Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης που δόθηκαν με τους εκάστοτε σχετικούς αναπτυξιακούς νόμους. Η Θράκη πάντα αντιμετωπιζόταν ως ενιαίο σώμα, τονίζουν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Ροδόπης και της Ξάνθης αντιδρώντας στα περισσότερα κίνητρα που προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος για επενδύσεις στον Έβρο, ενώ με έμφαση υπογραμμίζουν πως η εν λόγω εξέλιξη “ποτέ δεν συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε βέβαια και περιλαμβάνεται στο πόρισμά της”.

«Θετικά» βλέπει τις ρυθμίσεις ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Στον αντίποδα, ο κυβερνητικός βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στο Ράδιο Χρόνος, προσπάθησε να δικαιολογήσει το “ρίξιμο” της Ροδόπης και της Ξάνθης έναντι του Έβρου, επιστρατεύοντας λογικοφανή και ασαφή επιχειρήματα, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι οι ρυθμίσεις είναι αποτέλεσμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης “που έθεσε σε αναπτυξιακή προτεραιότητα την περιοχή”. Όπως σημείωσε, “με τη ρύθμιση που αφορά τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα καλύπτονται οι τέσσερις νομοί της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή οι Νομοί Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Δράμας. Σε αυτούς τους νομούς εκτός από τα φορολογικά κίνητρα για τις μεσαίες επιχειρήσεις υπάρχουν και τα επιδοματικά κίνητρα. Υπάρχει μια κλιμάκωση στήριξης που καλύπτει κατά 60% τον Έβρο και για μικρότερο ποσοστό τη Ροδόπη και την Ξάνθη. Αυτή η ρύθμιση πάει κλιμακωτά από την πλευρά των συνόρων προς τα μέσα και επί της ουσίας στον Έβρο προσπαθείς να ενισχύσεις κυρίως τη δημογραφική θωράκιση επειδή βρίσκεται ακριβώς πάνω στη γραμμή των συνόρων με την Τουρκία. Κατά την ίδια λογική προχωράει και στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Λαμβάνονται αναλογικά μέτρα για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επενδύσεων που γίνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Τουρκία. Όσο πιο κοντά στην Τουρκία, τόσο μεγαλύτερη η στήριξη”. Η έξτρα μοριοδότηση κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, που είναι 10% για τον Έβρο και 5% για Ροδόπη και Ξάνθη, κατά τον κ. Στυλιανίδη “δίνει μια προτεραιότητα από άποψη επιλεξιμότητας των επενδύσεων που προορίζονται για την περιοχή μας. Οι επενδύσεις που θα γίνουν στη δική μας περιοχή θα είναι πιο υποστηριγμένες από το κράτος και φορολογικά και επενδυτικά”. Ερωτηθείς γιατί κάποιος επενδυτής να επιλέξει τη Ροδόπη για να επενδύσει λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα παραπάνω, ο κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξε πως κάποιος στη Ροδόπη “έχει ως σημείο αναφοράς κοντύτερα την ελληνική αγορά, δηλαδή την αγορά της Θεσσαλονίκης ή της Βουλγαρίας, και δεύτερον μια επένδυση δεν συνδέεται μόνο στο σημείο το οποίο τοποθετείται, αλλά και με τη φυσιογνωμία της περιοχής”.

Κοινοβουλευτικές μάχες από Δημήτρη Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ – Απών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Αξίζει εν τω μεταξύ να επισημανθεί, οτι κατά τη συζήτηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, κοινοβουλευτικές μάχες διεκδίκησης κινήτρων στήριξης του επιχειρείν στη Θράκη, έδωσαν, τόσο ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, όσο και ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, σε αντίθεση με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος δεν πήρε καν τον λόγο.
  • Δημήτρης Χαρίτου: “Να επαναλειτουργήσει η Shelman και να ενταχθούν τα επενδυτικά σχέδια του κλάδου αγροφιατροφής”

Ο κ. Χαρίτου κατά την τοποθέτησή του ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για άλλη μια φορά την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, καθώς και να επανεξετάσει τη στάση του και να εντάξει τα επενδυτικά σχέδια του κλάδου αγροδιατροφής των αγροτών της Ροδόπης στον Αναπτυξιακό Νόμο. Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Να σας θυμίσω ότι στα χέρια σας είχατε βιώσιμο σχέδιο επαναλειτουργίας της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Τόσες φορές σας έθεσα το ζήτημα και ακόμη ψάχνετε τον επενδυτή […] Απορρίφθηκαν όλα τα επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα, στον κλάδο της αγροδιατροφής της Περιφέρειας, και είναι άξιο απορίας. Ενώ εκπληρώνουν όλες τις προϋποθέσεις βάσει του Νόμου 4399/2016 και ενώ είναι βέβαιο ότι η υλοποίησή τους θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής μας. Σας καλώ να επανεξετάσετε τη στάση σας και να εντάξετε στον νόμο τα σχέδια των αγροτών της Ροδόπης και της Περιφέρειας […] Δυστυχώς οι οποίες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν για την ανάπτυξη της Θράκης μέσω του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής, θα μείνουν κούφια λόγια, θα είναι κενό γράμμα […]

  • Ιλχάν Αχμέτ: “Αναπτυξιακός Νόμος χωρίς τη Θράκη πρωταγωνίστρια δεν νοείται – Δώστε στη Θράκη όλα εκείνα που της στερήθηκαν άδικα τα τελευταία είκοσι χρόνια”

Ο Ιλχάν Αχμέτ στην ομιλία του διεμήνυσε πως “Αναπτυξιακός Νόμος χωρίς τη Θράκη πρωταγωνίστρια και ατμομηχανή της ανάπτυξης, δεν νοείται, γι’ αυτό και σας καλώ να αποδώσετε στη Θράκη όλα εκείνα που της στερήθηκαν άδικα τα τελευταία είκοσι χρόνια”. Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η Θράκη κατασυκοφαντήθηκε ότι απετέλεσε το El Dorado για απατεώνες και καταχραστές του δημοσίου χρήματος. Ως Θρακιώτης καταγγέλλω αυτούς τους χαρακτηρισμούς που απετέλεσαν το όχημα για την αναπτυξιακή απαξίωση της Θράκης και της αποβιομηχάνισης των τελευταίων είκοσι χρόνων, μετατρέποντας τις Βιομηχανικές μας Περιοχές σε φαντάσματα και τους εργαζόμενους σε ανέργους και μετανάστες. Τα δομικά προβλήματα του κράτους και οι ατελέσφορες πολιτικές οδήγησαν στην καταβολή ενισχύσεων σε αεριτζήδες και αετονύχηδες, απομονώνοντας τους τοπικούς επιχειρηματίες που ήθελαν πραγματικά να επενδύσουν στη Θράκη προκειμένου να δώσουν ανάσα επιχειρηματικότητας σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική και απομονωμένη περιοχή της χώρας μας”. Ακόμη, ζήτησε επιτακτικά από την κυβέρνηση να κάνει πράξη τα όσα προβλέπει για τη Θράκη το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, και κατέθεσε τις προτάσεις του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Δημήτρης Χαρίτου: “Επέδρασε λόμπι βουλευτών της ΝΔ που επηρεάζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνοντας ότι δεν προσεγγίζουν τη Θράκη με αναπτυξιακά κριτήρια”.

Εξάλλου, ο βουλευτής Ροδόπης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, εγκάλεσε την κυβέρνηση οτι “διασπά το ενιαίο των επενδυτικών κινήτρων ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητας της Θράκης”, επεσήμανε πως “τέτοιες ρυθμίσεις ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν τη διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης όπως επίσης και στους ρυθμούς ανάπτυξής τους“, και τόνισε πως “ο διαχωρισμός αυτός ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης δεν έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά επέδρασε το λόμπι βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα που επηρεάζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν προσεγγίζουν τη Θράκη με αναπτυξιακά κριτήρια“.

“Πανηγυρισμοί” στον Έβρο

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής ΝΔ του Έβρου, Σταύρος Κελέτσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του εκδίδοντας πανηγυρικό δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε: “Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου και ευχαριστώ τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση που με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε κατά την τελευταία μέρα της συζήτησης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, έκανε δεκτό το αίτημά μας που ήταν αίτημα όλων των φορέων της Θράκης να συμπεριλάβει ειδικές διατάξεις για τη Θράκη και ιδιαίτερα τον Έβρο που δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς ανάπτυξης για τον Έβρο και τη Θράκη. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μέρος των προτάσεων που έχουν συμπεριληφθεί στο Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, υλοποιείται και αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους!”.