Η Τουρκία, τα φουντούκια και η Nutella

Η Τουρκία παράγει το 70% των φουντουκιών στον κόσμο. Είναι ένας κλάδος που απασχολεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα και είναι πολύ σημαντικός για τη Ferrero, την ιταλική εταιρεία που παράγει Nutella και η οποία αγοράζει το ένα τρίτο των φουντουκιών της Τουρκίας.
turkey-gc33dd2537_640-1

Η Τουρκία, τα φουντούκια και η Nutella

  • του Σπύρου Αξαρλή

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021 δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal ένα άρθρο που αναφερόταν στη νομισματική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις επιπτώσεις της στην καλλιέργεια του φουντουκιού.

Η Τουρκία παράγει το 70% των φουντουκιών στον κόσμο. Είναι ένας κλάδος που απασχολεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα και είναι πολύ σημαντικός για τη Ferrero, την ιταλική εταιρεία που παράγει Nutella και η οποία αγοράζει το ένα τρίτο των φουντουκιών που εξάγονται από την Τουρκία.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ

Ωστόσο, οι Τούρκοι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος πιστεύει ότι ένα πιο αδύναμο εθνικό νόμισμα θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τις εξαγωγές και θα αυξήσει την παραγωγή, άρα και την οικονομία. Φέτος η τουρκική λίρα έχει χάσει τη μισή της αξία. Τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 30%. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του νομίσματος, η κεντρική τράπεζα πουλά μεγάλες ποσότητες συναλλάγματος. Στόχος του Ερντογάν είναι να μεταμορφώσει την οικονομία της Τουρκίας και να την κατευθύνει προς τις εξαγωγές. Σε αυτό έχει σημειώσει κάποια επιτυχία, αλλά βραχυπρόθεσμα: τον Νοέμβριο οι εξαγωγές έφτασαν σε αξία ρεκόρ 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 33,4% περισσότερες σε ετήσια βάση. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι οικονομίες των πολιτών που στην πραγματικότητα έχουν εξαφανιστεί. Οι μισθοί έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί. 

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

Για τους αγρότες φουντουκιού μια χαμηλή λίρα σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για την εισαγωγή όλων των βασικών προϊόντων όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα ή σπόρους. Η τιμή του λιπάσματος, για παράδειγμα, έχει φτάσει τα 650 δολάρια ο τόνος, απρόσιτη για πολλούς αγρότες: πέρυσι ήταν περίπου 215 δολάρια. Τα εργοστάσια επεξεργασίας φρούτων, λοιπόν, έχουν υψηλότερο κόστος ενέργειας, συσκευασίας και μεταφοράς. Και το κόστος της εργασίας αναμένεται επίσης να αυξηθεί επειδή η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό για να ταιριάζει με τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο 21%.

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Το αποτέλεσμα είναι οι Τούρκοι αγρότες φουντουκιού να γίνονται φτωχότεροι και να παράγουν λιγότερο. Λιγότερα φουντούκια, λοιπόν, εισέρχονται στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού που οδηγεί στη διεθνώς γνωστή Nutella και στα φυτικά γάλατα. Και μια χαμηλότερη διαθεσιμότητα πρώτων υλών σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους τελικούς καταναλωτές. Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, άλλοι μεγάλοι παραγωγοί φουντουκιών, όπως η Ιταλία, το Αζερμπαϊτζάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες (δεύτερη, τρίτη και τέταρτη αντίστοιχα στον κόσμο το 2019), θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή αδυναμίας στην Τουρκία για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς.

Πηγή: https://www.geoeurope.org/2022/01/04/i-toyrkia-ta-foyntoykia-kai-i-nutella/

To geoeurope είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε από επιστήμονες και ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με τη γεωπολιτική της Ευρώπης και έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένα κενά στη ροή των πληροφοριών που διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές συζητήσεις στην ήπειρό μας.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood