προτάσεις των ανθρώπων που εξέλεξαν.

Ανακεφαλαιώνοντας, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επιβάλλεται επιτέλους να δραστηριοποιηθείτε άμεσα, ώστε να αλλάξει ό τρόπος διεξαγωγής των συνεδριάσεων. Λύσεις υπάρχουν και σας το απέδειξα. Εναπόκειται αποκλειστικά στη δική σας βούληση, για το αν η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου θα κάνει ένα βήμα μπροστά προς την κανονικότητα, όπως συνέβη στους περισσότερους Δήμους της χώρας ή θα παραμείνει ως τελευταίο “Γαλατικό χωριό” στον τρέχοντα δυσλειτουργικό τρόπο συνεδρίασης που μόνο προβλήματα, παρεξηγήσεις και αδιαφάνεια επιφέρει”.