Απλήρωτες επί έναν ολόκληρο χρόνο παραμένουν οι υπερωρίες των εργαζομένων σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), που προσφέρουν έργο στα εμβολιαστικά κέντρα παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά τους.

Το υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.) και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), που καθημερινά εκτελεί χιλιάδες εμβολιασμούς, διαμαρτύρεται, καθώς το Υπουργείο Υγείας και οι Υγειονομικές Περιφέρειες δεν ανταποκρίνονται στη στοιχειώδη υποχρέωσή τους να καταβάλουν απρόσκοπτα την προβλεπόμενη αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόλησή τους.

“Είναι πραγματικά πρόκληση να επαίρεται η κυβέρνηση για την καλή οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων και να αφήνει το προσωπικό τους απλήρωτο!”, τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας το θέμα, και συμπληρώνει: “Αυτή η απαξιωτική μεταχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει επιδεινώσει το εργασιακό κλίμα και έχει πλήξει το ηθικό του προσωπικού, που συνεχίζει να δίνει – με λιγότερες δυνάμεις και χωρίς στήριξη – σκληρή μάχη για την αξιοπρεπή φροντίδα των ασθενών αλλά και την πρόληψη”.

Ο κ. Ξανθός καλεί το Υπουργείο Υγείας “άμεσα να ικανοποιήσει το δίκαιο και απόλυτα εύλογο αίτημα” των εν λόγω υγειονομικών για “καταβολή των δεδουλευμένων τους για την εργασία που έχουν προσφέρει στα εμβολιαστικά κέντρα”, υπογραμμίζοντας πως “δεν έχουν εξαντληθεί μόνο οι ψυχοσωματικές αντοχές τους αλλά και η ανοχή τους”.

Ο πρώην υπουργός Υγείας έθιξε το θέμα με παρέμβασή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: