Παρέμβαση Χαρίτου στη Βουλή για την κεραία κινητής τηλεφωνίας

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τους αρμοδίους υπουργούς, Υγείας, Ανάπτυξης, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να εισακούσουν και να εξετάσουν σοβαρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων της Κομοτηνής σχετικά με τη λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE εντός του αστικού ιστού.
ΧΑΡΙΤΟΥ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τους αρμοδίους υπουργούς, Υγείας, Ανάπτυξης, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να εισακούσουν και να εξετάσουν σοβαρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων της Κομοτηνής σχετικά με τη λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE εντός του αστικού ιστού.

Ο βουλευτής με παρέμβασή του στη Βουλή επισημαίνει ότι οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί η κεραία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των επιτρεπόμενων ορίων από πέντε σχολεία, από παιδότοπους, ΚΔΑΠ, φροντιστήρια, αλλά και από πολυσύχναστες δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στην περιοχή, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας.

Γι’ αυτό ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν τις αιτιάσεις που εκθέτουν στο υπόμνημά τους οι κάτοικοι, και εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις διασφάλισης της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, να μην επιτραπεί η λειτουργία της κεραίας.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

των περιοίκων της οδού Μισιρλή για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη διασταύρωση των οδών Μισιρλή και Αποστολίδη

“Αγαπητοί κυρίες και κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής.

Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, με λύπη αντιληφθήκαμε οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από την διασταύρωση των οδών Μισιρλή και Αποστολίδη, ότι τις αμέσως προηγούμενες ημέρες τοποθετήθηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE στη ταράτσα ημιτελούς οικοδομής που βρίσκεται στην εν λόγω διασταύρωση.  Η κεραία τοποθετήθηκε με άκρα μυστικότητα και καλυμμένη με αδιαφανή κατασκευή ώστε να μην είναι εμφανής στους περαστικούς. 

Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου πάνω από 200 κάτοικοι της περιοχής συγκεντρωθήκαμε κάτω από το κτίσμα που φιλοξενεί την κεραία και εκφράσαμε τις έντονες  ανησυχίες μας για τις επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει στην υγεία μας (τη δική μας και των παιδιών μας) η τοποθέτηση και λειτουργία αυτής της κεραίας και να εξετάσουμε θεσμικούς και νόμιμους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας και τις πιθανές δυνατότητες για την άρση τοποθέτησης και λειτουργίας αυτής της κεραίας.

Η συνεχής έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική μη ιοντίζουσα ακτινοβολία και οι επιπτώσεις της στον άνθρωπο είναι ένα θέμα που σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση. Τα όρια ασφαλείας που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθούν τις συστάσεις της ICNIRP (international commission on non ionizing radiation protection- διεθνής επιτροπή για την προστασία από τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες). Τα όρια αυτά έχουν καθοριστεί με βάση αποτελέσματα σχετικά με την βραχυπρόθεσμη έντονη έκθεση και όχι την μακροπρόθεσμη έκθεση, διότι η διαθέσιμη επιστημονική πληροφορία για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της έκθεσης σε χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικά πεδία θεωρείται ανεπαρκής για την θέσπιση ποσοτικών ορίων.

Η ICNIRP κατέληξε ότι οι μόνες επιδράσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την θέσπιση ορίων έκθεσης των ανθρώπων είναι αυτές που οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών από την απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας από το σώμα. Επιδράσεις άλλης μορφής δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψη καθώς δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα από μακροχρόνιες έρευνες που  να οδηγούν σε ποσοτικά όρια. Επομένως η συμμόρφωση με τα ποσοτικά όρια που έχει θέσει η Ελληνική νομοθεσία δεν εγγυώνται με τρόπο αδιαμφισβήτητο την ασφάλεια σε συνεχή έκθεση σε ακτινοβολία. Σε αυτό συνηγορεί η απόφαση της πολιτείας να μην επιτρέπει την τοποθέτηση κεραιών πάνω σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία, σχολεία κλπ.

Τα όρια που θέτει η Ελλάδα είναι μεν χαμηλότερα αυτών που προτείνει το Ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά πολλές χώρες λαμβάνοντας υπ όψη τη δημόσια υγεία θέτουν όρια πολύ χαμηλότερα της Ελλάδας. (Ιταλία, Ρωσία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ελβετία, Κίνα κλπ). Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςWHO/International Agency for Research on Cancer (IARC) ταξινόμησε με ανακοίνωσή της τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους (Group 2B),

Επί του προκειμένου: η συγκεκριμένη κεραία είναι τοποθετημένη μέσα σε πολύ πυκνό αστικό ιστό.  Σχεδόν στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο της κεραίας και σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται τα μπαλκόνια και τα δωμάτια πολυκατοικιών με άμεση οπτική επαφή με τη κεραία, ενώ το ημιτελές τμήμα που φιλοξενεί την οικοδομή είναι σε επαφή και περιτριγυρισμένο από υψηλές οικοδομές με πολλούς κατοίκους. Σε αυτές περιλαμβάνονται παιδιά με σοβαρότατα προβλήματα καρκίνου καθώς και ενήλικοι με παρόμοιο ιστορικό.

Σε πολύ κοντινές αποστάσεις βρίσκονται παιδότοποι (50m) και πάρκο(70m) όπου κατά τους θερινούς μήνες παίζουν καθημερινάγύρω στα 50-70 παιδιά.Σε ακτίνα 300 μέτρων βρίσκονται πέντε σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και ξενοδοχείο μεγάλης δυναμικότητας. Επιπλέον, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων βρίσκεται το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης,  όπου εργάζονται και για πολλές ώρες καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας.Στο ίδιο κτίριο, σε σημεία που δεν είναι δημοσίως γνωστά υφίσταται ήδη αριθμός κεραιών.   Η λειτουργία της καινούργιας κεραίας της COSMOTE θα επιβαρύνει επιπλέον τη δημόσια υγεία με επιπρόσθετη η/μ ακτινοβολία.

Η δημόσια υγεία είναι το μεγαλύτερο μέλημα μιας οργανωμένης κοινωνίας, έτσι σε περίπτωση αμφιβολίας το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει αναγνωρίσει την υπέρτερη αρχή της προφύλαξης, εν όψει της οποίας, όταν υπάρχουν αμφιβολίες προκρίνεται η δημόσια υγεία ως εκδήλωση του δικαιώματος στην προσωπικότητα μέσω του δικαιώματος στο ασφαλές περιβάλλον σταθμιζόμενη έναντι της οικονομικής ελευθερίας η οποία υποχωρεί.

Η ανέγερση της κεραίας σε ημιτελή οικοδομή έχει εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα από πολεοδομικής άποψης.

Επιπροσθέτως, η κεραία σε αυτή τη θέση υποβαθμίζει αισθητά την περιοχή. Ήδη πολλοί ενοικιαστές δηλώνουν ανησυχία και διάθεση απομάκρυνσης. Επομένως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ζημιωθούν αισθητά καθώς πολύς κόσμος δεν επιθυμεί να ενοικιάσει ή να αγοράσει στην περιοχή. Πλήττονται επίσης πολύ σοβαρά και επιχειρήσεις και δραστηριότητες κυρίως σχετικές με μικρά παιδιά.

Επομένως δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες ότι η κεραία αυτή δεν είναι απολύτως ασφαλής για τη δημόσια υγεία στη θέση αυτή και σίγουρα δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Όπως αντιλαμβάνεστε, ήδη από τα πρώτα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα που αφορούν όχι μόνο αυτή καθαυτή τη νομιμότητα της συγκεκριμένης κεραίας – σταθμού βάσεως, αλλά και την εν γένει ασφάλεια της υγείας μας και των οικογενειών όλων μας που αναγκαστικά διαβιούμε σε πυκνή απόσταση εντός της ακτίνας λειτουργίας της.

Εν όψει όλων αυτών, σας εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας και ζητούμε την συμπαράστασή σας με κάθε νόμιμη ενέργεια της αρμοδιότητας των οργάνων του Δήμου Κομοτηνής για την απομάκρυνση της κεραίας αυτής από αυτή τη περιοχή”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood