Τον βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρη Χαρίτου επισκέφθηκαν σήμερα ο πρόεδρος Αμέτ Σινάν και ο αντιπρόεδρος Χαλήλ Ιμπράμ Μουζαρέμ του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης και συζήτησαν μαζί του τα σοβαρά προβλήματα των καπνοπαραγωγών, τη δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής, την εγκατάλειψη της καλλιέργειας από τους παραγωγούς, αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της αποζημίωσης που είχε δεσμευτεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο βουλευτής αφού συνεχάρη τον νέο πρόεδρο Αμέτ Σινάν, σημείωσε με έμφαση ότι «οι καπνοπαραγωγοί ανήκουν στην κατηγορία των μικρών καλλιεργητών που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη από την εκτίναξη των τιμών στο αγροτικό πετρέλαιο, στα αγροτικά εφόδια, στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το αποτέλεσμα είναι το ήδη πολύ υψηλό κόστος παραγωγής με τις παράλληλα χαμηλές τιμές πώλησης των καπνών να οδηγήσουν μεγάλο μέρος των καπνοπαραγωγών να μη μπορέσει να συνεχίσει την καλλιεργητική του δραστηριότητα”.

Επίσης, υπενθύμισε: “Με συνεχείς παρεμβάσεις μου στη Βουλή, ομιλίες, ερωτήσεις, έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη από την κυβέρνηση την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των καπνοπαραγωγών που είναι όρος για την επιβίωσή τους”.

Και πρόσθεσε: “Με ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ότι αναμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταβολή αποζημίωσης των καπνοπαραγωγών με 90 ευρώ το στρέμμα. Δυστυχώς η αποζημίωση αυτή έρχεται πολύ καθυστερημένα, είναι αδύναμη για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, και ανίσχυρη για να ανακόψει τη φθίνουσα πορεία της καπνοκαλλιέργειας.

Σήμερα είναι ανάγκη να υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης, ώστε να μειωθεί δραστικά το κόστος παραγωγής. Όπως η μείωση των ειδικών φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο και η επιστροφή της παρακράτησης σε όλους τους αγρότες, η μείωση στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα, η μείωση στον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ σε λιπάσματα, φάρμακα και πολλαπλασιαστικό υλικό τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί η ακρίβεια και η οικονομική κρίση. Χρειάζεται να υπάρξει άμεση ρευστότητα και μεγαλύτερη χρηματοδότηση στους παραγωγούς από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν  την καλλιεργητική τους δραστηριότητα».

[VID] Δημ. Χαρίτου: "Η οικονομική ενίσχυση των καπνοπαραγωγών είναι όρος για την επιβίωσή τους"Η καπνοκαλλιέργεια να στηριχθεί από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Αγροτική Ανάπτυξη

Ιδιαίτερη αναφορά στη διάρκεια της συζήτησης από πλευράς του κ. Χαρίτου έγινε στην “ανάγκη να ενταχθεί και να στηριχτεί η καπνοκαλλιέργεια από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Αγροτική Ανάπτυξη, ώστε να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι από τη νέα ΚΑΠ 2023-2027”. Σύμφωνα με τον βουλευτή “υπάρχουν δράσεις στις οποίες μπορεί να ενταχθεί ώστε να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί η καλλιέργεια του καπνού για να μην εγκαταλειφθεί, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή της περιοχής και να τονωθεί η τοπική οικονομία, στην οποία, άλλωστε, η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει σημαντική συμβολή”.

Ο βουλευτής κ. Χαρίτου ευχαρίστησε το προεδρείο του Συνεταιρισμού για την ενημέρωση και διαβεβαίωσε ότι θα είναι στη διάθεσή τους για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών το επόμενο χρονικό διάστημα σε όφελος των καπνοπαραγωγών και της καλλιέργειας.  Άλλωστε, όπως τόνισε, «ο αγροτικός κόσμος αυτό το διάστημα με τις κινητοποιήσεις του στέλνει μηνύματα στην κυβέρνηση αλλά αυτή δεν τα λαμβάνει, επιβεβαιώνοντας ότι δεν καταλαβαίνει από τα λάθη της, γι’ αυτό είναι ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα με μία προοδευτική κυβέρνηση που θα σκύψει με ευαισθησία στις κοινωνικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου, όσων πλήττονται εντονότερα αυτήν την δύσκολη οικονομική περίοδο».