Πυρ ομαδόν από τα Επιμελητήρια Ροδόπης και Ξάνθης κατά του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Καλούν τον Πρωθυπουργό, την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, την Ντόρα Μπακογιάννη, και τους κυβερνητικούς Βουλευτές Στυλιανίδη και Τσιλιγγίρη, να αποκαταστήσουν την αδικία έναντι του Έβρου.
Screenshot_1005

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας, λόγω των υψηλότερων κινήτρων που προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, έναντι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης, απέστειλαν προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νικόλαο Παπαθανάση, την οποία κοινοποιούν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη, και στους κυβερνητικούς Βουλευτές, Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, και Ξάνθης Σπύρο Τσιλιγγίρη, απέστειλαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νικόλαος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης.

“Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις Π.Ε. της Θράκης που δόθηκαν με τους εκάστοτε σχετικούς αναπτυξιακούς νόμους”, τονίζουν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, υπογραμμίζοντας πως “η Θράκη πάντα αντιμετωπιζόταν ως ενιαίο σώμα”.

Εξάλλου, επισημαίνουν εμφατικά πως η εν λόγω εξέλιξη “ποτέ δεν συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε βέβαια και περιλαμβάνεται στο πόρισμά της”.

Δηλώνοντας, δε, πως “δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το σκεπτικό του διαχωρισμού αυτού, καθώς η ανάγκη ανάπτυξης των Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης είναι σαφώς πιο έντονη από αυτή της Π.Ε. Έβρου”, αξιώνουν διευκρινίσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Καταλήγοντας, ζητούν την άμεση αποκατάσταση του άδικου αναπτυξιακού διαχωρισμού μεταξύ των Π.Ε. της Θράκης, καθώς όπως τονίζουν, “θα αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα της ανάπτυξης στις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης, οι οποίες ήδη πλήττονται από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτονικών χωρών“.

Ολόκληρη η επιστολή:

“Κύριοι Υπουργοί.

Αναφερόμενοι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος-Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», εκφράζουμε κατ’ αρχήν την ικανοποίησή μας για την παροχή επενδυτικών κινήτρων στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης.

Με μεγάλη μας έκπληξη όμως παρατηρήσαμε ότι στο άρθρο 30 του ανωτέρω νόμου προστέθηκε η παράγραφος 6 με την οποία διαφοροποιούνται τα κίνητρα επιχορήγησης στις Π.Ε. της Θράκης, και συγκεκριμένα η επιχορήγηση στην Π.Ε. Έβρου ορίζεται σε ποσοστό 60%, ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό πέφτει στο 30%!

Επίσης, η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται και αυτό, με την Π.Ε. Έβρου να λαμβάνει 10%, και τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης 5%!

Κύριοι Υπουργοί.

Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις Π.Ε. της Θράκης που δόθηκαν με τους εκάστοτε σχετικούς αναπτυξιακούς νόμους. Η Θράκη πάντα αντιμετωπιζόταν ως ενιαίο σώμα.

Και βέβαια, κάτι τέτοιο ποτέ δεν συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε βέβαια και περιλαμβάνεται στο πόρισμά της.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το σκεπτικό του διαχωρισμού αυτού, καθώς η ανάγκη ανάπτυξης των Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης είναι σαφώς πιο έντονη από αυτή της Π.Ε. Έβρου, και θα ήταν σκόπιμο να μας διευκρινίσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Κύριοι Υπουργοί.

Παρακαλούμε όπως στο άμεσο μέλλον αποκαταστήσετε τον άδικο αυτό αναπτυξιακό διαχωρισμό μεταξύ των Π.Ε. της Θράκης, μια και αυτό θα αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα της ανάπτυξης στις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης, οι οποίες ήδη πλήττονται από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτονικών χωρών“.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood